RETRO RÁDIÓ

Kiderült, milyen változások várhatóak az ingatlanpiacon





GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplast közösen készített felméréséből kiderül, hogy az ingatlanosok többsége szerint milyen idényre számíthatunk a használt és az új építésű lakások piacán.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.06.
pénz ingatlan gazdaság piac adás-vétel

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásainak feltérképezésére. Ebben a kutatásban 91 cég vett részt.

ingatlan, lakás, piac, vásárlás, adás-vétel, gazdaság, kereskedelem,
A novemberben végzett felmérés az egész ingatlanpiacot vizsgálta Fotó: Pixabay.com

Az előrejelzés szerint az ingatlanügyekkel foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az azt megelőző negyedévhez képest alulmaradnak.

Kelet- és Nyugat-Magyarországon egyaránt romlóak a várakozások, és minden szegmensben túlkínálatot várnak.

Míg a fővárosban inkább stagnálásra, addig vidéken inkább csökkenésre számítanak. A reprezentatív felmérés szerint a korábbinál kevesebben vásárolnak majd lakást.

Kiderült emellett az is, hogy csaknem minden szegmensben a keresletet kisebb-nagyobb mértékben meghaladó kínálat valószínű.

A biztosan lakást vásárolni vagy építeni szándékozó háztartások száma az egy negyedévvel ezelőttihez képest 17, a valószínűleg ezt szándékozóké 13 százalékkal csökkent az előző megkérdezéshez képest.

A fővárosi használt lakások csak a válaszadók 19 százaléka szerint drágulnak jövőre, 48 százalék az árak stagnálására, 33 százalék pedig az árak jelképes, 1 százalék körüli mérséklődésére számít.

Vidéken azonban erős többségbe kerültek a csökkenő árakra számítók: az összesített előrejelzés szerint a nyugati országrészben 4, keleten 6 százalék körüli árcsökkenés várható.

Országosan egyharmad az új építésű lakások áremelkedésére számítók aránya, míg csaknem kétharmad a stagnálásra számítóké.

Budapesten az átlagosnál többen számolnak további áremelkedéssel. A válaszadók átlagosan 3 százalék körüli emelkedést várnak a következő egy évben, a fővárosban 5 százaléknyit.

A lakásbérleti piacon a közeljövőben a fővárosban átlagosan 4 százalékos, a nyugati régióban 2 százalékos díjemelkedés, míg az ország keleti részén 6 százalékos csökkenés valószínű – hívta fel a figyelmet a Forbes.

A lakáspiaci indexek idén csaknem folyamatosan csökkentek, ami azt jelzi, hogy a piaci kilátások romlóak. A novemberi felmérés szerint a GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci index (ez az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) negyedéves alapon 10, éves alapon 26 ponttal csökkent. Az ország egészére vonatkozó index negyedéves alapon 9, éves alapon 27 pontos szűkülést mutat. Az aktuális indexértékek a pandémia mélypontján mért értékeket idézik.

 





 





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás