RETRO RÁDIÓ

Kimerítő dolog tengerészgyalogosnak lenni – Videó





Amolyan személyes kihívásként egy kolléganőnk és egy kollégánk is részt vett az amerikai tengerészgyalogosok szabadedzésén a Testnevelési Egyetemen. Munkatársaink azóta is keresik magukat.



Megosztás
Szerző: J.K.
Létrehozva: 2023.03.02.
Módosítva: 2023.03.03.
Testnevelési Egyetem tengerészgyalogos edzés bemutató kihívás

Első alkalommal tartottak bemutatóedzést az Egyesült Államok leghatékonyabb haderőnemének, a tengerészgyalogságnak (U.S. Marines) a katonái egy magyar felsőoktatási intézményben. Stílusosan a leendő edzők, testnevelők és különféle mozgáskultúra-szakemberek képzési helyén, a budapesti Testnevelési Egyetemen került sor a rendezvényre. Ahogy azt elmondták bemutatkozásukban az edzést vezénylő tengerészgyalogosok hazánkban állomásoznak és a fővárosi amerikai nagykövetségen látnak el szolgálatot. Emellett abba is beavatták a jelenlévőket, hogy valamennyien komoly szinten sportoltak, mielőtt jelentkeztek a tengerészgyalogsághoz. 

Rambo a példakép

Fiatal munkatársnőmmel eredetileg egy versenyben gondolkodtunk egymás között, azonban a helyszínen gyorsan kiderült, hogy ehelyett össze kell dolgoznunk, mert egy csapatba kerültünk. Az esemény különlegességét jól példázza, hogy az egyetem aulája zsúfolásig megtelt, hiszen sokan kíváncsiak voltak arra, hogy mit is tudnak a kipróbált bakák. Halkan jegyzem meg, hogy amint értesültem erről a lehetőségről azonnal tudtam, hogy ott a helyem, hiszen gyermekkorom legnagyobb hőse, Rambo is tengerészgyalogos volt, így ha harmincéves késéssel, de egy álom vált valóra. 

rambo
Rambo szerepében Silvester Stallone (A leghíresebb tengerészgyalogos) Fotó: HIP/Northfoto

Nézni is fájt 

Egy gyors és határozott csapatosztás után elmagyarázták és bemutatták a katonák a feladatsorokat, amiket a jelenlévőktől, így tőlünk is elvártak. Bennem már itt felmerült, hogy lehet maradnom kéne a tisztán újságírói szerepkörben, mert durva leégés veszélye fenyeget, de már csak a fiatal munkatársam miatt is úgy döntöttem legyen bármi, én végig csinálom. 

Minden gyakorlatot bemutattak a tengerészgyalogosok Fotó: Végh István

Csapatszellem, együttműködés, katonasors

Egy nagy közös bemelegítés után, jöhettek a feladatok, melyek többsége karhajlításokból (fekvőtámasz), guggolásokból és felülésekből állt, ám ezeket a szokásostól eltérő módon öt-hat fős csoportokban, egymással együttműködve, egyszerre kellett végrehajtani. A 42 évemmel és rutinommal igyekeztem a fiatal egyetemistákat nem hátráltatni és a csapatom javára lenni. Na jó, igazándiból túlélésre játszottam, de azt legalább becsülettel. 

Munkatársaink lelkesedésével nem volt probléma Fotó: Végh István

„Az átöltözéshez is segítséget kértem volna”

Miután túl voltunk a sorversenyeken olyan izmaim is fájtak, melyekről addig nem is tudtam, hogy léteznek, de valószínűleg, mint a legidősebb résztvevő hellyel-közel megvédtem a 40-es újságírók becsületét. Jó volt látni, hogy a fiatal, komoly sportmúlttal rendelkező kolléganőm kellemesen derül rajtam, így legalább egy embernek jobbá tettem a napját. Azt összességében elmondhatom, hogy a tengerészgyalogosok az amerikaiakra jellemző profizmussal, felkészültséggel és mindenkire való odafigyeléssel végezték a dolgukat. Bár az esemény után legszívesebben az átöltözéshez is segítséget kértem volna, ez az apróra zsugorodott egóm és önbecsülésem nem engedte. Mindezek ellenére rendkívüli élményt jelentett ez a kihívás, amit újra végig csinálnék, ha lehetőségem lenne rá és ajánlom mindenkinek, aki a szokásostól eltérő edzésre, testmozgásra vágyik, melynek fókuszában a csapategység áll. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás