Áttörés jöhet! Ritka fehérjevariáns hozhat fordulatot a mellrákkezelésben

Egy emberi sejtekben található ritka fehérjevariáns jelentheti a kulcsot a mellrák kezelésének átalakításához – derült ki a Manchesteri Egyetem kutatóinak új tanulmányából.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.01.05.
Módosítva: 2023.01.11.
gyógyítás

A Oncogene című, rákkutatással foglalkozó folyóiratban csütörtökön publikált tanulmány szerzői szerint az RAC1B elnevezésű fehérjevariánsnak kulcsszerepe lehet abban, hogy a rákos sejtek ellenállóvá válnak a kezeléssel szemben.

A kutatók megállapították, hogy ha nincs jelen ez a ritka fehérje a sejtekben, akkor nem alakul ki daganat.

Mint hozzáfűzte: az egészséges sejteknek nincs szükségük az RAC1B-re, tehát az azt célzó új rákellenes kezelések valószínűleg nem járnának súlyos mellékhatásokkal.

Ucar szerint a kutatás elvezethet ahhoz, hogy mostani eredményeiket a mellrákos betegek hatékonyabb, célzott kezelésében kamatoztathassák.

A kutatás eredményeit egérkísérletekkel igazolták. Mellráksejteket ültettek egerekbe, és kiderült, hogy az RAC1B fehérjevariáns hiányában száz nap után sem képződtek látható daganatok.

Laboratóriumi kísérlettel azt is bizonyították, hogy az RAC1B nélkül tenyésztett emlőráksejtek a kemoterápiás kezelés után nem jöttek helyre. Az olyan sejtekben viszont, amelyek a ritka fehérjevariánst tartalmazták, a kezelés után gyorsan és erőteljesen visszatértek – fejtették ki a kutatók.

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás