„Szeretnék a béke hírnöke lenni” - mondta Novák Katalin Ágasegyházán, ahova családi gyökerek kötik- Videó!





A köztársasági elnök anyai felmenőinek szülőfalujában, Ágasegyházán vendégeskedett a helyi népdalkör meghívására. Ünnepi beszédében kitért gyermekkori élményeire és a jelenlegi külpolitikai helyzetre is.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.10.08.
látogatás

Citeraszó fogadta Novák Katalint és családját a köztársasági elnök nagyapjáról elnevezett Mohácsy Ferenc Sportcsarnokban, a Bács-Kiskun megyei Ágasegyházán.

A helyi Boróka Népdalkör és Citerazenekar idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját, és ebből az alkalomból szerveztek nagyszabású népzenei találkozót, amelynek díszvendége Novák Katalin. A köztársasági elnököt a jelenlévők és a vendégek hatalmas tapssal fogadták. Az államfő családja részben ide kötődik, hiszen nagyapja, Mohácsy Ferenc nevét viseli a település sportcsarnoka.

A találkozón beszédet mondott a köztársasági elnök. Ebben személyes emlékeiről mesélt a vendégeknek.

„Azért fogadtam el a meghívást, mert szeretném a nagypapám és nagymamám emlékét méltón őrizni. Nagyapám, Mohácsy Ferenc közel 30 évig volt az általános iskola igazgatója, nagymamám alsó tagozatos tanár volt. Sok emlék köt ide, például, amikor a kedvenc kis plüsskutyámat egyszer kimosta nagymamám. Azután soha nem volt olyan jó illata, mint előtte. De előfordult, hogy felültem papához a motorra és jártuk a vidéket. Igaz, az ágasi málnabokornál mindig attól féltem, hogy jön a medve.Az emlékek nemcsak fényképen maradtak meg, hanem élénken élnek az emlékeimben is. Ezek a gyerekkori emlékek erős nyomot hagytak bennem. Hálás vagyok mindazért, amit kaptam.”

Novák Katalin hangsúlyozta, a mai esemény számára nemcsak személyes, hanem családi is, hiszen Ágasegyházára elkísérte édesanyja, édesapja, férje, három gyermeke, a legnagyobb fia barátnője, nagynénje, nagybátyja, két unokatestvére és egyikük gyermeke is. Beszédében az államfő kitért arra is: amióta beiktatták hivatalába, sok időt tölt külföldön, de ezeken az utazásokon is hazánk érdekeit tartja szem előtt.

„Szeretnék a béke hírnöke lenni. Most tőlünk északkeletre dúl háború, és ez akár minket, magyarokat is érinthet. Én mindent meg fogok tenni, hogy ebből a háborúból kimaradjunk, ne sorozzák be a gyerekeinket katonának, és legyen olyan élete a mostani generációnak, hogy őket nem érintette a katonaság” - emelte ki Novák Katalin. Beszéde végén arra kérte a jelenlévőket, hogy amikor a magyar népzenét és kultúrát ünneplik, arra gondoljanak, hogy milyen jó közösségben, együtt lenni. Ezt követően pedig több jubileumi díjat is átadott.

Novák Katalint az eseményen meg is ajándékozták: Nagy Tibortól, a helyi népdalkör vezetőjétől és Füredi János polgármestertől a Szent Korona és koronázási ékszerek szalmából készült másolatát kapta, amit Csáki Ildikó szalmafonó mester készített.





Ezeket olvastad már?
Karcolásokkal megúszta a horrorbalesetet a kisfiú, akiről egy kocsit emeltek le Óbudán

Karcolásokkal megúszta a horrorbalesetet a kisfiú, akiről egy kocsit emeltek le Óbudán

Sör és virsli helyett: így ünnepeltük régen a május elsejét – Retró galéria

Sör és virsli helyett: így ünnepeltük régen a május elsejét – Retró galéria

Azonnal betörték az ajtót: Hős debreceni tűzoltók mentették meg egy orvos életét

Azonnal betörték az ajtót: Hős debreceni tűzoltók mentették meg egy orvos életét

Nagy Márton az üzemanyagról: a háborús árakat le kell törni

Nagy Márton az üzemanyagról: a háborús árakat le kell törni

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás