RETRO RÁDIÓ

Kihallgatják a korrupcióval vádolt EP-képviselő, Eva Kaili apját

Alexandros Kailit legfőképpen arról a 600 ezer eurót rejtő bőröndről fogják faggatni, amellyel december közepén egy brüsszeli luxusszálloda előtt elkapták. Eva Kaili kérte meg rá, hogy rejtse el a kenőpénzt.Megosztás
Szerző: metropol
2023.01.11. 17:29
eva kaili

Tavaly év végén az Európai Unió legnagyobb korrupciós botránya robbant ki, amikor a belga nyomozók letartóztatták Eva Kaili görög baloldali EP-képviselőt és társait, akik a vád szerint lobbitevékenységért cserébe kenőpénzt fogadtak el Marokkótól és Katartól. A botrány kirobbanásának napján, egy időben az EP-képviselő letartóztatásával, 16 irodában és lakásban tartottak házkutatást és foglaltak le rengeteg készpénzt.

Eva Kaili és élettársa – Fotó: STR / AFP

Ugyanekkor tartóztatták le Eva Kaili apját, Alexandros Kailist is, akit a brüsszeli luxushotelből, a Sofitelből való távozásakor kapcsoltak le a rendőrök. Az EP volt alelnökének apjánál egy luxusbőrönd volt, mintegy 600 ezer euróval. 

600 ezer euró volt a bőröndben. Fotó: belga rendőrség

Bár a férfit letartóztatták, néhány órával később szabadon is engedték, mivel úgy ítélték meg, hogy ő nem érintett a korrupciós botrányban. Jóllehet nyilvánvaló, hogy az apa Eva Kaili utasítására akarta a kenőpénzt elrejteni, a belga nyomozók január 11-én kihallgatják a férfit.

Eva Kaili lesz a fő téma a kihallgatáson

Alexandros Kailisnek vélhetően több kérdésre is felelnie kell majd, elsősorban arra, hogy ki volt a bőröndben talált pénz végső címzettje, kinek kellett volna leszállítania a több százezer eurót, vagy csupán a pénz megőrzése lett rábízva. A görög sajtó értesülései szerint arról is faggatni fogják majd, hogy hogyan került hozzá ez a pénz, illetve mikor, milyen körülmények között utasította a lánya arra, hogy hova vigye a bőröndnyi kenőpénzt. Egyelőre azt sem tudni, hogy a Görögországban élő Alexandros Kailis milyen céllal tartózkodott a belga fővárosban, és mikor érkezett meg Brüsszelbe.

Eva Kaili apja látogatásra vitte unokáját a lányához 

Ugyan Eva Kaili apját végül mégsem tartóztatták le, az egyelőre nem tisztázott, hogy neki mi a szerepe az ügyben. Tudott-e arról, hogy a lánya kenőpénzért lobbizik az Európai Parlamentben, ismerte-e lánya kapcsolatait azokkal, akik kamu-NGO-kon keresztül igyekeztek tisztára mosni az EP-képviselőnek csúsztatott pénzt. A görög sajtó arról ír, a belga hatóságok azt kérték Alexandros Kailistől, hogy a január 11-ei kihallgatásán legyen jelen élettársa is.

Alexandros Kailis Thesszalonikiben él, és nem először került a hírekbe a lánya miatt. 2014-ben a szaloniki Papageorgiou kórház igazgatóságába választották be, ami elég hangos visszhangot kapott. Eva Kaili akkor azt mondta, hogy igazságtalannak tartja, hogy miatta hurcolják meg apját, aki 36 éves tapasztalattal rendelkezik és egy tiszteletbeli, fizetés nélküli posztot fogadott el az igazgatótanácsban.

 

Ezeket olvastad már?
Tragédia: fiatal családapát beszélt rá az öngyilkosságra a mesterséges intelligencia

Tragédia: fiatal családapát beszélt rá az öngyilkosságra a mesterséges intelligencia

Rejtély övezi egy fiatal miskolci férfi halálát

Rejtély övezi egy fiatal miskolci férfi halálát

Sokkoló: órákon át hevert a lakóház erkélyén egy holttest

Sokkoló: órákon át hevert a lakóház erkélyén egy holttest

Szürreális hajsza: két órán át üldöztek a rendőrök egy pajkos pónit – Videó

Szürreális hajsza: két órán át üldöztek a rendőrök egy pajkos pónit – Videó

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás