RETRO RÁDIÓ

Vásárolnál vagy ügyet intéznél? Ezekre készülj a négynapos hosszú hétvégén

A Metropol összegyűjtötte az ünnepi hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit a boltok nyitvatartásától a menetrend-változásokon át a temetőkkel kapcsolatos változásokig.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.10.28. 06:00
fontos információk

Fontos változások lesznek a négynapos ünnep miatt

Október 29. és november 1. között nem kell dolgoznunk, azonban a hosszú hétvége miatt rengeteg minden megváltozik, mutatjuk, mi minden. 2000 óta Magyarországon november 1., a mindenszentek ünnepe munkaszüneti nap. Az idén munkanap-áthelyezéssel lett négynapos ez a hétvége: az október 31-i munkaszüneti napot két hete, október 15-én kellett ledolgozni. A hosszú hétvége számos szolgáltatást is érint. Az ünnepekhez igazodik a közlekedés, de a bankok és a hivatalok nyitvatartása is.

A boltok mindenszentek ünnepén nem nyitnak ki Fotó: Metropol/NZ

Csak mindenszentekkor zárnak be a boltok

A nagy élelmiszerláncok a megszokott nyitvatartás mellett működnek a hosszú hétvégén. A boltok október 31-én, hétfőn a szokott módon lesznek nyitva, és csak a keddi ünnepnapon tartanak zárva. A plázák és a bevásárlóközpontok is csak kedden, mindenszentekkor zárnak be, a többi napon a megszokott módon várják a vásárlókat.

Az ünnepekhez igazítja a menetrendjét a MÁV és a Volán

A vonat- és az autóbusz-társaság is felkészülten várja az ünnepi hétvégét. A MÁV-Start vonatai október 30-án, vasárnap és 31-én, hétfőn az ünnepnapi, november 1-jén a vasárnapi, 2-án pedig már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. A vállalat azt tanácsolja az utasoknak, hogy mindenki időben tervezze meg az utazását, valamint indulás előtt tájékozódjunk a közlekedési változásokról. A Volán-buszok így közlekednek a négy napos ünnepen:

 • október 29., szombat: szabadnap,
 • október 30., vasárnap: munkaszüneti nap,
 • október 31., hétfő: szabadnap,
 • november 1., kedd: a hét első iskolai előadási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap,
 • november 2., szerda: a hét első iskolai előadási és munkanapja.
 • Jön a négynapos ingyenes parkolás

  Október 29. és november 1. között nem kell fizetni a parkolásért Budapest parkolási övezeteinek a nagy részén. Ez azt jelenti, hogy pénteken üzemzárástól szerda üzemkezdetig, azaz 8.00 (egyes helyeken 8.30) óráig a közterületi parkolás ingyenes. Itt kell fizetni a várakozásért:

 • I. kerület: Dísz tér, a Hunyadi János út (Szabó Ilonka utca és Dísz tér közötti szakasz), Palota út (Dísz tér és Lovas utca közötti szakasza, Szent György utca és Színház utca és a Szirtes út 32. és 34. szám alatti terület;
 • II. kerület: Szilágyi Erzsébet fasor (Pázsit utca és Házmán utca közötti szakasz);
 • III. kerületben a Flórián tér 18075/13 helyrajzi számú terület;
 • a Margitsziget északi fizető parkolója és a szállodák várakozóhelyei;
 • a fizetős, őrzött parkolókban fizetni kell az ünnepnapokon is.
 • Budapest nagy részén ingyenes lesz a parkolás, de lesznek helyek, ahol fizetni kell a várakozásért Fotó: Metropol/Bánkúti Sándor

  Így lesznek nyitva a posták az ünnepekkor

 • Október 30-ig: a normál munkarend szerint.
 • Október 31-én: a szombati nyitvatartás szerint.
 • November 1-jén: valamennyi posta zárva tart.
 • November 2-től: újra a normál munkarend szerint.
 • Zárva lesznek a kormányablakok

  Október 31. és november 1. között a kormányablakokban az ügyfélfogadás és az ügyintézés szünetel. November 2-tól 2023. március 17-ig egyes, kisebb forgalmú kormányablakok és okmányirodák zárva tartanak majd.

  Máshogy lesznek nyitva a bankok is

  OTP Bank:

 • Október 29.: a normál fiókok zárva lesznek, a szombaton is nyitva tartó pénzintézetek a szombati munkarend szerint.
 • Október 31. és november 1.: a normál fiókok és a szombati nyitvatartással rendelkező fiókok is zárva lesznek.
 • November 2.: a normál fiókok a hétfői munkarend szerint, a szombaton is nyitva tartó pénzintézetek pedig hétköznapi munkarenddel várják az ügyfeleket.
 • Unicredit Bank:

 • Október 28.: pénteki nyitvatartás szerint.
 • Október 31: minden bankfiók zárva.
 • November 1.: minden bankfiók zárva.
 • November 2.: szerdai nyitvatartás szerint.
 • Erste Bank, Raiffeisen Bank:

 • Október 31-én és november 1-jén zárva tartanak.
 • Vasárnap állítjuk vissza az órákat a téli időszámításra

  Vasárnap elkezdődik a téli időszámítás, azaz október 30-án 3 órakor vissza kell állítani az óráinkat 2-re, így aznap egy órával többet alhatunk. Az EU 2018-ban rendezett népszavazásán a polgárok az óraátállítás eltörlésére voksoltak, az egyik legmagasabb arányban, közel 90 százalékban Magyarországon szavaztak a téli-nyári időszámítás váltogatása ellen. Az EU a szavazás után úgy döntött, hogy 2024-ben megszünteti az óraátállítást, és minden tagországnak el kell döntenie, hogy melyik időszámítást véglegesíti. A döntés egyik fontos oka az volt, hogy az egyórás átállás évente kétszer megterheli az emberi szervezetet, megzavarja a biológiai óránkat, az ún. cirkadián ritmust, és ehhez lehetetlen zökkenőmentesen alkalmazkodni. Előfordulhat azonban, hogy az energiaválság miatt meghosszabbítják a 2024-es határidőt.

  Változnak a vasárnap éjszakai menetrendek

  Az óraátállítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, a menetrendet azonban emiatt nem kellett módosítani – közölte a Mávinform. Vannak vonatok, amik a nyári, és vannak, amik a téli időszámítás szerint indulnak, és olyan is akad, amelyik útközben vált. Az óraátállítás több nemzetközi járatot is érint. A változásokról a MÁV honlapján lehet tájékozódni. A Volánbusznál október 31-én, vasárnap hajnalban a nyári időszámítás szerint indul a Budapestről 2.15-kor Érd irányába közlekedő 720-as és az Érdről 2.40-kor a Bem tér felé induló 735-ös autóbusz.

  Október végéig kell érvényesíteni a diákigazolványokat

  Október 31-ig érvényesek a 2021–2022. tanévre vagy annak II. félévére szóló érvényesítő matricával ellátott diákigazolványok, valamint azoknak a tanulóknak a diákigazolványai, akik a 2021–2022. tanévben töltötték be 16. életévüket.

  Október 31-ig kell érvényesíteni a lejáró diákigazolványokat Fotó: Bujdos Tibor/BT Észak-Magyarország

  Zárul a lomtalanítás Soroksáron

  Ma még kihelyezhetik feleslegessé vált nagy darabos hulladékukat a XXIII. kerület 5. körzetében élők. A lomokat este 6 után kell az utcára kitenni, úgy, hogy az se a gyalogos-, se az autósközlekedést ne akadályozza.

  Ballonok Éjszakája a Városligetben

  Október 28-án 17 órától rendezik meg a Ballonok Éjszakáját a Városligetben. A földről a Brass On the Road szolgáltatja a zenét a résztvevőknek. További információk az esemény Facebook-oldalán.

  Éjszaka az Erőművekben

  Október 28-án immár 3. alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját, ahol több helyszínen leshetünk be az erőművekben és a fűtőművekben zajló munka kulisszatitkaiba. Részletek: eromuvekejszakaja.hu.

  Piacozhatunk az Anker közben

  A Kiskertpiac beköltözik a belvárosba, az Anker közbe október 30-án. Az érdeklődők az eseményen virágok, növények, termelők és dizájn kiállítók termékei közül válogathatnak.

  Tökfesztivál a Hunyadi téren

  Pénteken 15–20 óráig ingyenes tökfesztiválra várják az érdeklődőket a Hunyadi térre. A résztvevők tököket faraghatnak, de lesznek meghívott vendégek és zenés programok is.

  Töklámpás Fesztivál a Hősök terén

  Szombat este 7–9-ig jótékonysági Töklámpás Fesztivál lesz a Hősök terén. Mindenki hozza magával az otthon faragott halloween töklámpáját és néhány konzervet vagy tartós élelmiszert, amit a Gyermekétkeztetési Alapítvány juttat el a rászoruló gyerekeknek.

  Halloweeni korcsolyázás Pesterzsébeten

  Szombaton és vasárnap 13–17 óráig vidám, halloweeni korcsolyázás lesz a Pesterzsébeti közönségkorcsolya pályán (Zodony utca 1.) Az eseményre jelmezben is lehet érkezni, a legjobbat díjazzák.

  Halloween éjszakai fürdőzés

  Október 29-én hosszabban tart majd nyitva az Aquaworld (IV., Íves út 16.), ahol „Halloween éjszakai fürdőzés” lesz. További információk az Aquaworld honlapján.

  100 éve halt meg Gárdonyi Géza

  1922. október 30-án hunyt el Gárdonyi Géza író, költő, újságíró. Legismertebb művei az Egri csillagok, A láthatatlan ember és az Isten rabjai.

  Gárdonyi Géza Fotó: Közkincs

  1 éve nincs közöttünk Oszter Sándor

  2021. október 29-én hunyt el a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Oszter Sándor. 1971-ben Rózsa Sándor szerepében vált országosan ismertté. Ezután számos filmben, sorozatban és színházi darabban láthatta a közönség.

  Egy éve, 73 évesen hunyt el Oszter Sándor Fotó: Bors

  145 éve használhatjuk a Nyugati pályaudvart

  1877-ben ezen a napon nyitotta meg a kapuit a budapesti Nyugati pályaudvar. Nevét a vasúttársaságról kapta, nem elhelyezkedése vagy az induló vonatok úti célja alapján. 1846-tól innen indult Magyarország első vasúti szerelvénye a Pest és Vác közötti vonalon.

  145 éve nyitott meg a Nyugati pályaudvar Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

   

  Ezeket olvastad már?
  Tragédia: fiatal családapát beszélt rá az öngyilkosságra a mesterséges intelligencia

  Tragédia: fiatal családapát beszélt rá az öngyilkosságra a mesterséges intelligencia

  Rejtély övezi egy fiatal miskolci férfi halálát

  Rejtély övezi egy fiatal miskolci férfi halálát

  Sokkoló: órákon át hevert a lakóház erkélyén egy holttest

  Sokkoló: órákon át hevert a lakóház erkélyén egy holttest

  Szürreális hajsza: két órán át üldöztek a rendőrök egy pajkos pónit – Videó

  Szürreális hajsza: két órán át üldöztek a rendőrök egy pajkos pónit – Videó

  Top hírek  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás