48 éve állították fel Budapesten a „0” kilométerkő szobrot

A Clark Ádám téren elhelyezett mészkő szobor mindössze két betűt tartalmaz: „KM”.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.04.04.
ez lesz ma kirakós Budapest

A Clark Ádám téren 1975-ben avatták fel Borsos Miklós alkotását, a 80 cm-es talapzaton álló, három méter magas mészkő szobrot. A szobor szabályos tipográfiai nulla karaktert formáz meg, és mindössze két betű van rajta: „KM”, mint a kilométer rövidítése.

A Clark Ádám téren 1975-ben avatták fel Borsos Miklós alkotását – Fotó: Jászai Csaba

Ettől a ponttól számítják a magyarországi egy számjegyű főútvonalak kilométereit (az 1-es és a Székesfehérvárról induló 8-as főút kivételével), de a 10-es, a 11-es és a 31-es főutak kilométereit is innen számolják. Maga a jelzés egyébként már korábban is létrejött, 1932. május 7-én avatták fel itt ugyanis az első 0-s kilométerkövet.

Az úthálózat jelképes kiindulópontja eredetileg a királyi palota küszöbénél volt, ahonnan a Lánchíd építésekor helyezték át a mai helyére. Az eredeti szobor nem maradt fenn.

A 20. század elején Festetics Pál vetette fel a közlekedési hálózat kiindulópontjának megjelenítését, amelyet a Hungária Automobil Club karolt fel és valósított meg. 1932-től a Kereskedelmi Minisztérium (melyhez a közlekedési tárca is tartozott) épülete melletti járdán állt Körmendi-Frim Jenő Madonnát (Patrona Hungariae) ábrázoló márványszobra, amelynek talapzatán három alak (egy gyalogos, egy kocsis és egy autóvezető) domborműve jelent meg. A második világháború alatt megsérült szobrot lebontották.

A mai „0” kilométerkő helyén 1953-ban állították fel Molnár László egy munkást és egy autókereket ábrázoló szobrát. Ezt 1974-ben áthelyezték a XVII. kerületbe, a rákoshegyi vasútállomáshoz, melyet 2020 novemberében egy ittas sofőr letarolt.

Több helyen is van „nulladik kilométerkő”

Más bel- és külföldi városok is állítottak az utak kiindulópontját megjelölő táblát, szobrot, emlékművet (például Kecskemét, a Kossuth téren). A talán leghíresebb, ha nem is a legrégebbi ezek közül a Milliarium Aureum, amit Augustus császár állíttatott fel a Forum Romanumon. A minden út Rómába vezet mondás innen veszi eredetét.

A magyar tévé 55 éve mutatott be először színes filmet

A magyar tévé által bemutatott első színes film a Fekete István regényéből készült Koppányi aga testamentuma volt. A Magyar Televízióban a színes technika alkalmazása próbajelleggel 1967-ben indult. 1969. április 5-én sugározták az első színes adást, amelynek rendezője Horváth Ádám volt. 1970-ben volt látható az első színes helyszíni adás, az április 4-i katonai díszszemléről. A televízió színes adása 1972-től vált rendszeressé.

Alfred Butts építész talámánya a Scrabble (betű kirakós) nevű játék.
Alfred Butts építész találmánya a Scrabble (betűkirakós) nevű játék – Fotó: Pixabay.com

30 éve halt meg a Scrabble feltalálója

Alfred Butts építész volt, de 1931-ben a gazdasági válság következtében elvesztette a munkáját. Innentől kezdve olyan intellektuális játékokat kezdett kitalálni, amelyek nagy részét szavakkal és betűkkel kellett játszani. A Scrabble (betűkirakós) nevű játék is az ő találmánya, bár egy bizonyos James Brunot volt, aki egyszerűsítette a szabályokat és kissé újrarendezte a játéktáblát. A játék négyévnyi ismeretlenség után lett hirtelen nagy siker, és a mai napig rengeteg országban játsszák.

John Waters elődadása

John Waters amerikai filmrendező, író, képzőművész, akinek nevéhez tizenhat filmet köthetünk, köztük olyanokat, mint a Rózsaszín flamingók, a Cry-Baby vagy a Hajlakk. Tíz könyv szerzője, első regénye pedig 2022-ben jelent meg, Liarmouth: A Feel-Bad Romance címmel. Egyszemélyes spoken word előadásai nemzetközileg híresek, ezek közül hoz el egyet április 4-én a MOMkultba: az End of the World egy új, pörgős és komikus monológ napjaink kétségbeeséséről egy mindent átható optimista hangnemben.

Design Kalandtúra beszélgetés

Hogyan jelöljük ki közösen a folytonosan változó életmódunkat? És hogyan teszik ezt mások, más kultúrákban? Erről lesz szó a DEFO (Defo Labor) által szervezett Design Kalandtúra című két részből álló panelbeszélgetésen, amelynek keretében európai városokat, értékeket fedezhetünk fel, személyes élményekkel, szakmai elemzéssel és inspiráló vizuális képekkel társítva. Április 4-én pedig a Stockholm Design Week építészeinek prezentációit és a Tarkett Note Design Studióval közös tervezésben létrehozott Tarkett Atelier-t ismerhetjük meg.

Ideiglenes forgalomkorlátozás lesz Józsefvárosban

Filmforgatás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz április 4. és április 5. Budapest VIII. kerületében – hívta fel a figyelmet a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Tilos megállni egészen április 3-án 0 órától április 5-én 24 óráig a Mosonyi utca 5–7. és 10–12. számok előtt.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás