Gombaszakértőnk tisztázza: ez a legmérgezőbb gombafajta – Videó!





A szakember kifejtette lapunk számára, hogy melyik gombákat lehet összekeverni egymással, és hogyan lehet elkerülni a mérgezéses eseteket.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.02.
IX. kerület fontos tanácsok

Abrudán Barbara gombaszakértővel, a budapesti Nagyvásárcsarnok felügyelőjével jártunk utána annak, hogy miért is igazán fontos, hogy a vadonban szedett gombákat mindig ellenőriztessék az emberek egy gombavizsgálóval. Nagyon egyszerű ugyanis összekeverni például a mindenki által kedvelt rókagombát és a mérgező világító tölcsérgombát. Az itthoni gombamérgezések 80%-ért éppen ezért a világító tölcsérgomba a felelős. Úgyhogy ha nem vagy benne biztos, hogy egy ízletes rókagomba kerül az asztalodra, akkor mindenféleképpen vizsgáltasd meg egy gombaszakértővel.

A világító tölcsér gomba felelős a mérgezések 80%-ért Magyarországon /Fotó: Metropol

„Miért fontos a vadon termesztett gomba vizsgálata? A súlyos és kevésbé súlyos mérgezések elkerülése végett. Könnyen össze lehet keverni a veszélyes gombákat az ehetőekkel. Ráadásul azért is fontos, hogy megvizsgáltassuk a gombát, amit szedtünk, mert ételmérgezésszerű tüneteket akkor is kaphatunk, hogyha már túl öreg volt, vagy már elkezdett bomlani a gomba, amit leszedtünk” – árulta el a Metropolnak Abrudán Barbara.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a légyölő és a gyilkos galócát, vagy éppen hogyan néz ki a mérgező világító tölcsérgomba, akkor tekintsd meg a szakértővel készített videónkat.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás