RETRO RÁDIÓ

WHO: a koronavírus-járvány továbbra is nemzetközi egészségügyi vészhelyzet





Az Egészségügyi Világszervezet szerdán bejelentette, hogy a koronavírus-járvány továbbra is nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek minősül. A WHO emellett közölte, hogy a világszerte tapasztalható számos kolerajárvány és a vakcinahiány miatt az ideiglenesen csak egy adag koleraellenes vakcinát javasol két adag helyett.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.19.
koronavírus

A koronavírus-járvány miatt 2020 januárja óta van érvényben a nemzetközi vészhelyzet. „A világjárványnak még nincs vége” - hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főtitkára.

A vészhelyzeti fokozat fenntartásával a nemzetközi szervezet az akut veszélyre figyelmezteti a kormányokat és a lakosságot, hogy megfelelően fel tudjanak készülni. Az esetleges korlátozások bevezetéséről azonban az egyes kormányok döntenek.

A világ már jobban fel van készülve a pandémia elleni küzdelemre, mint amikor 2019 végén Kínában kitört a járvány, a súlyos esetek száma is jelentősen visszaesett. A WHO azonban arra figyelmeztet, hogy a vírus továbbra is terjed, és globálisan ismét emelkedik a fertőzöttek száma. A szervezet adatai szerint eddig világszerte mintegy 620 millióan fertőződtek meg és 6,5 millióan haltak meg a pandémia miatt. Ugyanakkor mindkét adat ennél magasabb lehet a valóságban a be nem jelentett fertőzések és a halálozás okának nem mindig megfelelő feltüntetése miatt.

A WHO szerdán azt is közölte, hogy az eddigi gyakorlatot ideiglenesen felfüggesztve két kolera-védőoltás helyett egy oltást javasol az utóbbi időben világszerte kitört kolerajárványok és a vakcinahiány miatt.

Ez a stratégiaváltás lehetővé teszi, hogy több országba juttassanak el dózisokat a világszerte példátlanul megnövekedett fertőzéskitörések idején” - közölte a nemzetközi szervezet.

A kolera egy szennyezett vízzel terjedő bakteriális fertőzés, amelynek tünetei között szerepel a hányás, kiszáradás és kimerültség. A betegség halálos kimenetelű lehet, ha nem kezelik időben.

Idén már 29 ország jelentett kolerás megbetegedéseket, míg az elmúlt öt évben évente átlagosan kevesebb mint 20 országból érkezett ilyen jelentés. Az elmúlt hetekben kolerajárványokat jelentettek többek között Haitiről, Szíriából és Pakisztánból.

Haitin több százan kerültek kórházba és több tucatnyian haltak meg az ivóvíz és más alapvető ellátási cikkek hiánya miatt kitört kolerajárvány miatt.

Ideális esetben hat hónap különbséggel két adag vakcina három évig nyújt védelmet a kolera ellen a kutatások szerint. Egyetlen adag is védelmet nyújt, de azt nem vizsgálták, hogy ez a védettség meddig tart. A WHO illetékesei szerint jobb megoldás, ha minél több embert legalább egyszer beoltanak, mint ha egyes országoknak nem jutna a vakcinából.

A sürgősségi vakcinakészleteket a nemzetközi koordinációs csoport (ICG) kezeli, amelynek tagjai között van a WHO mellett az UNICEF, az Orvosok Határok Nélkül és a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC).





Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás