RETRO RÁDIÓ

Egy iparszakértő szerint az igazi energiasokk csak ezután következik





Gaszt Attila szerint sok vállalkozás csak a következő hetekben fogja megtapasztalni a pénztárcáján az elszálló energiaárakat.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.23.
elszálló energiaárak

Gaszt Attila iparszakértő, a szerszám- és alkatrészgyártással, műanyagfröccsöntéssel foglalkozó, érdi GIA Form ügyvezető-tulajdonosa a Világgazdaság online lapjának fejtette ki, hogy mi várhat Magyarországra az energiaválság következő lépéseként. A szakértő szerint a problémák egymásra rakódnak, ugyanis már az ukrán háború előtt is elkezdődött az infláció és az energiaáraknak a növekedése. „Eddig csak energiahiszti volt, az igazi sokk a napokban érkezik” - szögezte le a szakértő.

A cégek és vállalkozások is szembesültek az elszálló energiaárakkal /Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

4 lehetséges megoldás lehet a vállalkozások számára

Az ügyvezető szerint ugyanis számos vállalkozás csak januárban fog szembesülni, a brutális számlákkal. Ráadásul ahhoz, hogy az elszabaduló rezsi-, élelmiszerárakra, illetve a szakképzett munkaerő megtartására is legyen kerete a vállalkozásoknak, ahhoz mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Gaszt Attila szerint így 4 megoldás lehet csak a vállalkozások kezében, hogy ne veszteséggel működjenek:

Az áremelés, a költségcsökkentés, a magasabb hozzáadott értékű termékek gyártása és a hatékonyságnövelés. Azt egyetlen ügyfelünk sem várhatja el, hogy veszteséggel gyártsunk, mert akkor nem sokáig maradunk nyitva” – hangsúlyozta Gaszt, aki azt is elárulta, a termékek árában az energia eddig 3-5 százalékos szerepet játszott termékportfóliótól függően, ez most megnégyszereződött. A vállalat éppen ezért diverzifikáltan emel árat, hiszen bizonyos termékeknél csak 4-5 százalékos pluszt jelent az energia drágulása, másnál viszont akár 40-50 százalékot.

A marketing költségek csökkentés hibás lépés

A szakértő szerint a legtöbb vállalkozás a reklámkiadásokon, és a marketingtevékenységen spórol, miközben ezzel elesik az új megrendelésektől. Emellett kiemelte, hogy a hatékonyságnövelésen belül a munkaidő, -erő, valamint a gépi kapacitás kihasználtsága különösen fontos. Emellett Gaszt Attila rámutatott, hogy az iparági diverzifikációra is szükség van ahhoz, hogy valaki versenyképes maradjon minden helyzetben. A szakértő kiemelte az autóipart, ahol a benzin, és dízel őrületet felváltotta az elektromos kocsik iránti kereslet. Ráadásul Attila vezetésével a GIA Form is több piacra gyárt eszközöket az autó-, az élelmiszer-, energia- és az elektronikai platformra is.

Gaszt Attila szerint fontos, hogy iparági diverzifikációja legyen a vállalkozásoknak /Fotó: Shutterstock

Hitel helyett az ész nélküli pénzszórás mellőzése

Lépésről lépésre haladnak, egyetlen forint hitelük sincs. Gaszt Attila elismeri, a közgazdaságtan szerint előnyös, ha nem a saját pénzüket dolgoztatják, és ha korábban hitelből finanszírozták volna a beruházásokat, talán kétszer ekkora is lehetne a vállalat, ám egy rossz hitelfelvétellel és egy nem várt esemény bekövetkeztével akár már tönkre is mehetett volna.

”Az elmúlt években az 1-2 százalékos, támogatott kamatkörnyezetben még megérte a hitel bizonyos esetekben, ám a mostaniban, 13 százalékos jegybanki alapkamat mellett már a teljes nyereséget elviheti. Ezért is fontos a takarékoskodás és a tartalékképzés, a fellendülés idején pedig az ész nélküli pénzszórás, a luxusberuházások mellőzése„ – mutatott rá az ügyvezető. Kiemelte, ha beüt a krach, és csökken a megrendelések száma, akkor „csak” a béreket kell kitermelniük, mert a nem termelő gépeket lekapcsolják, így nem fogyasztják az energiát, nincs szükség annyi alapanyagra sem.

Ha viszont egy vállalatnak a megemelt bérek mellett a törlesztőrészleteket is utalnia kell ebben a helyzetben, könnyen előfordulhat, hogy nem marad pénze a megemelkedett energiaszámlák kifizetésére, ennek következtében lekapcsolják a hálózatról, azaz kénytelen beszüntetni a gyártást és szállításképtelenné válik, rosszabb esetben tönkre is megy. Az iparszakértő úgy látja, a megrendelők is egyre hangsúlyosabban figyelik a beszállítók stabilitását, hogy olyan cégekkel működjenek együtt, amelyek képesek kifizetni a három-ötszörös elektromosáram- és az akár tízszeres gázszámlát.





Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás