Még sincs vége az online népszámlálásnak, de azért ne hagyd az utolsó pillanatra!

A népszámlálás elektronikus leadásának a határidejét meghosszabbították, de mutatunk még érdekes programokat is október 18-ra.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.10.18. 07:00
V. kerület VIII. kerület IX. kerület XI. kerület ez lesz ma

Szerdáig még beküldhető online a népszámlálási kérdőív

Október 19-e 10 óráig lehet elektronikusan válaszolni a kérdésekre. Október 20-tól már csak a számlálóbiztosoknak lehet válaszolni. Eredetileg vasárnap zárult volna a népszámlálásnak az első, online köre. Azonban a nagy érdeklődésre tekintettel a Központi Statisztikai Hivatal meghosszabbította a kérdőívek kitöltésének a lehetőségét, így október 19-ig még válaszolhatunk elektronikusan a kérdésekre. A kérdőívkitöltés számítógépen, illetve bármilyen internetkapcsolattal rendelkező mobileszközön lehetséges. A kérdésekre mindenkinek kötelező válaszolnia. Aki nem válaszol, súlyos büntetést kockáztat.

Folytatódik a népszámlálás október 19-ig Fotó: Heves Megyei Hírlap

Ha nincs netes hozzáférés, irány a Digitális Jólét Pont!

A KSH azoknak is szeretne segíteni, akik otthonukban nem rendelkeznek netes hozzáféréssel. Így akiknek otthonukban nincs internet, azok ingyen a könyvtárakban, valamint az úgynevezett Digitális Jólét Program Pontokon tölthetik ki a kérdőíveket. A Digitális Jólét Program Pontok listája a djphalozat.hu oldalon érhető el.

Csalókra figyelmeztet a rendőrség!

A népszámlálás során csalók próbálkozhatnak az emberek adatainak visszaélésével. Ezért az ORFK kéri a lakosokat, hogy az online kitöltés esetén győződjenek meg arról, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a „Biztonságos” kifejezés. Legyen gyanús, ha az oldalon a személyes adataira, anyagi helyzetére, netán a bankszámlája adataira kérdeznek rá. Amennyiben minden elővigyázatosság ellenére bűncselekmény áldozatává váltak, hívják az ingyenes 112-es segélyhívó számot.

Kérdezhetünk is

Ha valakinek problémája vagy kérdése van a kérdőívek kitöltése kapcsán, akkor a nepszamlalas2022.hu oldalon részletes információkat és válaszokat talál a gyakran ismételt kérdések menüpontban, de hívhatja az erre a célra létrehozott ingyenes telefonszámot is a +36–80–080–143-on.

Kötelező a részvétel a népszámlálásban Fotó: MTI

Lányok Napja Fesztivál

A diáklányoknak szóló országos természettudományok–technológia–mérnöki tudományok–matematika területekhez közel álló szakmákat népszerűsítő nap fő célja a lányok pályaválasztásának segítése.

Pályaorientációs napok újratöltve

Október 18-án reggel 9 órától az Akvárium Klubban, az Erzsébet tér 12-ben rendezik meg a Lányok Napja Fesztivált. A Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a hagyományos pályaorientációs napokat újragondolva rendezi meg ezt az eseményt, ahol a hölgyek találhatják meg a számukra megfelelő foglalkozást. A programon várják a felső tagozatos, középiskolás és egyetemista lányokat is. A rendezvényen lesznek kerekasztal-beszélgetések, előadások és logikai fejtörők is. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Óvatosan közlekedj a Belvárosban

Ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani az V. kerületben. Mutatjuk, hogy hol nem érdemes közlekedni:

Tilos megállni:

 • Október 18-án 22 órától 2022. október 19-én 18 óráig az V. kerületben, a Nagy Ignác utca mindkét oldalán, az Alkotmány utca és a Szalay utca között.
 • Véradás három helyen is!

  Kedden a főváros több pontján is várják azokat a véradókat, akik szeretnének beteg embereknek segíteni. A véradáshoz az okmányaikat is vinni kell. Ezeken a helyszíneken várják ma a véradókat:

 • Kedden 7–19 óra között a Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központban.
 • Kedden 10–15 óra között a Bánki Donát Műszaki Főiskolában.
 • Kedden 11–17 óra között a Duna Medical Centerben.
 • Ma búcsúztatják Szakcsi Lakatos Bélát!

  Kedden 11 órakor kezdődik a Bartók Konzervatórium egykori tanárának, Szakcsi Lakatos Bélának a temetése a Fiumei úti sírkertben. A gyászolóktól azt kérik, hogy kegyeletüket a művész előtt egy szál fehér rózsával róják le. Szakcsi Lakatos Béla október 2-án hunyt el 79 évesen.

  Ma helyezik végső nyugalomra Szakcsi Lakatos Bélát MTI/Cseke Csilla

  Kalligráfiai workshop a XI. kerületben

  Ma délután 5 órától a ZUG Műhelyben tartják a Finetyping őszi kalligráfiai workshopot, ahol szakértőktől leshetjük el az ecsetfilces írás csínját-bínját. Részletek a finetyping.com oldalon.

  Technológiai kiállítás a Bálnában

  Október 18–19. között tartja első, a járműipart is meghatározó ipari trendekre fókuszáló kiállítását az autopro.hu a Bálna Budapest rendezvényközpontban. További tudnivalók a techtogether.hu-n.

  Rekordkísérlet a Kálvin téren

  Ma 16 órától japán dobosok produkciója nyitja meg egy kétszeres magyar rekordkísérlet felállítását. A látványos bemutatóra érkezőket ingyenes teakóstoló is várja.

  Itt a matekérettségi!

  Ma 8 órától matematikából adnak számot tudásukról a diákok. Holnap reggel a tanulók történelemből, délután pedig francia nyelvből vizsgáznak.

  Ma matekvizsgával folytatódik az őszi érettségi időszak Fotó: Kelet-Magyarország

  101 éves a kenyérpirító

  1921-ben ezen a napon szabadalmaztatta Charles Strite a kenyérpirítót. 1925-re a Strite-kenyérpirítók millióit dobták piacra, az új találmány pedig hatalmas sikert aratott.

  A kenyérpirító őse Fotó: toaster.org

   

  Ezeket olvastad már?
  Kozma atya elárulta, mi pünkösd nagy titka

  Kozma atya elárulta, mi pünkösd nagy titka

  Elkészült és megdöbbentő részleteket rejt a Deák téri késelés jegyzőkönyve

  Elkészült és megdöbbentő részleteket rejt a Deák téri késelés jegyzőkönyve

  Járni sem tud már, vérre van szüksége a 14 éves élsportoló Boginak

  Járni sem tud már, vérre van szüksége a 14 éves élsportoló Boginak

  Így döntött a család: Suhajda Szilárd teste az Everesten marad

  Így döntött a család: Suhajda Szilárd teste az Everesten marad

  Top hírek

  Ezek is érdekelhetik  Hírlevél feliratkozás