Csodában lehet része ma este annak, aki szemfüles

Ritkán látható élményben lehet részünk február 22-én este.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.22.
Módosítva: 2023.02.22.
égbolt bolygóegyüttállás Vénusz hold

Egyszerre három égitest: a Vénusz, a Jupiter és a Hold együttállása figyelhető meg az égbolton február 22-én alkonyat után. A Svábhegyi Csillagvizsgáló adta hírül, hogy február 22-én különös égi háromszögben gyönyörködhetünk. Este hat óra körül a vékony holdsarlót alulról a ragyogó Esthajnalcsillag, felülről pedig a fényes Jupiter fogja majd közre. Az égitestek megfigyeléséhez nem kell semmilyen segédeszköz, elég, ha csak a nyugati horizont fölé tekintünk. Reméljük, tiszta lesz az égbolt!

Beautiful,Night,Sky,,The,Milky,Way,And,The,Trees.,Elements
Érdemes lesz este az eget kémlelni – Fotó: Shutterstock

A koponyeg.hu időjárási előrejelzése szerint este hat körül Budapest fölött enyhén felhős lesz az ég, tehát kis szerencsével lesz olyan időpont, amikor az együttállás láthatóvá válik. Sokkal nagyobb erre az esély az országnak azon pontjain, ahol kisebb a fényszennyezettség.

Február 21-én 18 óra körül már megfigyelhető volt az égi hármas, de más felállásban: a hajszálvékony holdsarló felett ragyogott a Vénusz, felette pedig a Jupiter. A Vénusz, azaz az Esthajnalcsillag február 22-én közel hússzor fényesebb lesz, mint az égbolt legfényesebb csillaga, a Szíriusz – természetesen a Nap után. Emellett a Jupiter a tavaly őszi földközelsége után még mindig meghatározó fényességgel uralja majd az esti égboltot. Egészen különös, látványos lesz ez az együttállás, így érdemes lesz az eget pásztázni!

 


 

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás