Abrudán Barbara gombaszakértővel, a budapesti Nagyvásárcsarnok felügyelőjével jártunk utána annak, hogy miért is igazán fontos, hogy a vadonban szedett gombákat mindig ellenőriztessék az emberek egy gombavizsgálóval. Nagyon egyszerű ugyanis összekeverni például a mindenki által kedvelt rókagombát és a mérgező világító tölcsérgombát. Az itthoni gombamérgezések 80%-ért éppen ezért a világító tölcsérgomba a felelős. Úgyhogy ha nem vagy benne biztos, hogy egy ízletes rókagomba kerül az asztalodra, akkor mindenféleképpen vizsgáltasd meg egy gombaszakértővel.
A világító tölcsér gomba felelős a mérgezések 80%-ért Magyarországon /Fotó: Metropol
„Miért fontos a vadon termesztett gomba vizsgálata? A súlyos és kevésbé súlyos mérgezések elkerülése végett. Könnyen össze lehet keverni a veszélyes gombákat az ehetőekkel. Ráadásul azért is fontos, hogy megvizsgáltassuk a gombát, amit szedtünk, mert ételmérgezésszerű tüneteket akkor is kaphatunk, hogyha már túl öreg volt, vagy már elkezdett bomlani a gomba, amit leszedtünk” – árulta el a Metropolnak Abrudán Barbara.
Ha kíváncsi vagy rá, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a légyölő és a gyilkos galócát, vagy éppen hogyan néz ki a mérgező világító tölcsérgomba, akkor tekintsd meg a szakértővel készített videónkat.