RETRO RÁDIÓ

Nem válaszoltál sehogy a népszámlálási kérdésekre? Akkor ez téged is érinthet!





A Metropol összegyűjtötte a nap legfontosabb információit a népszámlálással kapcsolatban, de forgalmi változásokra is készülni kell.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.21.
ez lesz ma

Pótösszeírással zárul a népszámlálás

A héten már csak azokat írják össze, akik a számlálóbiztosok általi interjú során sem válaszoltak a kérdésekre. Ekkor azok, akik kimaradtak az összeírásból jelentkezniük kell az adott település polgármesteri hivatalában a jegyzőnél. A népszámláláson való részvétel kötelező, aki nem válaszol a kérdésekre 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat.

Az online kitöltés után sem dőlhetünk hátra

Ha online már kitöltöttük a kérdőívet, és kapunk egy ilyen felszólítást, akkor a papíron lévő telefonszámon tudjuk bediktálni a kitöltést igazoló kódot. Az online kérdőív kitöltésének végén, a beküldést követően kaptunk egy ilyen kódot. Ezzel tudjuk igazolni azt, hogy a kérdőívet nem csak kitöltöttük és elmentettünk, hanem be is küldtük.

Ha kérdésünk van, itt érdeklődhetünk: a nepszamlalas2022.hu oldalon részletes információt és válaszokat találunk a gyakran felmerülő kérdésekre, valamint ingyenesen hívható a +36–80–080–143 információs telefonszám is.

A héten már csak azokat írják össze, akik a számlálóbiztosoknak sem válaszoltak Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Újra az autósoké a Clark Ádám téri körforgalom

Hétfőtől már az eredeti „nagy” körforgalmat használhatják az autósok a Clark Ádám téren. A legfelső aszfalt kopóréteg ugyanakkor az időjárástól függően majd a november 26–27-i hétvégén kerül fel. Majd később az útburkolati jeleket is felfestik az aszfaltra. December közepére pedig a tervek szerint az időjárásnak megfelelő virágok is visszakerülnek majd.

A hétvégén teljesen lezárják a teret

November 26-án 0 órától november 28-án 4.30-ig a Clark Ádám téret teljesen lezárják az átmenőforgalom elől. A forgalmi változás érinti a BKK járatait is, ezért a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es buszok módosított útvonalon közlekednek.

Újra használhatják az autósok a Clark Ádám tér körforgalmát Fotó: Máté Krisztián/Metropol

Két trolijárat közlekedése is változik

Hétfőn felújítás miatt terelve közlekedik a 75-ös és a 76-os trolibusz. A járatok nem érintik a Jászai Mari tér és a Radnóti Miklós utca megállót.

Ma szállítják a Kossuth térre az Ország Karácsonyfáját

Ma állítják fel az Ország Karácsonyfáját a Kossuth téren. A 18 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyő eddig egy apci családi ház kertjét díszítette. Az Ország Karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, ezt követően a rászorulóknak ajánlja fel tűzifaként az Országgyűlés Hivatala.

Közlekedési korlátozások: A fát szállító szerelvény várhatóan hétfőn 12 órától az M3 autópályán halad, majd kb. 13.30-tól az M0 autóút - Megyeri híd - 11. sz főút - III. Batthyány u - Rákóczi u - Szentendrei u - Pacsirtamező u - Lajos u - Árpád fejedelem u - Üstökös u - Török u - Margit híd (forgalom kizárásával) - Jászai Mari tér - Balassi Bálint u (villamos forgalom kizárásával) - Kossuth tér útvonalon okozhat várakozást a közlekedőknek.

Állatbarátoknak kihagyhatatlan program

A négylábúak sorsát a szívükön viselőknek hétfő este ismét megtartják a MFÖEK támogatói eseményét a Három Hollóban (V. Piarista köz 1.). Az est során mindent megtudhatunk az állatmentés működéséről és az ideiglenes befogadásról is.

58 éve adták át az Erzsébet-hidat

1964-ben ezen a napon vehették birtokba az autósok az Erzsébet-hidat. Eredetileg november 7-én adták volna át a hidat, azonban végül erre csak a hónap közepén került sor. Az Erzsébet hidat Sávoly Pál tervezte. A Magyar Televízió az átadót élőben közvetítette.

1964 november 21. óta közlekedhetünk az Erzsébet hídon Fotó: Metropol

Ma van a televíziózás világnapja

Az ENSZ 1996-ban nyilvánította november 21-ét a Televíziózás világnapjává annak emlékére, hogy 1996. november 21-én és 22-én tartottak először Televíziós Világfórumot. A jeles nap célja, hogy a televíziós társaságok olyan témákat állítsanak középpontba, mint a béke, az együttműködés és a fejlődés.

145 éve mutatta be Edison a fonográfot

1877-ben ezen a napon Thomas A. Edison New Yorkban bemutatta úttörőnek számító, hangfelvételre alkalmas masináját. A mai lemezjátszó őse még abban az évben Európában is ismert lett, miután március 11-én Puskás Tivadar, Edison európai megbízottja bemutatta a Francia Tudományos Akadémián.

Edison a fonográffal 1877-ben

 





Ezeket olvastad már?
Eger polgármestere DJ Dominique és Danny Blue megöléséről beszélt

Eger polgármestere DJ Dominique és Danny Blue megöléséről beszélt

Megtisztul Budapest a Zöld Követ Egyesülettel, bárki besegíthet, mutatjuk, hogy hol!

Megtisztul Budapest a Zöld Követ Egyesülettel, bárki besegíthet, mutatjuk, hogy hol!

Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" -  számos hiedelem kötődik április 24-hez

Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" - számos hiedelem kötődik április 24-hez

Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás