RETRO RÁDIÓ

A tanárok munkáját becsmérelte Tordai Bence

A magyar iskolák negatív minősítésével a pedagógusok munkáját vette semmibe parlamenti felszólalásában az oktatási vitanapon Tordai Bence. A Párbeszéd szánalmasan provokatív akcióiról (és engedély nélküli budai házépítéséről) ismert társelnöke mindezt úgy tette, hogy korábban ő maga is tanított egy felsőoktatási intézményben, ahol a hallgatói lesújtó véleményeket fogalmaztak meg oktatói munkájáról és képességeiről.Megosztás
Szerző: metropol
2022.11.06. 11:13
Felszóllás

A teljes pedagógustársadalmat megalázta Tordai Bence az oktatási vitanapon a parlamentben, amikor azt állította: „Egyre több szülő ismeri fel, hogy az iskola, ahova beküldi a gyerekét, az sokkal rosszabb állapotban adja neki vissza.” A Párbeszéd Magyarországért nevű törpepárt társelnöke ezzel az általánosító és bármilyen ténybeli alapot nélkülöző kijelentésével azoknak a tanároknak a munkáját becsmérelte, akiknek a bérköveteléseit kormányellenes utcai tiltakozásokra használja fel a Gyurcsány vezette baloldal, a soraiban Tordai Bencével – írja az Origo.

Saját diákjai minősítették le Tordait

Különös sajátossága a baloldali politikus tanárszidalmazásának az a tény, hogy korábban ő is tanított, és a diákjainak a többsége lesújtó véleményt fogalmazott meg róla. Tordai Bence nyolc éven át oktatott kutatásmódszertant és társadalomtörténetet a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán, a mai Metropolitan Egyetemen. A hallgatók a Mark my Professor oldalon értékelhették a tanárokat, köztük Tordait is, akiről többek azt írták, hogy borzasztó az előadásmódja: „monoton, érthetetlen, rengeteg idegen kifejezést használ”. Egy értékelő úgy fogalmazott: „A hallgatóság az elején aktív volt, a végére szinte elfogytunk, csak a kitartóak bírták szusszal, nem túl izgi.”

Volt, aki hosszabban is kifejtette véleményét Tordairól: „Az előadások későn voltak, unalmasak, érthetetlenek. Év közben kitalálta, hogy aki tart kiselőadást, annak nem kell vizsgáznia, majd meggondolta magát. Végül mikor már nem jár be az ember, kiderül, hogy mégis lehet kiselőadást tartani... De akkor már késő. Így jön a vizsga, amit lehetetlen teljesíteni, bukta a tárgy... Nem ajánlom senkinek... Szerintem Bence sem tudta, miről kéne előadásokat tartania...”

Volt olyan is, aki egyszerűen csak „felejthető figuraként” említi.

Ezek után nem meglepő, hogy a szavazó diákok 2,6-es átlagra értékelték Tordai oktatói munkásságát 2013 és 2016 között. Az előadásmódjára kapta a legkritikusabb osztályzatot, mindösszesen 2,18 pontot.

„Fő tevékenysége a provokáció”

Politikusként a támadó, harcias, szabadszájú felszólalásairól és provokatív akcióiról vált ismertté. Már 2019-ben szóvá tette Tordai vállalhatatlan parlamenti viselkedését Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Úgy fogalmazott: „Az úgynevezett Tordai Bence parlamenti főtevékenysége a folyamatos provokáció. Az ülésteremben, a liftben, a folyosón, mindenhol. Sértő, gyalázkodó fél mondatokkal, fenyegető megjegyzésekkel vegzálja nap mint nap a kormánypárti képviselőket.” Emlékezetes az a jelenet is, amikor 2019. március 15-én a Parlament bejáratánál Tordai kockás ingben odasétált a zászlófelvonásra készülő Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök mögé, és provokálni próbálta őket. Sikertelenül.

Popovicsot és Alinskyt is használni kell

Az agresszív, provokatív stílus nem véletlen, Tordai tudatosan alkalmazza ezeket a módszereket, amit közvetve beismert egy 2019. januári interjúban. A Mandiner újságírója a beszélgetés során feltette neki a kérdést: „Szrgya Popovics vagy Saul Alinsky?” mire a Párbeszéd politikusa azt felelte: „Inkább az előbbi, mert az megvan a könyvespolcon. De nem tudom, mi a tartalmi különbség a kettő között.

Az újságíró közbevetésére, hogy „Alinsky ismertebb és radikálisabb”, Tordai úgy folytatta: „Nyilván ismerjük ezeket a könyveket és megközelítéseket, és használni kell őket.”

Ismert, hogy a két említett név a szélsőbaloldal népszerű ideológusa, akik konkrét gyakorlati módszereket is kidolgoztak arra, hogyan lehet a társadalmakat szétzilálni, felforgatni, destabilizálni. A néhai Alinsky harci kiáltványa, a radikálisok 12 szabálya, illetve napjaink egyik hivatásos „bajkeverőjének”, Popovicsnak Útmutató a forradalomhoz című könyve a fentiek szerint Tordaiék számára is iránymutató.

Ezeket olvastad már?
Szívszaggató: nem tudta megmenteni szerelmét a 15 éves diák

Szívszaggató: nem tudta megmenteni szerelmét a 15 éves diák

Egy hajléktalanszállón fedezték fel a harminc éve eltűnt férfit

Egy hajléktalanszállón fedezték fel a harminc éve eltűnt férfit

Megrázó eset: kalapáccsal verte halálra kutyáját egy férfi

Megrázó eset: kalapáccsal verte halálra kutyáját egy férfi

Egy sportpályán találtak rá a három napja eltűnt diáklány holttestére

Egy sportpályán találtak rá a három napja eltűnt diáklány holttestére

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás