RETRO RÁDIÓ

Kiderült, milyen változások várhatóak az ingatlanpiacon





GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplast közösen készített felméréséből kiderül, hogy az ingatlanosok többsége szerint milyen idényre számíthatunk a használt és az új építésű lakások piacán.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.06.
pénz ingatlan gazdaság piac adás-vétel

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásainak feltérképezésére. Ebben a kutatásban 91 cég vett részt.

ingatlan, lakás, piac, vásárlás, adás-vétel, gazdaság, kereskedelem,
A novemberben végzett felmérés az egész ingatlanpiacot vizsgálta Fotó: Pixabay.com

Az előrejelzés szerint az ingatlanügyekkel foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az azt megelőző negyedévhez képest alulmaradnak.

Kelet- és Nyugat-Magyarországon egyaránt romlóak a várakozások, és minden szegmensben túlkínálatot várnak.

Míg a fővárosban inkább stagnálásra, addig vidéken inkább csökkenésre számítanak. A reprezentatív felmérés szerint a korábbinál kevesebben vásárolnak majd lakást.

Kiderült emellett az is, hogy csaknem minden szegmensben a keresletet kisebb-nagyobb mértékben meghaladó kínálat valószínű.

A biztosan lakást vásárolni vagy építeni szándékozó háztartások száma az egy negyedévvel ezelőttihez képest 17, a valószínűleg ezt szándékozóké 13 százalékkal csökkent az előző megkérdezéshez képest.

A fővárosi használt lakások csak a válaszadók 19 százaléka szerint drágulnak jövőre, 48 százalék az árak stagnálására, 33 százalék pedig az árak jelképes, 1 százalék körüli mérséklődésére számít.

Vidéken azonban erős többségbe kerültek a csökkenő árakra számítók: az összesített előrejelzés szerint a nyugati országrészben 4, keleten 6 százalék körüli árcsökkenés várható.

Országosan egyharmad az új építésű lakások áremelkedésére számítók aránya, míg csaknem kétharmad a stagnálásra számítóké.

Budapesten az átlagosnál többen számolnak további áremelkedéssel. A válaszadók átlagosan 3 százalék körüli emelkedést várnak a következő egy évben, a fővárosban 5 százaléknyit.

A lakásbérleti piacon a közeljövőben a fővárosban átlagosan 4 százalékos, a nyugati régióban 2 százalékos díjemelkedés, míg az ország keleti részén 6 százalékos csökkenés valószínű – hívta fel a figyelmet a Forbes.

A lakáspiaci indexek idén csaknem folyamatosan csökkentek, ami azt jelzi, hogy a piaci kilátások romlóak. A novemberi felmérés szerint a GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci index (ez az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) negyedéves alapon 10, éves alapon 26 ponttal csökkent. Az ország egészére vonatkozó index negyedéves alapon 9, éves alapon 27 pontos szűkülést mutat. Az aktuális indexértékek a pandémia mélypontján mért értékeket idézik.

 





 





Ezeket olvastad már?
Holtan találták az 54 éves Zitát, egy férfivel találkozott halála előtt

Holtan találták az 54 éves Zitát, egy férfivel találkozott halála előtt

Bőröndbe tette kisfia holttestét az anya, évekig menekült

Bőröndbe tette kisfia holttestét az anya, évekig menekült

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

„Aki nem hisz benne majd fog, ha tapasztalja" – Bettina állítja, szellemjárta budai villába költözött

„Aki nem hisz benne majd fog, ha tapasztalja" – Bettina állítja, szellemjárta budai villába költözött

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás