RETRO RÁDIÓ

Hernádi Zsolt: Az ellátásbiztonság tekintetében bődületes kockázatokat vállal Európa





Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta, nagyjából tele vannak a tárolók, de a folytatás bizonytalan.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.07.
Módosítva: 2022.12.07.
benzin kockzat

Az uniós szankciós rendszer kapkodó, a tervezett hatást nem éri el, miközben rossz helyzetbe hozza az egész kontinenst – mondta a Mandinernek Hernádi Zsolt. A Mol elnök-vezérigazgatója hozzátette: „A gázárrobbanás következményeit már most érezzük, nem is kicsit, az ellátásbiztonság tekintetében pedig bődületes kockázatokat vállal Európa. Nagyjából tele vannak a tárolók, de a folytatás bizonytalan” – mutatott rá Hernádi Zsolt.

A szakember kifejtette: az energiaárak egy darabig bizonyosan nem fognak jelentősen csökkenni. „A zöldenergia, vagyis a megújuló energiaforrások valóban olcsónak számíthatnak, ha megvan a beruházás, ám a szükséges kiegészítő beruházások költsége igen magas” – tette hozzá.

A Mandinernek adott interjúban Hernádi a Mol helyzetéről is beszélt.
„Az előző években a magyarországi üzemanyagpiac nagyjából kétharmadát a Mol látta el, a maradék 30 százalékot más piaci szereplők, amelyek importálták az üzemanyagot. Ez az import most szinte teljesen eltűnt – kinek is érné meg benzint vagy dízelt behozni? Ezért szinte a teljes ellátás a Molra hárult, novemberben mi láttuk el a nagykereskedelmi piac 85 százalékát. Azért, hogy minden erőnkkel a hazai piacot tudjuk kiszolgálni, korlátoztuk az exportunkat, és valóban, a pozsonyi finomítónkból is átirányítunk benzin- és dízelkészleteket. De ez a megoldás csak átmeneti, hiszen február 5-én életbe lép az orosz olajból finomított termékek exporttilalma, így Szlovákiából sem tudunk majd behozni” – részletezte. 

Arra a hírre is kitért, miszerint nemrégiben Vecsésen kőolajra bukkantak.

„Ez egy szép találat, minden elismerésem a kollégáké. 2016-ban kaptuk meg a koncessziót, 2019-ben végeztünk a területen szeizmikus mérést, idén júliusban fúrtunk, novemberben pedig már el is indult a termelés, igaz, még nem teljes kapacitással. Az onnan kitermelhető mennyiség nagyjából annyit tehet majd ki, amennyi a magyar Dallasnak hívott algyői mező természetes csökkenését kompenzálni tudja. Minden itthon kitermelt csepp kincs az egész országnak! De ezek a beruházások nagy költséget jelentenek a Molnak, amely most a magyar állam egyik legnagyobb adófizetője” – fogalmazott  a Mol elnök-vezérigazgatója.

Hernádi Zsolt

 





 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

 Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás