Rendben van-e gyermekjogi szempontból az, ami épp nem bűncselekmény?





18 év alatt gyermek – és pont: ezzel a címmel jelentetett meg közleményt a Fiatal Családosok Klubja, a Gyermekjogokért Egyesület, az Organikus Pedagógia Egyesület és a Szent István Intézet.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.15.
Módosítva: 2023.02.15.
közlemény kiskorú gyerek

A négy szervezet közleményét, melyek a most kirobbant botrányra reflektálnak, teljes terjedelmében és változtatás nélkül közöljük.

A gyermekek védelmében az elmúlt időszakban előremutató lépések történtek, a kormányzati erőfeszítések ellenére azonban sajnálattal tapasztaljuk, hogy a gyermekek egészséges testi-lelki-szellemi fejlődését biztosítani rendelt jogszabályok kijátszhatóak. A közelmúlt eseményei is azt mutatják, további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessük gyermekeinket az őket veszélyeztető jelenségektől.

Tegnap, 2023. február 13-án, hétfőn a sajtó a közvélemény elé tárta egy magát efebofilnak valló férfi videóját, aki azt állította (később az egészet viccnek minősítve), hogy 39 évesen egy 15 éves fiúval folytat szexuális viszonyt. A férfi, aki egy budapesti általános iskolában dolgozott pedagógiai asszisztensként (azóta elbocsátották) e viszonyt teljesen rendben valónak mutatta be, arra hivatkozva, hogy az a hatályos Btk. szerint nem minősül bűncselekménynek.

Egy 14 év feletti gyermek ugyanis szabad akaratából felnőttel szexuális kapcsolatot létesíthet jogkövetkezmények nélkül. A férfi saját szexuális orientációjáról beszélt, azonban egyetlen dologról nem ejtett szót: az érintett gyermek jóllétéről és jogairól. E kérdések a hatályos büntetőjogon túlmutatnak, és megválaszolásra várnak, hiszen a gyermek jogai és érdekei egy felnőtt ember szexuális önmegvalósításához fűződő jogaival merőben ellentétesek lehetnek.

Fontos leszögeznünk, hogy 18 év alatt mindenki gyermek és mindenkit megilletnek a gyermekjogok. Az ő védelmükben rögzítik – helyesen – a hatályos jogszabályok, hogy például

–        ne vásárolhassanak alkoholt,

–        ne drogozzanak,

–        ne vásárolhassanak dohánytermékeket,

–        ne is léphessenek be dohányboltba,

–        szerencsejátékot ne folytathassanak,

–        és – főszabály szerint – ne köthessék össze az életüket egy másik emberrel.

 

Mindezek az ENSZ 1989-ben elfogadott és – az Egyesült Államokon kívül minden részes állam által – ratifikált gyermekjogi egyezményéből is következnek, és épp azért születtek meg e szabályok, mert egy gyermeknek életkorából fakadóan joga van a gyermekkorhoz. Joga van az ebből fakadó kiemelt védelemhez, joga van ahhoz, hogy a testi integritását a fogantatástól kezdve védjék, hogy a testi és lelki egészsége, integritása megfelelő védelemben részesüljön.

Vajon ennek fényében az, hogy a Büntetőtörvénykönyv szerint 14 év felett egy gyermek beleegyezését adhatja a szexuális aktusba, feljogosíthat-e egy felnőtt embert arra, hogy e hozzájárulást kihasználja? Attól, hogy valami nem bűncselekmény, rendben lesz-e vajon gyermekjogilag?

Úgy véljük, hogy a hatályos büntetőjogi szabályok átgondolást igényelnek. Mindemellett társadalmi konszenzust sürgetünk abban, hogy – a hatályos büntetőjogtól függetlenül – a gyermekek jogaira kompromisszumok nélkül tekintsünk és hogy a gyermekek egészséges fejlődéshez való joga mindig megelőzze a felnőtt emberek szexuális vonzódásához való jogát.

A gyermek fejlődése, felnőtté válásának folyamata nem absztrakt jelenség, hanem biológiai és lélektani valóság. A felnőtt, érett személyiség egyik mutatója a homloklebeny, amelynek érettsége segít abban, hogy autonóm döntést tudjunk hozni, felmérjük a tetteink következményeit és kontrolláljuk az adott pillanatban ránk törő érzelmeket, azaz valódi beleegyezést tudjunk adni érzelmileg összetett kérdésekben is. A homloklebeny 18-21 éves korra éri el teljes érettségét. Egy felnőttet szexuális szereplőként beengedni a gyermek életébe mindezek hiányában óriási sérülésveszély, ha nem önmagában sérülés. A moralitás kérdését félretéve – meggyőződésünk, hogy ezeket a traumákat gyermekkorban el lehet és el is kell kerülni, a gyermeket ilyen sérülésektől a társadalomnak meg kell védenie.

A gyermekjogok mindannyiunkat köteleznek, nemcsak az államot, hanem minden felnőtt embert. A gyermekek jogai mindig meg kell hogy előzzék a felnőttek igényeit. A gyermekjog nem kompromisszum. Fentiek alapján a Fiatal Családosok Klubja, a Gyermekjogokért Egyesület, az Organikus Pedagógia Egyesület és a Szent István Intézet kezdeményezi a hatályos magyar jogszabályok vonatkozó felülvizsgálatát, azok következetes, a gyermekek legjobb érdekeit következetesen figyelembe vevő módosítását, felajánlva ehhez gyermekjogi szakmai segítségét.









Top hírek







Hírlevél-feliratkozás