Kitálalt az EP korrupciós botrányának egyik gyanúsítottja, mindent bevallott





Sírva rogyott földre a vesztegetési ügy egyik feltételezett résztvevője a bíróságon...



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.15.
Módosítva: 2022.12.15.
korrupció politika

Az Európai Parlament (EP) napokban feltárt korrupciós botrányának egyik érintettje beismerő vallomást tett, és részletesen elárulta, kinek milyen szerepe volt a „Katar-gate” néven elhíresült vesztegetési hálózatban. Olasz és görög sajtóbeszámolók szerint a belga hatóságok által őrizetbe vett Eva Kaili volt EP-alelnök élettársa, a szintén előzetesben lévő Francesco Giorgosírva a földre rogyott az első bírósági meghallgatásán szerdán, és megerősítette, hogy az ő és társai ellen felhozott vádak megalapozottak”.

Fotó: Eric Vidal/AFP

Mint ismert, a belga rendőrség közel 1,5 millió euró készpénzt foglalt le a brüsszeli régióban tartott házkutatások során, az EP szocialista alelnökét, Eva Kailit érintő korrupciós ügyben. Korábbi hírek szerint a baloldali politikus lakásán 600 ezer eurót találtak 50 eurósokban, azóta viszont kiderült: más helyekről újabb 900 ezer euró került elő. Szerdán a brüsszeli bűnüldöző szervek egyik Twitter-oldalán megjelent közlemény szerint a házkutatásokat „a belga szövetségi ügyészségnek az Európai Parlamentben (EP) tevékenykedő személyeket célzó, korrupció gyanújával nyitott aktája nyomán indított vizsgálat részeként hajtották végre”.

Az EP strasbourgi plenáris ülésén kedden egyébként Kaili alelnöki megbízatásának megszüntetése mellett döntött. Emellett ráadásul kizárták a görögországi szociáldemokrata PASZOK pártból és az Európai Parlament szocialisták és demokraták (S&D) frakciójából is.

Mindent a pénzért csináltam, amire valójában nem is volt szükségem

– fogalmazott a belga bíróságon a milánói születésű Francesco Giorgo, aki 2009-ben érkezett Belgiumba tanulni, majd az Európai Parlament szociáldemokrata képviselői mellett került egyre fontosabb és fontosabb pozíciókba.

Sajtóértesülések szerint a férfi bevallotta, hogy a lefoglalt kenőpénzt nemcsak katariaktól, hanem a marokkóiaktól is származott. Emellett azt állította, hogy az egész lefizetési hálózat szellemi atyja a baloldali Pier Antonio Panzeri, korábbi olasz EP-képviselő volt, akit egyébként szintén előzetes letartóztatásba helyeztek a belga hatóságok. Francesco Giorgo állítólag azt kérte a vádhatóságtól, hogy a vallomásáért cserébe engedjék szabadon az előzetes letartóztatásból Eva Kailit.

Bármit megteszek azért, hogy az élettársam kiszabaduljon

– monda Giorgo, aki szerint a bíróságnak figyelembe kéne vennie hogy van egy 22 hónapos közös gyermekük.

Eva Kaili volt EP-alelnök Fotó: Eric Vidal

Fontos megjegyezni, hogy Giorgo beismerő vallomásával párhuzamosan Eva Kaili mindent tagad, és azt állítja nem volt tudomása arról a pénzről, amit a belga hatóságok a brüsszeli lakásában találtak. A szocialista politikus ügyvédje, Michalisz Dimitrakopulosz szerint a védencének nincs semmi köze a lefoglalt 600 ezer euró készpénzhez.





 





Ezeket olvastad már?
Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás