Kellemes meglepetés a parlagfűallergiásoknak: bár megszokhatták, hogy az alattomos pollenek október közepéig gyötrik őket, idén már szeptember végén fellélegezhettek. Vajon mi állhat a háttérben?
„8-10 éve küzdök parlagfűallergiával, a tünetek pedig 2-3 héttel ezelőtt durván felerősödtek. Ez az időszak egybeesik a viharos esőzésekkel” – meséli lapunknak Zoltán. – „Ugyanakkor az elmúlt napok esőzését követően határozottan javult az állapotom.”
Az allergiaszezonra gyógyszerekkel felkészült Saci is pozitív változásokról számolt be.
„Hosszas kísérletezés után találtam rá arra a gyógyszerre, ami jelentősen csökkenti a szervezetem parlagfűre adott reakcióit, ám idén így is voltak olyan napok, amikor spray-t is be kellett vetnem az allergiámra. Ugyanakkor meglepő módon a tavalyi szezonhoz képest idén már szeptemberben fellélegezhettem.”
Az eső jó, a vihar nem
Megkérdeztük erről dr. Csajbók Réka fül-orr-gégész, allergológus szakorvost, aki nem lepődött meg az elhangzottakon.
– Tudni kell, hogy viharok esetén a pollenszemcsék összetörnek, és még mélyebbre jutnak a légutakba. Így ilyenkor az allergiások tünetei fokozódhatnak. Ezzel szemben az eső kimossa a polleneket a levegőből, így egy-egy esőzés után könnyebb az allergiásoknak – mutatott rá a mostani javuló tendencia okára a szakember.
Folyamatosan csökken a pollenkoncentráció
A Metropol által megkérdezettek szavait megerősíti a Parlagfű pollen riasztási rendszer térképes előrejelzése, melyen jól látszik, napról napra csökken a pollenkoncentráció. Szombaton már csak az ország alig egynegyed részében érzékelhető majd közepes szint, miközben a nagyon magas, illetve az extrém magas pollenszintnek nyoma sincs.
Jöhetnek újra a finomságok
A parlagfűallergiások tüneteit felerősíthetik egyes élelmiszerek, melyek fogyasztásától nem árt tartózkodni az allergiaszezonban. Amik allergiás tüneteket okozhatnak azoknál, akik a parlagfű pollenjére érzékenyek: görögdinnye, banán, cukkini, articsóka, uborka, paprika, napraforgóolaj, szotyi, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, füge, földimogyoró, ananász, gránátalma, mangó. Ezek most, hogy a parlagfűszezon gyakorlatilag véget ért, újra bekerülhetnek az allergiások étrendjébe.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre