Novák Katalin: A magyar tehetséget mindenhol elismerik a világban





Novák Katalin a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából írt beszédét csütörtökön olvasták fel a Sándor-palotában.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.03.
Magyar Tudomány Ünnepe

Mint arról a Metropol korábban beszámolt, ma tartják a magyar tudomány napját. 1997 óta november 3-án ünnepeljük, amelyről a Magyar Tudósok Világtalálkozóján határoztak 1996-ban. A jeles napon Magyarország köztársasági elnökének, Novák Katalinnak a beszédét olvasták fel a Sándor-palotában.

Fotó: Markovics Gábor

Magyarországon november 3-a környékén évek óta – emlékezve a legnagyobb magyar felajánlására – a tudományos élet különböző színterein összegyűlik hazánk szellemi derékhada, és ünnepi keretek között számol be tudományos felfedezéseiről, kutatásairól, munkája gyümölcséről. Seregszemléje ez a magyar tudománynak, annak, ami a miénk” – kezdődött az ünnepi beszéd.

Feltehetnénk a kérdést, mit is jelent a magyar tudomány? Mitől a miénk? Mitől magyar? Adja magát a válasz, hogy művelőitől, mindazon magyaroktól, akik egyedülálló tudományos teljesítményükkel gazdagították a világot. Amit ők alkottak, az magyar „termék” is. Tükrözi a sajátosan magyar gondolkodást, a világnézetet, a ránk, magyarokra jellemző kreativitást, állhatatosságot, szabadságszeretetet. A tudományos eredményekben is ott van ez a magyar DNS, még akkor is, ha tudjuk, a tudomány lényegéből adódóan egyetemes. Éppen ezt, az egyetemesnek és speciálisnak a találkozását ünnepeljük a magyar tudomány napján.

„Az egyetemes tudáskészletben markánsan benne van a magyar elme produktuma. Szentgyörgyi Albert, Neumann János, Gábor Dénes vagy Karikó Katalin korszakos felfedezései nélkül sokkal szegényebb lenne az emberiség. Ennek is köszönhető, hogy a magyar tehetséget mindenhol elismerik a világban” – hangsúlyozta a leiratban Novák Katalin.

A mostani nehéz időkben életünknek számtalan területét kell újragondolni. Ebben segíthet nekünk a tudomány világa és eszköztára: fogódzót ad az útkeresésben, irányt mutat az új utak felfedezésében. Számítunk a magyar szellemi erőre!

Ahhoz, hogy mi, akiket az ország vezetésével bíztak meg a magyar emberek, eligazodhassunk a jelenben, megfelelő válaszokat találjunk, jó döntéseket tudjunk hozni, végső soron közösségeinket szolgálhassuk, nagy szükségünk van arra a szellemi erőtartalékra, amit Önök, a tudomány képviselői megjelenítenek.

Személyesen is számítok Önökre, s bízom benne, hogy Önök is számítanak rám. A Magyar Tudomány Ünnepén szívből kívánom, hogy a mai magyar tudóstársadalom is híven folytassa a nagy elődök munkáját mindannyiunk javára!” – zárta írását az elnök asszony.





Ezeket olvastad már?
„Felháborító!” - recskafantomot fotóztak a KÖKI-nél

„Felháborító!” - recskafantomot fotóztak a KÖKI-nél

Magyar Péter öngyilkosságot hazudott

Magyar Péter öngyilkosságot hazudott

Baj van: az egész kórházat evakuálni kellett, utcára kerültek a betegek

Baj van: az egész kórházat evakuálni kellett, utcára kerültek a betegek

"Idős nőket tart fogva, csicskáztat" - rejtélyes férfi tartja rettegésben az újbudaiakat

"Idős nőket tart fogva, csicskáztat" - rejtélyes férfi tartja rettegésben az újbudaiakat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás