RETRO RÁDIÓ

Nemzeti gyásznap van! Az aradi vértanúkra emlékezünk





Ma az 1849. október 6-án kivégzett honvéd főtisztekre és a velük egy napon kivégzett első magyar miniszterelnökre emlékezünk. E napot a magyar kormány 2001. november 24-én nyilvánította nemzeti gyásznappá. Az Aradi Vértanúk Napját sok településen koszorúzással, megemlékezéssel, rendezvényekkel ünneplik.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.10.06.
V. kerület VII. kerület VIII. kerület IX. kerület XXI. kerület ez lesz ma

Az Aradi Vértanúk Emléknapja

Az 1848–1849-es szabadságharc leverését kegyetlen megtorlás követte. A közkatonák amnesztiát kaptak ugyan, de a magasabb rangú tisztek, tisztviselők hadbíróság elé kerültek. A pert követően Aradon a bécsi felkelés évfordulóján 13 honvédtábornokot, míg Budapesten Magyarország első miniszterelnökét, gróf Batthyány Lajost végezték ki.

A 13 honvédtábornok mellett Magyarország első miniszterelnökét is kivégezték az 1848–49-es forradalom leverése után Fotó: Wikipédia

A nemzeti gyásznapon:

– az állami lobogót félárbocra eresztik,

– a középületekre kitűzik a gyászlobogót,

– az iskolákban megemlékezést tartanak.

Díjátadó az emléknapon

Idén immár harmadik alkalommal adja át a Magyar Batthyány Alapítvány a gróf Batthyány Lajos-, és gróf Zichy Antónia-díjakat. Az eseményre 16.00–18.00 óra között, a Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál kerül sor. A díjátadás után 17.00 órától a szabadtéri helyszínen mutatják be a „Tony – Szeressétek egymást és tiszteljétek Atyátok emlékét!” című színdarabot.

A vértanúkra emlékezik a levéltár is

Az emléknapon a Magyar Nemzeti Levéltár rendhagyó kamarakiállítást szervez az aradi vértanúk levéltárban őrzött búcsúleveleiből, 9 és 11 órakor tárlatvezetéssel.

Forgalomkorlátozás is lesz az V., a VII. és a VIII. kerületében

A rendőrség tájékoztatása szerint ma megemlékezés miatt tilos megállni:

– 4 órától 11 óráig a Budapest V., Balassi Bálint utca mindkét oldalán a Kossuth tér és a Stollár Béla utca között; a Szalay utca mindkét oldalán a Kossuth tér és a Honvéd utca között.

– 6 órától 22 óra 30 percig a Budapest VII., Erzsébet körút páratlan oldalán a Wesselényi utca és a Dob utca között.

– 12 órától 23 óráig a Budapest VII., a Hársfa utca páros oldalán a 36–38. szám között.

Számos helyen emlékeznek meg a szomorú eseményről Fotó: Facebook

Ingyenes csontsűrűségmérés a Ferencvárosban

Ma és holnap, valamint 11-én tartanak ingyenes csontsűrűségmérést a kerületieknek a FESZ Mester utcai szakrendelőjében. A vizsgálatra azon 18 év felettieket várják, akik az elmúlt 3 évben nem vettek részt csontsűrűségmérésen. Időpontot a +361-455-4581-es telefonszámon lehet kérni.

Mikor szükséges a csontsűrűség vizsgálat?

Amikor felmerül a kóros csontvesztés gyanúja:

  • 65 éves kor felett komplex kivizsgálás keretében,
  • nőknél a változó kor körül,
  • hormonális betegség,
  • cukorbetegség,
  • felszívódási zavar,
  • genetikai hajlam esetén,
  • csontritkulásra utaló csonttörés után vagy egyéb tünetek esetén,
  • a csontritkulás folyamatának vagy a kezelés eredményességének nyomon követésére.
  • Mit kell tudni a vizsgálatról?

    – A csontsűrűség vizsgálat nem igényel előkészületet.

    – A mérés történhet teljes testen vagy bizonyos csontterületen, gyakran a combcsonton, alkaron, csípőn. (Nem végezhető már törött csonton vagy protézises végtagon.)

    – Alacsony sugárterhelést jelent, nem érezhető, és nem jelent kockázatot a szervezetre.

    – A vizsgálat kb. húsz percet vesz igénybe.

    Útlezárás Csepelen

    Lezárták a kerékpárutat Csepelen, a Weiss Manfréd úton a Szállító utca és a Wein János utca között elektromosközmű-építés miatt. A kerékpárosokat a Soroksári út felé a külső közúti sávba terelik. Az autósok sávelhúzással a szigetközpont felé egy, a Soroksári út irányában két forgalmi sávban közlekedhetnek egészen november 11-ig – adta hírül a BKK Info.

    Megemlékezést a XXI.kerületben

    Ma este fél 8-tól tartanak csendes megemlékezést Csepelen a Szurkolók az Állatokért Alapítvány szervezésében, a napokban a városrészben brutálisan kivégzett kutya miatt és az állatvédelem szigorítása érdekében. A résztvevők az Ady Endre út Lidl-parkolóból sétálnak át a gyilkosság helyszínére, ahol gyertyát vagy mécsest gyújtanak emlékezve a történtekre.

    Hagyományunk ruhaszobrai a Múzeumkertben

    Ma még láthatóak azok az óriás kirakati babák, amelyek még szeptemberben költöztek be a Nemzeti Múzeum kertjébe. A 3 és fél méter magas szobrokat, amelyek 11 kortárs textilművész ruháit viselik, a Hagyományunk ruhaszobrai című tárlat keretében tekinthetők meg, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége szervezésében a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

    Tompa eszünk/élünk kiállítás

    2022. szeptember 6.–október 9. a Culinary Institute of Europe ad otthont az Eat Art mozgalom keretein belül a Fischer Judit és Mécs Miklós Tompa eszünk / élünk kiállításának. A Szájjal és Aggyal Festők Világszövetségét 2005-ben létrehozó páros eseményszerű kiállítása október 9-ig látogatható.

    133 éve mutatta be Edison az első mozgóképét

    A sokak által minden idők egyik legnagyobb feltalálójaként számon tartott amerikai Thomas Alva Edison az USA-ban több mint ezer, az egész világon pedig 2332 szabadalmat jegyeztetett be. Leghíresebb találmányai a fonográf, a mikrofon, az izzólámpa és a mozgókép. Először a mozgóképfelvevő kamera, majd 1891-ben a mozgóképet lejátszó készülék is elkészült, amelyen egy kis lyukon keresztül lehetett megnézni a rövidke filmeket.

    Az egyik legnagyobb feltaláló Edison Fotó: Közkincs

    5 éve halt meg a Gusztáv-sorozat és a Mézga család rendezője

    Nepp Józsefet a magyar mozgókép mesterét, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőt a filmtörténészek a magyar animáció mindenesének nevezik. A rajzolás és a rendezés mellett a forgatókönyvírásból is kivette a részét. Ő volt az egyik szülőatyja a Gusztáv-sorozatnak, de neki köszönhetjük az olyan ikonikus rajzfilmek, mint a Mézga család, a Kérem a következőt! és a Macskafogó legjobb poénjait is.

    Nemzedékek nőttek fel a Macskafogón, amelynek alakjai egy fővárosi falon is láthatók Fotó: Metropol/MK

    25 éves a kereskedelmi tévézés Magyarországon

    Hazánkban 1997-ben indult meg a két legnagyobb magyar kereskedelmi televízió, az RTL Klub és a TV2 földfelszíntéri sugárzása.

    81 éve halt meg Kabos Gyula

    1941-ben hunyt el az egyik legnagyobb magyar nevettető, Kabos Gyula, aki kezdetben táncoskomikus, majd komikus volt. 1930-as évektől a hazai filmgyártás egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze volt, aki híres szájcsücsörítő grimaszával és jellegzetes dadogásával óriási sikereket aratott. Legnépszerűbb filmje a Hyppolit, a lakáj és a Meseautó volt.

    Kabos legnépszerűbb filmje a Hyppolit, a lakáj és a Meseautó volt Fotó: Filmarchiv.hu

     





    Ezeket olvastad már?
    Orbán Viktor elárulta, miből lesz a sikeres Magyarország

    Orbán Viktor elárulta, miből lesz a sikeres Magyarország

    Pocakos, tetovált csaló szedi áldozatait Gyálon és Csepelen- ez a trükkje - Fotó!

    Pocakos, tetovált csaló szedi áldozatait Gyálon és Csepelen- ez a trükkje - Fotó!

    Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

    Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

    Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

    Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás