RETRO RÁDIÓ

Dühösek a kukások, csak becsületből viszik el a szemetet! Januárban újrakezdődhet a kukássztrájk





Többnapi szemétkáosz után péntek óta ismét elszállítják a szemetet Budapesten a kukások, miután ideiglenesen elfogadták a főváros által kínált egyezséget.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.10.10.
IX. kerület szemétkáosz budapesten

Budapestet 3 nap alatt ellepte a kirakott szemét, miután a kukások múlt héten sztrájkba léptek. Ez a következménye annak, hogy Karácsony Gergely egy „celebkedő” milliárdosra, Mártha Imrére bízta a szemétszállítást Budapesten – Mártha pedig két éven át nem törődött a munkások folyamatos panaszaival floridai ingatlanjai meglátogatása és két álomnyaralása közben…

Mártha Imre kétmilliós karórában ment tárgyalni a megélhetésért küzdő kukásokkal

De rengetegen most is dühösek: mint mondják, ez az egyezség csak ideiglenes, „betömték a szájukat” egyszeri kifizetésekkel, de a valódi béremelés nem történt meg. A fővárosi közműcégek milliárdos vezére ráadásul azzal is provokálta a napi megélhetési gondokkal küzdő melósokat, hogy 2 milliós karórában ment el tárgyalni velük, majd luxusautóval távozott – miután egy hamis PR-akció keretében FKF-kukásautóval érkezett a tárgyalásra. A kukások és a főváros között most 3 hónapig fegyverszünet van – de látva az indulatokat, jó esély van rá, hogy januárban újrakezdődik az egész...

Ezt üzenték a dühös dolgozók: „ebből baj lesz januárban”

A Metropolnak jó néhány kukás írt levelet, illetve beszélgettünk is néhánnyal. A nevüket érthető módon nem vállalják, hiszen tartanak a megtorlástól. Most őket idézzük.

  • „Most elvisszük a szemetet, de csak becsületből”
  • „Kiszúrták a szemünket ezzel az alkalmi támogatással, de ez nem igazi béremelés. Láttuk, hogy öntötte el a mocsok Budapestet, ezért hagytuk most abba a sztrájkot, becsületből, nem azért, mert marhára egyetértenénk ezzel a megegyezéssel. De ha a cégvezetés ezt csinálja, januárban újrakezdjük.”
  • „Idejön a kétmilliós karórájában, és azt mondja, nincs pénz?”
  • „Pofátlanság, amit a cég meg a KariGeri művel velünk. Ideküldik nekünk ezt a kikent-kifent ficsúrt tárgyalni, és a kétmilliós karórájában azt mondja, hogy nincs pénz? Csoda, hogy nem durrant ott el az agya valakinek a tárgyalásokon...”
  • Kedd reggel nem vette fel a munkát a Dél-Pesti FKF telephelyén több mint száz munkás

    „Nem bért emeltek, a jutalmat meg pofára osztják...”

    „Az FKF követte a régi hagyományokat. Eddig is bértömeget emelt, nem radikálisan alapbért, ami kukásaink követelése. Hogy értsék: bértömeget emel a cég akkor, amikor fixen ad 5% bruttó emelést például, és ehhez évente kétszeri jutalmat biztosít, nyáron és karácsony előtt. Mindig ez a gyakorlat. A jutalmat differenciáltan adják mindig, 50 000–200 000 Ft közötti bruttót. Azaz pofára osztják ki, és természetesen a főnökeink a megmaradt pénzt ellopják. A jutalmak kifizetése előtt ellenőrök jönnek utánunk, belekötnek ebbe-abba, és már nincs is jutalom. Ez a fenti számos leírás csak egy példa, de a radikális alapbéremelést minden esetben kikerülik, ahogy most is tették. Lesz még ebből baj januárban.”

    „Nincs meleg víz a telephelyünkön, a zuhanyzókat is leszerelték”

    Szeretném tudatni önnel, hogy embertelen munkakörülmények között dolgozunk, nemhogy nincs meleg víz, de még a zuhanyzókat is leszerelték az FKF Nonprofit Zrt. dél-pesti telephelyén. A még üzemelő illemhelyek gusztustalanul néznek ki, sokszor az eldugult WC-k, piszoárok gyomorforgatóak. A kollégáink béremelési javaslatát válasz nélkül hagyta a vállalatvezetés. A célgépflotta egy része elöregedett, de az új flotta jó néhány szemétszállító gépjárműve balesetveszélyes műszaki szempontból.”

    Elképesztő stílusban tárgyalt a kukásokkal Mártha Imre

    Megdöbbentő stílusban tárgyalt a munkát beszüntető, elkeseredett szemétszállítókkal a Fővárosi Közterület-fentartó igazgatója. A provokatív gazdagságáról, a Prisztás-villáról, floridai ingatlanjairól ismert Mártha Imrét többször is kinevették a kukások, akik felháborodottan tették szóvá, hogy a cégvezetőn látható ruha ára akár többhavi bérükbe is belekerül. Megdöbbentő módon Mártha azt próbálta bebizonyítani, hogy van elég pénz a szemétszállító cégben. Így még inkább érthetetlen, hogy Karácsonyék miért nem hajlandók emelni az elképesztően alacsony béreket.

    Sára Botond: Eddig minden főpolgármester meg tudta oldani, hogy elszállítsák a szemetet

    A hulladékelszállítás mint közszolgáltatás a fővárosi önkormányzat kizárólagos hatásköre, tehát a főváros feladata” – válaszolta Karácsony Gergelynek a többnapos hulladékszállítási szünet kapcsán a budapesti kormányhivatal főispánja. Sára Botond emlékeztetett: a rendszerváltozás óta minden budapesti főpolgármester meg tudta oldani, hogy összeszedjék és elszállítsák a szemetet a fővárosban.

    A főispán szerint minden korábbi főpolgármester meg tudta oldani a szemétszállítást /Fotó: City Magazin/Hírnyolc

     





    Ezeket olvastad már?
    Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

    Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

    Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

    Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

    Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

    Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

    Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

    Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás