RETRO RÁDIÓ

101 éves a legendás magyar sebész, aki 100 évesen még műtött





Az Egyesült Államokban csak dr. George Berci névre hallgató doktor életútja magáért beszél.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.18.
évforduló orvos sebészet

Nem akármilyen karriert tudhat a háta mögött az a magyar származású sebész, aki tavaly töltötte be a századik életévét. Bérci Györgyöt születésnapján barátai, kollégái, tanítványai nemzetközi online találkozón ünnepelték Los Angelesben, melynek során meghatottan mondott köszönetet az elhangzottakért. 

Születésnapján üdvözlő levéllel köszöntötte dr. Merkely Béla rektor, valamint dr. Ferencz Andrea, Kísérletes Sebészeti és Műtéttani Tanszék igazgatója is. Az egykori holokauszttúlélő élete során több országban élt, többek között Ausztriában, Németországban, Ausztráliában, Magyarországon, és az Egyesült Államokban is. Bérci György számos témában publikált, több könyve is megjelent, neve mára összefonódik a Semmelweis Egyetemmel. 

Bérci György páratlan pályafutással büszkélkedhet. Fotó: D. Kiss Balázs – Semmelweis Egyetem

A sebész nemzetközi hírnevét jól mutatja, hogy mára már a Los Angeles-i egyetem egyik katedrája is az ő nevét viseli. 2011-ben megkapta a hetvenhétezer tagot képviselő American College of Surgeons legnagyobb elismerését a „Jacobson Innovation Awardot” is.

Az orvos Magyarországon született 1921-ben, családja 1922-től Bécsben élt, a zene bűvöletében. Az egyre nagyobb náci veszély miatt a harmincas években ismét visszatért Magyarországra, majd 1939-ben érettségizett. Egyetemre származása miatt nem mehetett az akkori törvények miatt, így műszerész tanonc lett, majd két évig műszerész-segédként dolgozott. 1942-ben munkatáborba vitték, ahol kemény fizikai munkát kellett végezni, sokszor étlen és szomjan. Amikor a szövetségesek elkezdték bombázni Budapestet a csodával határos módon sikerült elmenekülnie, majd rövid ideig hamis igazolvánnyal bujkált a több társával együtt. 

A sebész életműve beépült az orvosképzésbe. Fotó: Vasvári Tamás

A háború befejeztével édesanyja azt szerette volna, ha fia az orvosi egyetemre megy, a fiatal egyetemistát később olyan kiváló professzorok tanították, mint Szent-Györgyi Albert, 1950-ben a legmagasabb minősítéssel szerzett orvosi diplomát.  1956-ban súlyos drámát élt át, amikor betegek tucatjait kellett ellátnia a forradalom leverését követően. Nem sokkal ezután hasonlóan a többi magyarhoz ő is emigrált az országból, és Ausztriában kötött ki, ahol endoszkópos fejlesztésekbe kezdett.

1962-ben óriási felfedezéssel rukkolt elő egy miniatűr televíziós kamerát állított elő, mellyel látni lehetett műtét közben egy élő ember hasüregének felépítését. Pályafutása az Egyesült Államokban folytatódott.

1967-ben vándorolt ki Los Angelesben, ahol a Kaliforniai Egyetem Cedars Sinai Kórházában  helyezkedett el, és ott él mind a mai napig.

A sebész, nemcsak, hogy nagyszerű szakember, hanem végtelenül jó homorú személyiség is, aki nem tud úgy egy kongresszuson részt venni, hogy ne mosolyogtatná meg a résztvevőket. Bérci György már régóta Los Angelesben él, munkáját még a lezárások gátolták meg abban, hogy kellő odafigyeléssel végezze. Emigrációja után először 1985-ben látogathatott haza, azóta is folyamatosan számtalan módon támogatja a magyar sebészeket. Nevéhez fűződik az első magyarországi laparoszkópos epesebészeti műtét, továbbképző előadások szervezése, tanulmányutak megteremtése. 

A Los Angeles Times beszámolója szerint a sebész reggel pontban hétkor kezdi meg a munkáját, a rövid reggeli értekezleteken kívül hetente csupán, csak két napot tölt bent, többnyire otthonról látja el a teendőit. A tekintélyt parancsoló kora ellenére, máig úgy-sürög-forog az irodában, mintha csak húsz éves lenne. Természetesen, mint ahogyan mindenkit őt is sokkolta az orosz-ukrán háború, munkatársai szerint ez az agresszió felidézte benne saját szenvedéseit, a második világháborúban elszenvedett sérelmeket. 

Remélem javulni fog valahogy a helyzet

 - jegyzi meg bizakodva.

Az orvos máig emlékszik arra, ahogy a nácik, és a szovjetek szétszakították egykoron a családját, és több millió ártatlan embert mészároltak le. 

Dr. L. Michael Brunt 2013-ban dokumentumfilmet készített a sebész életéről, mint ahogyan fogalmazott, ötletei, és munkássága is alaposan megváltoztatta a sebészet arculatát.

 





 





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás