Több pénz áll a házhoz, nagyszerű hét vár a nyugdíjasokra





Csütörtökön utalja az államkincstár az első megemelt nyugdíjat, 15 százalékkal több pénz érkezik, mint a tavalyi hónapokban.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.01.09.
nyugdíj

Az idei első nyugdíjat január 12-én, csütörtökön utalja az államkincstár, és a következő napokban kézbesíti a postás a szokott időben azoknak, akik postai úton kérték nyugdíjuk folyósítását. De ami ennél is jobb hír: januárban 15 százalékkal több pénz érkezik, mint a tavalyi hónapokban! Ennyit emelkedtek ugyanis a nyugdíjak. 

Fotó: Sipeki Péter

Mint azt Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a Facebook-oldalán közölte: az Orbán Viktor vezette polgári kormány kiáll az idősek érdekeiért: eddig öt alkalommal kaptak nyugdíjprémiumot, és visszakapták a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is. Idén folytatódik a Nők 40 program, és változatlan marad a nyugdíjkorhatár is.

 

Hulák Zsuzsa, az Idősek Tanácsának tagja hangsúlyozta: az emelés az öregségi nyugdíjak mellett a hozzátartozói nyugdíjakra is jár. Vagyis akinek van öregségi nyugdíja és mellette például özvegyi nyugdíjban is részesül, akkor mindkét ellátásra megkapja a 15 százalékos emelést.

Februárban pedig dupla nyugdíjat kapnak az arra jogosultak: a rendes havi ellátás mellé érkezik a 13. havi is, amit már a 15 százalékkal megemelt nyugdíj alapján kapnak kézhez az érintettek. 

A világhálón számos nyugdíjkalkulátort találhatnak az érintettek, amellyel könnyedén kiszámítható, hogy: 

mekkora lesz a nyugdíjemelés összege; 

milyen összegű nyugdíj érkezik januárban;  

a 13. havi nyugdíjjal együtt milyen összegre számíthat februárban.  

A Ripost néhány nyugdíjast meg is kérdezett, mit szól ehhez, íme erről a videónk:

Az év első két hónapjában tehát összesen háromhavi emelt nyugdíjösszegre számíthatnak a jogosultak – írja a Ripost

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt hangsúlyozta, hogy az átlagnyugdíj havi 27 120, illetve a 13. havi nyugdíjat is figyelembe véve évi 352 560 forintos emelést jelent. A kormány a mostani emeléssel megelőlegezi az idénre becsült inflációt, ami a háború és a brüsszeli szankciók miatt jóval magasabb, mint az előző években volt. Ennek az az oka, hogy a brüsszeli szankciók felhajtják az inflációt, és ezzel együtt egész Európában nőnek az energia- és élelmiszerárak – jegyezte meg. Kiemelte: ha a becsültnél magasabb lenne a valós infláció, akkor – ahogyan tavaly is megtették – idén is ki fogják egészíteni a nyugdíjakat. A kormányszóvivő szólt arról is, a nyugdíjasok megélhetését nemcsak a szankciós inflációt követő nyugdíjjal, hanem az élelmiszerárstopokkal és a rezsicsökkentéssel is segítik. A magyar rezsicsökkentés Európában egyedülálló, nélküle a gázért és az áramért a többszörösét kellene fizetni az időseknek is. A rezsicsökkentés fenntartásának köszönhetően a magyar családok és nyugdíjasok legalább 181 ezer forintos támogatást kapnak a kormánytól minden egyes hónapban – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

A kormány betartja ígéretét: megőrzi a nyugdíjak értékállóságát. 

Ekkor utalják a nyugdíjat 2023-ban

A nyugdíjfolyósítás hivatalos dátumai már ismertek. Azok, akiknek utalással érkezik a nyugdíjuk, jövő csütörtökön, január 12-én vehetik kézhez az összeget. Februárban 10-én, pénteken érkezik az utalás, és ugyancsak februárban kapják meg az érintettek a 13. havi ellátást. Az utalás dátumai az év során: 

2023. január 12. (csütörtök)

2023. február 10. (péntek)

2023. március 10. (péntek)

2023. április 12. (szerda)

2023. május 12. (péntek)

2023. június 12. (hétfő)

2023. július 12. (szerda)

2023. augusztus 11. (péntek)

2023. szeptember 12. (kedd)

2023. október 12. (csütörtök)

2023. november 10. (péntek)

2023. december 1. (péntek)





 





Ezeket olvastad már?
„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás