Tíz éve olyan történt Magyarországon, amire senki sem számított – Fotók!





Március 15-e péntekre esett 2013-ban, az ország épp a nemzeti ünnepre készült, ám az időjárás teljesen felborított mindent.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.03.15.
évforduló március 15.

A magyarok épp a nemzeti ünnepre készültek, amikor valami olyan dolog történt, ami mindent megváltoztatott. Az egyik pillanatról a másikra nagy mennyiségű hó esett és a hókáosz gyakorlatilag megbénította az országot. Pedig már napokkal korábban arról szóltak a hírek, hogy havazás várható, ilyen mennyiségre azonban senki nem számított.

A meteorológusok már napokkal ezelőtt figyelmeztettek Fotó: Beliczay László

A gond nem is igazán a havazással volt, hanem azzal az irdatlan erejű széllel, ami óriási hófúvásokat eredményezett szerte az országban. A meteorológiai szolgálat már csütörtök délután több megyére piros riasztást adott ki. A közelgő hosszú hétvége miatt mégis rengetegen indultak útnak. Sokan a hatóságokat hibáztatták, míg a katasztrófavédők a lakosokat, mondván, nem készültek fel megfelelően a kialakult helyzetre. Az, hogy kit terhel a felelősség, nehéz megmondani, de az tény, hogy több ezer autós rekedt az utakon. 

Az első balesetekről szóló hírek már előző nap, csütörtökön befutottak a nyugati országrészről. Később Győr és Komárom között, az alsóbb utakon teherautók fordultak keresztbe, ezért a 82-es és 83-as úton kamionstopot vezettek be. Csütörtökön 14 órától egyes határátkelőkön is kamionstopot rendeltek el, de Horvátország felől még beléphettek a nagyobb teherautók.

Az első komolyabb balesetről szóló hírek az M7-esről jöttek, ahol mintegy ötven autó ütközött össze. Este az autópályakezelők már azt kérték, hogy senki se induljon útnak. Csütörtökön 22 órától lezárták az M1–M7-es autópályákat Győr, illetve a Balaton irányába. 

Elakadt autók, hólapátolás
Sokan az előrejelzések ellenére is autóba szálltak  Fotó: Löffler Péter

A havazás március 15-én érte el a tetőpontját, a magyar utak lényegében megbénultak. Több ezren rekedtek az utakon, sokakhoz csak 24 óra múlva jutott el a segítség. A legsúlyosabb helyzet az M7-esen és az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán alakult ki. Többméteres hótorlaszok keletkeztek és az elakadt kamionok miatt több kilométeres dugók alakultak ki. Hat megyében összesen négyezer embert menekítettek ki az elakadt autókból, és négyszáz ember vesztegelt az elakadt járművekben. Pintér Sándor belügyminiszter pénteken 11 órakor adott ki riasztást a katasztrófahelyzet miatt. 

A mentésbe ekkor már a honvédség és a Terrorelhárítási Központ harcjárműveit is bevonták. A rendkívüli helyzet miatt a legtöbb március 15-i rendezvényt, köztük az állami ünnepségeket is lemondták. 

Székesfehérváron több helyen is átmeneti melegedőket hoztak létre, ezeken közel 700-an töltötték március 15-e éjszakáját. Az autópályákon több helyen a szalagkorlátot is átvágták, hogy az úton rekedteket ki tudják szabadítani.  Az osztrákok is kivették a részüket a segítségnyújtásból, és hókotrókat küldtek, amelyek az M1-es autópályán segítettek. 

 

Több ezren rekedtek az autójukban  Fotó: Szabó Bisztricz Anett/Fejér MKI

Annak ellenére, hogy a meteorológiai előrejelzés havazást jelzett előre, majd viharos szelet és hófúvást, sokan indultak Ausztriába síelni. Az előrejelzések ellenére rengetegen voltak az M1-es autópályán. Az észak-nyugati viharos szél bár nem volt erős, mégis méteres hófalakat alakított ki

– mondta Németh Lajos a Borsnak.

A meteorológus szerint a helyzetet csak azzal lehetett volna kivédeni, ha az emberek nem indulnak útnak. A szakember szerint sem kormányzati részről, sem szakmai részről nem történt hiba, mint mondta: a március billegő hónap, előfordulhat akár nyárias meleg, de lehet akár kemény tél is, mint 1987-ben, amikor még korcsolyázni is lehetett a Velencei-tavon.





 





Ezeket olvastad már?
Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás