Elképesztő tragédia, halálhullám csapott le egy turistahajóra





A szerencsétlenségben egy ember meghalt, négy pedig megsérült. Az óriás hullámok váratlanul jelennek meg, nem lehet rájuk felkészülni az óceánon.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.16.
hullám óceánjáró halál hajó

Egy Argentínába tartó óceánjáró hajóba csapódott egy gigantikus hullám az Antarktisz közelében. A balesetben egy ember meghalt, négy pedig megsérült. 

Az eddigi hírek szerint november 29-én éjszaka szokatlanul hatalmas hullám érte el a Viking Polarist, amint az a Drake-átjárón keresztülhaladt – írja a livescience.com. A hatalmas vízfal több külső ablakot betört, hatalmas erejével elsodorta az embereket, és a hajó belsejében is károkat okozott. Az áldozat egy 62 éves amerikai nő. 

A történtek körülményeit tovább vizsgálják, illetve megjavítják a hajót, addig nem indulhat újabb útra az óceánjáró. Óriás hullámoknak hívjuk azokat a vízoszlopokat, amelyek legalább kétszer olyan magasak, mint a környező hullámok átlaga. A hatalmas vízfalak látszólag a semmiből és figyelmeztetés nélkül érkeznek. Keletkezésük körülménye egyelőre nem ismert, de a kutatók úgy vélik, hogy a kisebb hullámok képesek nagyobbá egyesülni a szeleknek és az áramlatoknak köszönhetően. Azt még vizsgálják, hogy az említett hajó esetében tényleg ez okozta-e a tragédiát.

Egy 2019-ben, a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány azt jósolta, hogy a klímaváltozással az óriás hullámok megjelenése ritkábbá, de szélsőségesebbé válik. A legmagasabb észlelt óriás hullámot 1995-ben figyelték meg Norvégiától mintegy 160 kilométerre, az 25,6 méteres volt.





 





Ezeket olvastad már?
Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Kitálalt a korábbi űrhajós: sokkoló dolgokat mondott az idegenekről

Kitálalt a korábbi űrhajós: sokkoló dolgokat mondott az idegenekről

Meghozták a fájó döntést a kis Maddie szülei: azonnal elhagyták a várost

Meghozták a fájó döntést a kis Maddie szülei: azonnal elhagyták a várost

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás