Budavári futtató: végre történik valami, talán nem pusztul el több kutya – Videó!





Több kutya is elpusztult az elmúlt időszakban a Budai Várban. Csupán az elmúlt években 21 ebet ért baleset az I. kerület kutyafuttatóiban, mostantól azonban 42 jól látható tábla is figyelmezteti a gazdákat a veszélyre.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.01.17.
Módosítva: 2023.01.17.
Budai Vár veszély kutya videó

Egy évtizede visszatérő probléma a budavári kutyafuttatóban, hogy az alacsony várfalon keresztül lezuhanhatnak négylábú kedvenceink. Elég egy madár megkergetése, vagy egy félre dobott labda, és már meg is történt a baj. Minderről többször írt már a Metropol. Most a kutyás balesetek és számtalan bejelentés után lépett az önkormányzat, és kihelyezett 42 magyar és angol nyelvű figyelmeztető táblát. A tragédiák elkerüléséért azonban a gazdák tehetnek a legtöbbet, hogyha odafigyelnek négylábú barátaikra.

42 figyelmeztető tábla került kihelyezésre – Fotó: Markovics Gábor

A kerületi kutyás közösség Facebook-csoportjában boldogan számoltak be róla a gazdik, hogy január 13-án, pénteken elkezdték az önkormányzat emberei kihelyezni a figyelmeztető feliratokat. Hétfőn a Metropol munkatársai is a helyszínen jártak, amikor még tartott a táblák kihelyezése. Örömmel tapasztaltuk, hogy magyar és angol nyelven is olvasható a felirat. Ezáltal a külföldi kutyatulajdonosok is felkészülhetnek rá, hogy az alacsony várfal mellett sétálva figyeljenek állataikra. 

Ijesztő adatok az elmúlt évekből

A várfal legalacsonyabb részén csupán 64 centiméter magas, egy ekkora magasságon akár még egy kisgyermek is könnyedén áteshet. A legmagasabb részén pedig csak 1.08 méter, amely egy jól ugró kutya számára nem jelent akadályt.

budai várfal kutya baleset leesés zuhanás
Az alacsony várfal nem tudná megállítani a nagyobb testű kutyákat – Fotó: Metropol

Az elmúlt 6 évben számos esetről számoltunk be, amelyek a Tóth Árpád sétányon, vagy az Anjou bástya közelében történtek. Információink szerint csak ebben az időszakban 21 kutya zuhant le a magas várfalról. Néhány esetben sajnos az ebek életét már nem lehetett megmenteni. Olyan balesetről is beszámoltunk, mint Maya esete. Ő egy fiatal staffordshire keverék volt, aki az Anjou bástyánál vetette le magát az alacsony kerítésen át, és 10 méter zuhanás után ért földet a parkolóban. Szegény állat szétzúzta a lábait, és a fogai is kitörtek, ráadásul a tüdeje is sérült, viszont túlélte a zuhanást.

Maya néhány hónapig mozgásképtelen volt – Olvasói fotó

Ráadásul cikkeink és a helyi sétáltatóközösség nyomására az önkormányzat a legalacsonyabb várfalrésznél két kaspót is elhelyezett, hogy ott a kutyák ne tudjanak kizuhanni. Ezek a lépések természetesen nem oldják meg teljesen a problémát, viszont minimálisan segíthetnek rajta, hogy a figyelmetlen gazdák is tisztában legyenek a veszéllyel, amely már 30 éve fennáll a Várban. Egy helyi állatorvostól korábban ugyanis megtudtuk, hogy még 1986-ból is emlékszik olyan esetre, amikor egy felugró kutya lelte a halálát a várfalon.

Stábunk kilátogatott a kutyafuttató legveszélyesebb pontjaira, megnéztük, pontosan mi is ott most a helyzet:





 





Ezeket olvastad már?
"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

„Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

„Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás