RETRO RÁDIÓ

A baloldali kerület miatt drágulnak a repülőjegyek: jogellenes módon adóztatja az utazókat a XVIII. kerület?





Durvul a helyzet: ha a baloldali vezetésű XVIII. kerületi képviselő-testület nem szünteti meg a kormányhivatal szerint jogsértő légiutas-adóról szóló rendeletet, akkor a hivatal a Kúriához fordul annak megsemmisítéséért. Dr. Lévai István Zoltán fideszes képviselő szerint komolytalan és jogellenes a rendelet megalkotása, a baloldali többség a határidőből is kicsúszott.



Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.01.24.
Módosítva: 2023.01.24.

Elmúltál 18 éves és nem a XVIII. kerületben laksz? Akkor, ha magánszemélyként külföldre utazol, plusz ezer forintot kell fizessél utazásonként!

Liszt Ferenc repülőtér
A XVIII. kerület települési adóként vetette ki ezt a pluszterhet az utasokra, arra hivatkozva, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területének nagyobb hányada az ő kerületükben van Fotó: Balaton József

Bár a légitársaságok szerint kivitelezhetetlen a XVIII. kerületi önkormányzat rendelete, mégis ezerforintos légiutas-adót vetett ki a baloldali többségű testület. A Budapest Airport viszont a kormányhivatalhoz fordult, amely az ügyben törvényességi felhívással élt a képviselő-testület felé, és 30 napos határidő kitűzésével felkérte a képviselőket az észlelt jogszabálysértések megszüntetésére. Azt írják: „Az önkormányzatoknak nincsen lehetőségük a települési adó vonatkozásában adóbeszedéssel meghatározni az adó megfizetését.”

 Kemény a helyzet, ha a képviselő-testület nem szünteti meg a kormányhivatal szerint jogsértő rendeletet, akkor az a Kúriához fordul annak megsemmisítéséért.

Dr. Lévai István Zoltán fideszes képviselő szerint a kivetett adó és a határozat több szempontból is aggályos jogilag Fotó: Facebook

Hiába minden, továbbra is fennáll a törvénytelenség állapota

A baloldali többségű testület kifutott a Kormányhivatal által adott 30 napos határidőből, és bár Szaniszló Sándorék nyitottak arra, hogy pontosítsanak a rendeleten, a kérdésekben továbbra is jogvita van. Sőt, nem szüntették meg a törvénytelenséget. Ezek között szerepel a jogalap kérdése, a kettős adóztatás ténye, vagy az illetékesség kérdése. Miután a repülőtér és az útvonalak nem kizárólagosan a XVIII. kerület területén vannak, emiatt nem vethetné ki ezt az adót az önkormányzat. Maga a beszedés módja is érdekes. Kérdés az, helyi rendelettel átruházható-e a repülőtér földi kiszolgálásra a pénz beszedése. Véleményünk szerint csak felsőbb szintű jogszabály határozhat meg ilyet, helyi rendelet nem. Úgy tűnik, nem veszik komolyan a kormányhivatal megállapítását és továbbra is fenntartják Szaniszlóék a jogellenes álláspontot, miközben apróbb finomításokat végeznek a rendeleten, amit majd februárban újratárgyalnak

– mondta el a Metropolnak dr. Lévai István Zoltán. A fideszes képviselő hozzátette: ebből az ügyből jelenleg az látszik, hogy vélhetően bírósági tárgyalás keretében fog lezárulni.

A légitársaságok jogi álláspontja egyértelmű: a kormány által kivetett extraprofitadót figyelembe véve megvalósul a kettős adóztatás, amire ugyanis már törvényi szinten adót vetettek ki, arra önkormányzati rendeletben ismételten nem lehet. A XVIII. kerületi önkormányzatnak meg kellett volna vizsgálnia, hogy van-e magasabb jogszabályi szinten rendelet, és ha van (márpedig jelen esetben igen), akkor nem, vagy nem ilyen körben alkothatta volna meg a sajátját. Fotó: Shutterstock

Kerületi képviselőként én is örülnék, ha a városrésznek többletbevétele lenne, de az kizárólag törvényes módon történhet. Ennek a helyi rendeletnek az előkészítése szakmailag hagy kívánnivalót maga után. Komolytalan az egész. Hogyan történhet az, hogy kivetnek egy új adót, és az első évre nem terveznek bevételt belőle? Talán azért, mert ők maguk sem hiszik el, hogy kiállja mindez a törvényesség próbáját? 

A polgármester az ATV-n beszélt az új adó bevezetéséről

Szaniszló Sándor DK-s polgármester úgy véli, minden alapja megvan az önkormányzatnak arra, hogy éljen az adókivetés lehetőségével.  A kérdésről éppen azon a csatornán tett nyilatkozott, amelyről a 24.hu derítette ki: a polgármester közpénzen „vásárolta be” magát, azaz nyilatkozik. A kerületiek 8 milliójából finanszírozta meg ugyanis az ATV-vel kötött szerződésben, hogy a csatornán melyik műsorban, hányszor szerepel.  

...A légitársaságok, azt mondják, hogy ezt az adót nem lehet beszedni, ezért az önkormányzat gondolja meg magát. De légiforgalmi adó létezik Európa több országában, Norvégiában ez nyolc eurónál kezdődik, Németországban tíz éve van ilyen adó és olyan 13-20 euró között változik. Svédországban is sávos, 40 euró a maximuma. Önkormányzatunk közel 60 éves lemaradásban van infrastruktúra tekintetében, nyilvánvalóan erre ez egy nagyon jó alap lesz, de van egy még fontosabb tétel. A XVIII. kerületben közel 5 ezer embert érint a légiforgalom miatt nehezített életkörülmény... Nagyon súlyos gondok vannak, és ezt nem veszik elég komolyan a légitársaságok.

Több balos kerület DK-s vezetője is fizet a szereplésért a csatornának

Tavaly novemberben arról írt a sajtó, hogy a szocialista Horváth Csaba vezette XIV. kerület leszerződött az ATV-vel Szaniszlóhoz hasonló célokkal. Decemberben pedig Óbudáról írtak a lapok, ahol a DK-s Kiss László, illetve a korábban momentumos, ma már ugyancsak a főváros DK-frakcióját erősítő Déri Tibor vezette Újpest is kötött szerződést a csatornával. A sorban legújabb a XVIII. kerületi önkormányzat.





 





Ezeket olvastad már?
Drasztikusan esett a csatorna nézettsége: melltartó nélküli, szexi híradósokkal növelnék a nézettséget – fotó!

Drasztikusan esett a csatorna nézettsége: melltartó nélküli, szexi híradósokkal növelnék a nézettséget – fotó!

„Budapest és köztem ez mindig is egy love story volt” – Szentkirályi Alexandra szenvedélyesen szereti szülővárosát, Budapestet

„Budapest és köztem ez mindig is egy love story volt” – Szentkirályi Alexandra szenvedélyesen szereti szülővárosát, Budapestet

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás