RETRO RÁDIÓ

Tanulmányi verseny valódi szakmaisággal

Meghirdették az Autós Szakmák Tanulmányi Versenyét a 2022/2023-as tanévre. (X)Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.08.
oktatás

Az Autós Nagykoalíció (ANK) és az Autószerelők Országos Egyesülete (AOE) a 2022/2023-es tanévben ismét meghirdeti Magyarország legnagyobb autószerelő tanulmányi versenyét. Az Autós Szakmák Tanulmányi Versenye (ASZTV) elnevezésű országos megmérettetésen az AOE bázis iskoláinak autószerelő, autószerelő technikus, autóelektronikai műszerész, gépjármű mechatronikus, gépjármű mechatronikai technikus és alternatív járműhajtási technikus tanulói vehetnek részt. A verseny szervezésében, lebonyolításában és támogatásában a szakma jeles vállalkozásai és képviselői vesznek részt, ezzel példaértékű, széles körű szakmai összefogást valósítanak meg.

A verseny fő támogatója a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM)
 

A verseny célja

A verseny célja, hogy a tanulók a leendő szakembereknek munkát adó autójavító vállalkozások szakmai elvárásai szerint bizonyíthassák felkészültségüket, rátermettségüket. A csapatban történő versenyzés során a másokért való felelősség, a becsületes helytállás kerül előtérbe. A jól szereplő csapatok öregbítik iskolájuk hírnevét, és egyben a szakmai képzés fontosságára irányítják a figyelmet.
 

Versenyfeladatok

A versenyfeladatok teljesítése napjaink legkorszerűbb vizsgálati eljárásainak, diagnosztikájának ismereteit igénylik, de a szakma szerelési, szervizműveleti alapjai, egyszerűbb hétköznapi munkafeladatai sem hiányoznak a megmérettetésből.

Mivel az autójavítás ma már nemcsak a hagyományos gépjárműtechnika területét öleli fel, hanem az alternatív járműhajtások alapismereteit, biztonságtechnikáját, a vezetéstámogató rendszereket, a munkavégzéshez nélkülözhetetlen szakmai információforrások használatát, a vállalkozási ismeretekben való jártasságot is, ezért a versenyzők mind az írásbeli felmérésben, mind a gyakorlati munkavégzésben ezekről a területekről is kapnak feladatokat.
 

A verseny menete 

Válogató 

Szakmai alapozó és szaktantárgyakat érintő, a gépjárműtechnika és -fenntartás világához tartozó, általános ismereteket érintő elektronikus tesztlap kitöltése. Minden csapattag egyénileg tölti ki az online-feladatlapokat.
 

Középdöntő

A középdöntőbe az online forduló eredménye alapján kerülhetnek be csapatok. A szakképzési intézményeket országosan 6 régióra bontva kerülnek ki a saját régió középdöntőjébe a csapatok. Az online forduló eredményei alapján minden iskolából maximum egy, minden régióból két csapat juthat tovább a középdöntőbe. A középdöntőkbe jutott csapatoknak autószervizekben kell bizonyítani gyakorlati tudásukat. Részben műveletekre vonatkozó műszaki és munkavédelmi elméleti kérdésre, döntő mértékben gyakorlati munkára kell számítani a régiós fordulóban. Az idei évben is a régiós megmérettetéseken alul maradó csapatok közül a legtöbb pontot elérő versenyzők bejutnak a döntőbe, így ott 7 csapat fogja összemérni tudását.
 

Döntő

Minden régióból egy csapat, illetve a legjobb második helyezett jut az országos döntőbe, ahol vegyesen elméleti kérdésekkel és gyakorlati feladatokkal találják magukat szembe, melyek a jármű szinte minden részegységére kiterjednek.

A verseny részeredményeiről, előrehaladásáról folyamatosan beszámolunk a verseny honlapján: asztv.hu, valamint az autoszektor.hu és jarmuipar.hu szakmai portálokon.

(X)
 

 

Ezeket olvastad már?
„Majdnem engem is elkaszált a babakocsival együtt” – oszlopnak hajtott egy ámokfutó a XVI. kerületben

„Majdnem engem is elkaszált a babakocsival együtt” – oszlopnak hajtott egy ámokfutó a XVI. kerületben

,,Attól félünk, hogy legurulunk” – kiakadtak a mozgássérültek Karácsonyra az Örs miatt

,,Attól félünk, hogy legurulunk” – kiakadtak a mozgássérültek Karácsonyra az Örs miatt

Késsel támadt iskolatársaira egy gimnazista

Késsel támadt iskolatársaira egy gimnazista

Megszólalt Sulyok Tamás köztársaságielnök-jelöltsége kapcsán

Megszólalt Sulyok Tamás köztársaságielnök-jelöltsége kapcsán

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás