RETRO RÁDIÓ

Sok évre börtönbe kerülhet a hétvégi tömegbaleset felelőse





Az M1-esen történt tömegszerencsétlenség okozója felelősségre vonható, amennyiben egyértelműen sikerül megállapítani, hogy ki hibázott – tudta meg a Ripost dr. Borbély Zoltány ügyvédtől.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.03.14.
tömegbaleset M1 baleset ügyvéd

Március 11-én délután az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán, Herceghalom közelében, óriási tömegbaleset történt. Összesen 5 kamion és 37 autó csapódott egymásba. A 39 sérült között 10 gyermek van, közülük négyen súlyosan megsérültek. Tíz súlyosan sérült felnőttet találtak a helyszínen a kiérkező mentők. Egy halálos áldozatot követelt a tragédia.

5 kamion és 37 autó ment egymásba szombat délután. Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Lakatos Péter

Az elkövetés helye határozza meg, melyik nyomozóhatóság jár el, éppen ezért a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak van erre illetékessége – jegyezte meg dr. Borbély Zoltán, majd hozzátette: el is rendelték a nyomozást. Mint a Ripost megtudta:

Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében indult eljárás. Ez azt jelenti, hogy legalább egy halottja és kilenc sérültje volt a balesetnek. Ennyi vagy ennél több áldozat alapozza meg ezt a minősítést.

A vizsgálat arra is kiterjed, hogy megfelelő sebességgel közlekedett-e a balesetet okozó személy - például valamelyik kamionsofőr -, amikor azt látta, hogy milyen szélvihar, homokvihar van. Az interneten fent van olyan felvétel, amin látszik, hogy mekkora sebességgel ment a sofőr. A hatóság megvizsgálja, hogy a sebesség megfelelt-e az út- és látási viszonyoknak.

Amikor egy ilyen homokvihar van, nyilvánvalóan csökkenteni kell a sebességet

– hangsúlyozta az ügyvéd.

Ezenkívül a követési távolságot is vizsgálják, valamint azt, hogy a különleges időjárási körülményekre lehetett-e számítani, azzal kapcsolatban volt-e valamilyen figyelmeztetés előre, illetve időben figyelmeztette-e az autósokat a meteorológiai szolgálat.

A halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségéért  2-8 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti az elkövetőt. Miután megállapítják, ki a felelős, az ő kötelező gépjármű-felelősség biztosítójával szemben lehet majd fellépni, de elméletileg nem kizárt a közútkezelővel szembeni igény érvényesítése sem 

– jegyezte meg a Ripostnak dr. Borbély Zoltán ügyvéd.

A biztosítók egyébként minden károsultnak fizetnek előleget, ahogyan azt a Ripostnak Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) kommunikációs vezetője korábban elmondta.





 





Ezeket olvastad már?
Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

Most érkezett: gázolt a metró a Blahán: mentők vitték el az áldozatot – Fotók

Most érkezett: gázolt a metró a Blahán: mentők vitték el az áldozatot – Fotók

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás