RETRO RÁDIÓ

Ha túl kritikusak voltak veled a szüleid, így viselkedsz!





Egy túlságosan kritikus gondolkodású szülő nagyban befolyásolhatja azt, ahogyan felnőttként látod magad. Veled is így történt?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.01.08.
Módosítva: 2023.01.08.
gyermeknevelés jelek kritika szülők

Míg az építő kritika hasznos, a túlzásba vitt bírálat az érzelmi bántalmazás szintjét is elérheti. A gyerekek mindennél jobban szeretnék, hogy szüleik szeressék és elfogadják őket. Sajnos ha egy gyermek úgy érzi, hogy soha nem tud elég jó lenni, az maradandó hatást gyakorol a pszichére. Megváltoztathatja, ahogy az egyén önmagáról gondolkodik, sőt azt is, ahogy a körülötte lévő világra tekint. 

Nem könnyű úgy felnőni, hogy már gyerekként kialakul egy állandó megfelelési kényszer, és nem társul hozzá az elismerés érzése Fotó: Pixabay

Íme a jelek, hogy túl kritikusak voltak veled a szüleid!

Ösztönösen, mindig bocsánatot kérsz, még ha nem is tettél semmi rosszat? Valószínűleg olyan régi gyakorlat ez már nálad, hogy úgy érzed, mindenki ezt várja el tőled. Azokra, akik az állandó számonkérés jegyében nőttek fel, az is jellemző, hogy nehezen bíznak önmagukban. Ennek a legnyilvánvalóbb jele, ha mindig megszólal egy kis hang az elmédben, amely azt sugallja, hogy nem vagy elég okos, vagy éppen tehetséges…

További jel, ha mindenáron kerülöd a kockázatot. Jó esetben ahogy felnövünk, kialakul az önbecsülésünk, de aki nem érzi elég jónak magát, az azt sem gondolja, hogy sok mindenre képes lenne, ezért kockázatot sem vállal. A túlzottan kritikus szülők a legegyszerűbb hibákból is hatalmas ügyet csinálnak, így a gyerekük azt fogja érezni, hogy minden tévedés rossz értelemben határozza meg őt. 

A sokat kritizált gyerekek gyakran perfekcionisták, ez a megküzdési mechanizmus azonban sokkal inkább stresszforrássá válik, mert a tökéletesség nem létezik. Ha soha nem érzed úgy, hogy kedvelnek téged a környezetedben élők, akkor vélhetően már fiatalabb korod óta értéktelennek tartod magad. A sok kritika miatt tünteted fel magad rossz színben, pedig a helyzet az, hogy mindig sokkal keményebbek vagyunk magunkkal szemben, mint azok, akik valóban törődnek velünk. A különféle helyzetek túlgondolkodása is az állandó kritika eredménye. A sokszor számonkért gyermek kialakítja azt a megküzdési képességet, hogy a lehető legtöbb szemszögből gondol át mindent, hogy ne okozzon csalódást, néha viszont ez odáig vezet, hogy a valóságtól elrugaszkodott gondolatai lesznek.





 





Ezeket olvastad már?
Újabb benzinárstop jöhet? A kormány vizsgálja a benzinárat

Újabb benzinárstop jöhet? A kormány vizsgálja a benzinárat

Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósunk is kitöltötte a Zöld-párbeszéd kérdőívet

Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósunk is kitöltötte a Zöld-párbeszéd kérdőívet

Magyarországra érkezik a latin filmsztár, nem akárhol látható

Magyarországra érkezik a latin filmsztár, nem akárhol látható

Elege lehetett a kutyakakiból egy újbudai lakónak, sajátos módszert vethetett be a négylábúak ellen

Elege lehetett a kutyakakiból egy újbudai lakónak, sajátos módszert vethetett be a négylábúak ellen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás