Új év, új szabályok, új fizetések: milyen nagy változások jönnek 2023-ban?





Mutatjuk, mire kell készülnöd január 1-jétől. Az életbe lépő új jogszabályok rád is hatással lehetnek.



Megosztás
Szerző: MZ/X
Létrehozva: 2023.01.01.
Módosítva: 2023.01.01.
2023 Változás pénz

Összegyűjtöttünk néhány fontos változást, amik 2023. január elsejétől sokaknak fontosak lehetnek. Nézd végig őket, biztos, hogy néhány közülük téged is érinteni fog!

Fotó: KALLUS GYORGY

Magasabb lesz a nyugdíj

15 százalékkal nő a nyugdíj január elsejétől. Ráadásul a 2023-as februári nyugdíjjal együtt utalják majd a már emelt összegű, a januári nyugdíjjal megegyező pluszjuttatást 13. havi nyugdíjként vagy ellátásként. Ezenkívül a nyugdíj mellett végzett munka jövőre is járulékmentes lesz.

Szja-mentességet kapnak a 30 éven aluli anyák

A harminc év alatti, gyermeket vállaló nők számára kiterjeszti a kormány az szja-mentességet. A most év végén lejáró babaváró hitel igénybevételére továbbra is lesz lehetőség. 

Nő a nevelőszülők fizetése

Jövőre egyrészt összevonnak két ellátást – a nevelési díjat és a gyermek után járó ellátmányt –, így azt a jövőben egy jogcímen, nevelési ellátmányként kapják majd meg a nevelőszülők. Másrészt a következő évtől meg is emelik az ellátmány összegét. Az emelés mértéke 25 százalék, ami azt jelenti, hogy gyermekenként nagyjából 53 ezer forint lesz a nevelési ellátmány összege.

Befagyasztják az áramszámla egyik elemét

A kormány úgy döntött, hogy befagyasztja a jelenlegi rendszerhasználati díjakat, vagyis a 2023-ban alkalmazható árak nem lehetnek magasabbak a mostaniaknál. Májusig az egyetemes szolgáltatásban nem emelkedik az áram és a gáz ára sem. 

Fotó: Pixabay.com

Nem kell, hogy nálunk legyen a jogosítvány vezetés közben

Január 1-jétől nem minősül jogsértésnek az, ha a jármű vezetője nem tartja magánál a jármű vezetésére jogosító vezetői engedélyt, valamint a jármű fogalmi engedélyét, számolt be róla a rendőrség.

Drágul az autópálya-matrica

A havi autópálya-matrica díja 8900 forintra, a tíz napig használhatóé pedig 5500 forintra emelkedik 2023 elejétől. A tizenhárom hónapon át érvényes országos jogosultságot személygépkocsikra az inflációkövető árnál közel ötezer forinttal olcsóbban, 49 190 forintért lehet megvásárolni.

Könnyebb lesz lejutni a horvát tengerpartra

Horvátország 2023. január 1-jétől a schengeni övezethez tartozik, így aztán szabadon átjárható lesz Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú közös határszakasza. A 2023-as év első napján déli szomszédunknál bevezetik az eurót is, ettől kezdve az lesz a hivatalos fizetőeszköz. A kunát 7,5345-ös rögzített euróárfolyamon váltják át a horvát bankokban és postahivatalokban. Akinek jelentős összegek maradtak meg valamelyik korábbi nyaralásról, annak sem kell aggódnia, mert a Horvát Nemzeti Bankban (HNB) korlátlan ideig ingyen lesz átváltható.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Változik az orvosi ügyeleti rendszer

2023. január 1-jétől átalakul az orvosi ügyeleti rendszer. Ettől fogva Budapest kivételével este 10 óra után az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet, míg a fogorvosi ügyelet marad önkormányzati kézben.

Nem kell nyelvvizsga a diplomához

Az egyetemek döntik el, milyen feltételekhez kötik a diploma megszerzését. Az állam a saját részéről beéri egy sikeres záróvizsgával. A módosítás értelmében a 2021. augusztus 31-ét követően záróvizsgát tett, ám oklevelet nem szerzett hallgatók vagy volt diákok számára ki kell adni a diplomát akkor is, ha nincs nyelvvizsgájuk. Ezenkívül a jövőben a bizonyítványt és a kreditigazolásokat is elérhetik majd a hallgatók digitális formában, illetve a diákok kreditelismeréseihez a többi egyetem is hozzáférhet ezentúl. A tanév hossza 12 hónapra nő, a félévek hosszát viszont öt hónapban maximálják, így az egyetemek döntése szerint sokkal rugalmasabb képzés jöhet létre.





 





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás