Észak-Koreában egyre többen használnak mobiltelefont és wifit

Egy kutatás szerint naponta hétmillió észak-koreai használ mobiltelefont és jelentősen megnőtt a wifit használók száma is.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.15.
kutatás

Martyn Williams és Natalia Slavney a washingtoni székhelyű Stimson Center 38 North programjának szakértőinek tanulmánya Észak-Korea digitális kommunikációjáról íródott, amely műholdképek elemzését és mintegy 40, az országból elmenekült ember megkérdezését is magában foglalja.

A 3G-hálózati szolgáltatások 2008-as elindítása óta a felhasználók száma 6,5-7 millióra emelkedett, amely Észak-Korea lakosságának több mint negyede. A tanulmányban résztvevők több mint 90 százaléka saját bevallása szerint naponta használja telefonját - közölte Slavney.

A mobilhálózati lefedettség folyamatosan bővül, néha olyan bázisállomásokat találunk, ahol ha ugyanazt a területet nézzük két évvel ezelőtt még nem találtunk volna ott antennát” - tette hozzá.

A kommunista diktatúrában elérhető wifi-hálózatok nem biztosítanak internethozzáférést, a felhasználók csupán hazai szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá és kutatók érhetnek el rajtuk különböző adatbázisokat, tudományos anyagokat.

A világtól elzárkózó és atomfegyverprogramja miatt szankciókkal sújtott országban viszonylag kevés a vezetékes telefon, így az emberek sokszor inkább mobiltelefont használnak, ami a Kim Dzsong Un által engedélyezett magántranzakciók révén a burjánzó magánszektor egyik motorja lett.

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás