Retteg a karácsonyi vacsorától a fiatal nő – sosem találod ki az okát

A nő egy ritka betegség miatt fél leülni a családjával egy asztalhoz.



Megosztás
Szerző: Z.A.
Létrehozva: 2022.12.12.
karácsony betegség vacsora

Egy nő, aki egy ritka betegségben szenved, és már az evés hallatán dührohamot kap, elárulta, hogy retteg a karácsonyi vacsorától – az egyetlen étkezéstől, amelyet a családjával együtt tölt. A 32 éves Louise Lansbury egész életében mizofóniával – a hangokra való rendkívüli érzékenységgel – küzdött, adta hírül a Mirror.

Emiatt évek óta a hálószobájába van bezárva, és bár sokféle zajjal megküzd, mások evése különösen nehezére esik. 

Mindig is nagyon érzékeny volt a hallásom, a dolgok mindig hangosabbnak tűntek számomra, mint másoknak körülöttem. Ahogy idősebb lettem, rájöttem, hogy bizonyos hangok hatására dühösnek érzem magam, és az elmúlt 10 évben azt tapasztaltam, hogy ez a düh haraggá alakult. Amikor felfedeztem a mizofóniát mint állapotot, nem volt kétségem afelől, hogy ez az, amit fiatal korom óta tapasztaltam

– mondta Louise, aki hozzátette, hogy amiatt is kerüli az emberekkel való étkezést, mert ha valaki eszik, az számára olyan, mintha közvetlenül a füle mellett tennék.

Elmondása szerint felnőttként az állapota komoly gondot okozott, de ahogy idősebb lett, megtanult vele együtt élni. Minden karácsonykor hetekig készül az ünnepi vacsorára, amelyet anyukájával, apukájával és nővérével együtt fogyaszt el.

A szorongásom már hetekkel azelőtt felgyülemlik, hogy tudom, le kell ülnöm. Ilyenkor kérem, hogy a háttérben zene szóljon, és ha még mindig nem tudok megbirkózni vele, akkor felveszem a fejhallgatót. Olyan gyorsan eszem, amilyen gyorsan csak tudok, aztán kivonom magam, általában visszamegyek a szobámba.

Louise néha a barátaival is együtt étkezik, mivel a zajos éttermi hangok segítenek elnyomni az egyéb zajokat, de előfordul, hogy zenét hallgatva a kocsiban esznek. Bár az evés csak az egyik legnagyobb kiváltó ok, a körülötte lévő egyéb hangok is okozhatnak problémát nála.

Néha boldogan ülök csendben a szobámban, máskor viszont halk zene szól. De egy házban élek három másik emberrel, a családommal, szóval sok a háttérzaj. Minden felerősödik, amit hallok, még a halk zajok is. A mizofóniám miatt állandóan ideges vagyok. Komoly szorongást okoz, főleg, hogy még borderline személyiségzavarban is szenvedek.

Az állapot nagy hatással van a kapcsolataira, mivel nehezen tud időt tölteni másokkal, és nem tudja élvezni a vacsorapartikat. Bár jelenleg nem részesül kezelésben, halk zenét, a fejhallgatóját és a pillangólégzésnek nevezett földelő technikát használja – ez olyan hangot okoz a fülében, amely segít az állapotán.

Zúgó hangot okoz a fülemben, fogalmam sincs, hogyan csinálom, de működik. Vészhelyzetben használom, mivel ha túl sokáig csinálom, megfájdul a fejem és a fülem.

Louise most a Brit Tinnitus Szövetséggel együttműködve igyekszik felhívni a figyelmet erre az állapotra, és szeretné, ha minél többen megértenék, mivel él együtt, anélkül, hogy azt mondják rá, „túlérzékeny”.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás