RETRO RÁDIÓ

Döbbenet! Ezeket a betegségeket is kimutatja a szennyvíz!





Müller Cecília tiszti főorvos beszélt arról nemrég egy sajtótájékoztató keretében, hogy az új erőre kapott influenzajárványt ugyanúgy ki lehet mutatni a szennyvízből is, mint a koronavírust.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.06.
influenza járvány szennyvíz

Müller Cecília tiszti főorvos nemrég tartott egy sajtótájékoztatót az influenza- és a koronavírus elleni oltások kapcsán. Itt beszélt arról is, hogy számos tudományos tevékenységet, kutatást indított el a járvány, ilyen volt a vírus örökítőanyagának szennyvízből történő kimutatása. Ezt a módszert azóta a szakemberek továbbfejlesztették, és 

például a járványos gyermekbénulás vagy az influenza vírusát is próbálják követni a szennyvízben. 

A Ripost korábbi riportjából kiderül: minden megyeszékhelyen vesznek mintát a szennyvíztisztítók munkatársai a nyers, tisztítatlan vízből, ami közvetlenül a rácsszűrők után folyik ki. A mintát a kormányhivatalok munkatársai viszik Budapestre, az NNK laboratóriumába. Itt jegyzőkönyvvel veszik át. Hetente érkezik minta minden egyes telepről. A mintáknak 24 órán belül kell laborba kerülniük. A mintákat tartalmazó üvegek le vannak fertőtlenítve, szigorú higiénés szabályok szerint dolgoznak velük, hogy megállapítsák, milyen arányban található a szennyvíz összetételében a Covid.

Koronavírus szennyvízből
A mintákat alaposan át kell szűrni Fotó: M.K.  / Ripost

A darabos szennyeződéseket centrifugálással eltávolítják

50 ml-t kimérnek a vízmintából, majd beteszik egy laboratóriumi centrifugába. Egyszerre akár több mintát is tudnak centrifugálni – ez 30 percig tart és 4 fokon tartja a mintákat.

Leszűrik a mintát

Egy speciális szűrőberendezésen át kell csöpögnie a mintának, ezt vákuum szívja le. Ez 1,5 óra, mert a membránfilter nagyon kicsi pólusméretű, hogy a vírusok fennmaradjanak rajta.

Lemossák a filterről a vírus RNS-ét

A vírusokat tartalmazó membránt kis darabokra vágják, és beleteszik egy kevés olyan folyadékba, amiben gyakorlatilag leázik a vírus a membránról. Ez a folyadék tulajdonképpen megóvja a mintát. Adalékanyagok vannak benne, amik védik, hogy ne sérüljön. 50 ml mintából 1 ml ilyen koncentrátum képződik.

Koronavírus szennyvízből
Fotó: M.K.  / Ripost

A nukleinsav kivonása

Ebből a mintából, ami még mindig sok szennyeződést tartalmaz, egy tiszta nukleinsav oldatot állítanak elő. Első lépésként feloldják a vírusok burkát. Az ehhez használt oldatok pontos összetétele a gyártók titka. Ezután a folyadékot rátöltik egy speciális hengerre, ami megfelelő sókoncentrációk mellett megköti a koronavírus örökítőanyagát.

Egy cseppben koncentrálódik az RNS

A mintát egy centrifuga átpréseli ezen a kis oszlopon különféle mosóoldatok társaságában, majd egy újabb oldattal lemossák az örökítőanyagot, és a végén egy egészen kis mennyiséget kapnak: egy cseppnyit. 





 





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás