RETRO RÁDIÓ

Fel vannak háborodva a lakásbérlők: ők miért nem parkolhatnak a lakhelyükön?





A kedvezményes lakossági parkolásból az új rendszer miatt kiszorulnak a lakásbérlők.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.01.09.
Módosítva: 2023.01.09.
parkolóhely parkoló autó kerületi megoldások szabály

Egyre többen laknak bérelt lakásban Budapesten, és egyre többet kell fizetniük érte. Mégis hátrányos helyzetű lakosnak minősülnek Budapesten, legalábbis ami a parkolást illeti. Míg a legtöbb kerületben van valamilyen parkolási kedvezmény a helyi lakosoknak, az, aki bérelt lakásban lakik, nem tudja hová tenni az autóját.

– Évek óta bérelek egy lakást a belvárosban, aminek a tulajdonosa külföldön él – meséli Nikoletta. – A munkámhoz szükségem van autóra, mert hetente többször is vidékre kell utaznom. Miközben a házban mindenki, aki állandó lakcímként itt van bejelentve, kap kedvezményes parkolási lehetőséget, nekem bérelnem kell helyet a parkolóházban, ami ráadásul elég messze van. A múltkor ráadásul megbüntettek azért, mert nem vettem észre, hogy bizonyos parkolóhelyek az engedéllyel rendelkező helyi lakosoknak van fenntartva, és oda álltam be, persze parkolódíjat is fizettem. Én is itt lakom évek óta, miért vagyok másodrendű állampolgár a saját városomban? – kérdezi felháborodva. Állandó lakóhelye a szülei házában van, amit nem szeretne megszüntetni – igazságos, ha mégis erre kényszerítik? – kérdezi.

Szeptember elejétől a Budapesti parkolási rendszer 27 zónáját 4 zónára osztotta a főváros vezetése azzal az indokkal, hogy így egyszerűbb lesz a rendszer. A legdrágább „zónában” reggel nyolctól este tízig óránként hatszáz forint a parkolás, kedvezményes parkolást pedig csak állandó bejelentett lakcímmel rendelkezők igényelhetnek.

A hatályos jogszabály (Budapest Főváros Közgyűlésének 30/2010. (VI. 4.) önkormányzati rendelete) szerint

„10. § (1) * Lakossági várakozási hozzájárulás – kérelemre – annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a várakozási övezet területén van”.

A legdrágább zónában óránként hatszáz forint a parkolás Fotó: Nagy Zoltán

Az új rendelet tehát ellehetetleníti azt a népes csoportot, akik tartózkodási címen albérletben, bérelt lakásban élnek a fővárosban. Egy régi beidegződés miatt nem minden lakástulajdonos engedi meg a bérlőjének, hogy állandóra jelentkezzen be, pedig jogilag nincs különbség az állandó és a tartózkodási hely között. Vannak olyanok is, akik szeretnének állandó lakosok maradni korábbi lakóhelyükön, például a szüleiknél. 

Milyen lehetőségeik vannak az albérlőknek, lakásbérlőknek kedvezményes parkolásra?

Felkerestük a kerületeket, hogy megkérdezzük, milyen lehetőségeik vannak a nem állandó lakcímmel rendelkező autótulajdonos bérlőknek a kedvezményes parkolásra, és miért kezelik másodrendű állampolgárként azokat, akik bérelik otthonukat. A legtöbb kerület, mint például az V. és a VII., nem kínál semmilyen kedvezményes lehetőséget. 

„A VII. kerületben kizárólag állandó bejelentett VII. kerületi lakcímmel rendelkező magánszemély részére tudunk parkolási engedélyt kiállítani, tartózkodási helyként feltüntetett VII. kerületi lakcímmel rendelkező személy részére nem” – tájékoztatott az EVIN Nonprofit Zrt.

Alapjaiban változtatták meg a parkolási rendszert Budapesten Fotó: Bánkúti Sándor

A VI. kerület legalább méltányossági lehetőséget kínál, a döntés a polgármester kezében van.

„Ideiglenes tartózkodási helyre sajnos nem tudunk parkolási engedélyt kiadni. Esetleg Polgármester Úrhoz tudnak fordulni méltányossági kérelemmel ez ügyben. Ebben az esetben mindenképpen részletes indokolás szükséges, mert a körülményeikre tekintettel tud döntést hozni” – válaszolta érdeklődésünkre Terézvárosi Polgármesteri Hivatala.

Akad egy bérlőbarát lakótelep

A IX. kerület egy bizonyos részén élők azonban akkor is parkolhatnak kedvezményesen, ha csak tartózkodási helyként van bejegyezve a lakóhelyük.

„3 órás maximális várakozási idejű területen csak állandó bejelentett lakcímmel lehet lakossági várakozási engedélyt igényelni. Egyéb kedvezményes parkolásra nincs lehetőség” – tájékoztatott a FEV IX. Zrt. Parkolási Igazgatóság. „Bérlői várakozási hozzájárulás kérelemre annak a lakosnak adható, aki bérlőként életvitelszerűen a IX. kerületben lakik, és a tartózkodási helye a 39/2011. önkormányzati rendelet 1. számú mellékletében meghatározott 3 órás maximális várakozási idejű területen kívül esik”; azaz csak a József Attila-lakótelepen élők igényelhetnek kedvezményes bérlői várakozási engedélyt.

Typical old eastern european panel apartments
Az új parkolási törvény megnehezíti az albérletben élő kocsitulajdonosok parkolását Fotó: Dóra Bíró / Getty Images

Kétségbeesetten megoldásokat keresnek az albérlők

A megkérdezett albérlők lehetőségeikhez mérten különböző módon próbálják megoldani az autójuk parkoltatását, van, akinek súlyos tízezrekbe kerül az őrzött parkoló.

„A magyar leleményes, de még így sem egyszerű. Nekem a IX. kerületben van albérletem, az autómat pedig egy sorompó nélküli lakóház magánparkolójában hagyom, ami körülbelül tizenöt perc sétára van az albérletemtől, aminek a megtétele egy nagy bevásárlás után nem sétagalopp” – válaszolt István. 

„Én bementem a Kormányhivatalba a két tanúval aláírt bérleti szerződésemmel, és bejelentettem az albérletemet állandó lakhelyemként, így tudok a ház előtt ingyen parkolni. Szóltam róla a lakás tulajának is, de mivel a szerződésben nem volt kikötve, így utólag sem tilthatta volna meg” – magyarázta a VIII. kerületben élő Virág.

„Nem akartam konfrontálódni a lakás tulajával, ezért egy közeli mélygarázsban bérlek parkolóhelyet havi negyvenezer forintért. A gyerekek miatt muszáj autót fenntartanom” – mondta egy VI. kerületi családapa.





 





Ezeket olvastad már?
Durva baleset az M5-ösön, szalagkorlátnak csapódott egy autó

Durva baleset az M5-ösön, szalagkorlátnak csapódott egy autó

Romantikáznál a pároddal? Itt sétálhatsz cseresznyefák alatt

Romantikáznál a pároddal? Itt sétálhatsz cseresznyefák alatt

"Ha elveszik tőle a kutyáját, abba belehal" – A tatai néninek és négylábú társának segítségre van szüksége

"Ha elveszik tőle a kutyáját, abba belehal" – A tatai néninek és négylábú társának segítségre van szüksége

Videózás közben halt meg a híres influenszer, órákkal később találták meg a testét

Videózás közben halt meg a híres influenszer, órákkal később találták meg a testét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás