RETRO RÁDIÓ

Az óvodákon spórolna a baloldali vezetésű XV. kerület





A kerület baloldali vezetése a szülői tiltakozások ellenére forráshiányra hivatkozva záratna be több óvodát.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.21.
óvoda Baloldal bezárás

A szűkös pénzhiányra, valamint a csökkenő gyermekhiányra hivatkozva három óvodát zárna be a XV. kerület baloldali vezetése szeptembertől, legalábbis ez derül ki abból az előterjesztésből, amiről ezen a héten csütörtökön fog szavazni a helyi képviselő-testület. A bezárásra ítélt óvodák a következők lennének: Hétszínvirág, Újpalotai, és a Rákospalotai tagóvoda. A baloldali városvezetés döntését mások mellett azzal indokolja, hogy az óvodai épületek rossz állapotban vannak, és drága lenne őket felújítani, az energiaárak pedig drasztikusan megemelkedtek. 

A kerület baloldali vezetése a kormányra mutogat Fotó: Török János

Lehoczki Ádám helyi Fidesz-frakcióvezető lapunk megkeresésére azt mondta, hogy a gyereklétszám ugyan valóban csökken, ám a főbb probléma az, hogy a helyiek más kerületekbe viszik óvodába, és iskolába a gyermekeiket. Ennek egyik oka, hogy egyre kevésbé vonzó a kerület, és egyre több gyermekes család hagyja el a városrészt.

A fő probléma a szülők szempontjából  a rossz tájékoztatás volt. Sokan úgy érezték, hogy kész tények elé vannak állítva, és nem lettek bevonva ebbe a folyamatba

 – hívta fel a figyelmet a Fidesz frakcióvezetője.

A XV. kerület egyike azon kerületeknek, amelynek polgármestere nem volt hajlandó elmenni a kormánnyal való egyeztetésekre, aminek következtében közel félmilliárd forinttól esett el a kerület

– mondta el érdeklődésünkre a politikus.

Az elszálló energiaárakkal kapcsolatban fontos kiemelni, hogy Cserdiné Németh Angéla (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) is azon baloldali politikusok között van, aki az elmúlt években folyamatosan kormányzati elvonásokkal riogattak, ennek ellenére a polgármester a decemberi képviselő-testületi ülésen büszkén vállalta, hogy nem vett részt azon az egyeztetésen, amin a kormánnyal egyeztettek volna az állami támogatások mértékéről. 

Nagy István, a IV. kerületi Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta, hogy azok a baloldali kerületi polgármesterek, akik Gyurcsány Ferenc utasítására nem mentek el az egyeztetni Láng Zsolt kormánybiztossal, 600 ezer kerületi lakost károsítottak meg, olyanokat, akiket képviselniük kellene. Hozzátette: ezek a polgármesterek megszegték az esküjüket, amelyben azt fogadták meg, hogy kerületük fejlődése érdekében lelkiismeretesen fogják végezni polgármesteri munkájukat.

Teljesen ellehetetlenítenék az óvodák működését

A mostani előterjesztés nem új keletű, a kerület baloldali vezetése már jó ideje fokozatosan próbálja csökkenteni a csoportok létszámát. Indoklásuk szerint az elmúlt tíz évben az önkormányzati fenntartású óvodákban 527-el kevesebb gyerek lett. A maximális létszámmal számolva 25-en lehetnek egy csoportban, tehát ez azt jelenti, hogy 21 óvodai csoportot kellett volna már megszüntetni. 

A mostani döntés már csak azért is érdekes, mert a bezárni kívánt óvodák közül a Napsugár 2 Tagóvoda 96 százalékos kihasználtsággal működik, mégis be akarják zárni, ezzel szemben van olyan óvoda, ahol a kihasználtsága csak 68 százalékos, ezenkívül még négy tagóvodának van 70 százalék alatti kihasználtsága.

A 2023–24-es óvodai bezárás és csoportátszervezés ellen korábban már a rákospalotai Régi Fóti úti óvoda szülői közössége is nyílt levélben tiltakozott, és a Tóth István Tagóvodába járó gyerekek szülei is. Tavaly év végén a Napsugár 2 Tagóvoda szülői közössége írt levelet a XV. kerületi önkormányzat testületének, amiben kérték az óvoda megszüntetését célzó döntés újragondolását, mivel nem tartották megalapozottnak az önkormányzati indokokat. Ennek ellenére, nagyon úgy néz ki, hogy kérésük süket fülekre találtak.

A XV. kerületben az önkormányzat jelenleg 19 óvodát üzemeltet, 91 óvodai csoportba 1755 gyermek jár. Ezzel a létszámmal tavaly szeptemberben az intézmények 78,6 százalékos kihasználtsággal üzemeltek. A tervek szerint az előző nevelési évhez képest a 91 csoportból 85 csoportot csinálnának, míg a maximálisan felvehető gyermekek létszámát 2083-ra csökkentenék. 

 





 

 





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás