Rusvai Miklós: Nem valószínű, hogy a Covid miatt ismét online oktatást kell bevezetni





Rengeteg szülő aggódik, hogy az iskolakezdés berobbantja a koronavírus-járványt, és ismét online oktatásra állhatnak át az oktatási intézmények. Dr. Rusvai Miklós virológus nyilatkozott a lehetséges idei forgatókönyvről. 



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.12.
újabb hullám

„Idén egy kicsit későbbre tolódik az őszi járványhullám kezdete, mivel a nyáron is volt egy, ami most van lecsengőben”- nyilatkozta dr. Rusvai Miklós virológus a Ripostnak. Szavait alátámasztják a friss adatok is: szeptember első hetében csökkent az aktív fertőzöttek száma és a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja. Szeptember 7-én 34.672 koronavírusos beteg volt.

Dr. Rusvai Miklós szerint lecsengőben van a járvány Fotó: Magyar Nemzet

Rusvai doktor szerint attól sem kell tartani, hogy később annyira berobban a járvány, hogy online oktatást kell bevezetni.

„Azzal, hogy a nyári hullám ilyen sokáig kitolódott, a vírus nagyon sok mindenkit megfertőzött. Ezzel immunitást szerzett a lakosság nagy része. Körülbelül 2 millió ember biztos, hogy átesett a vírusfertőzésen a kora tavaszi és a nyári járványhullám során. Ezért nem valószínű, hogy a Covid miatt ismét online oktatást kell bevezetni” - vélekedett a szakember. Hozzátette: már a tavaszi és a nyári járványhullám idején is gyengébb tüneteket okozott a vírus, kevesen lettek súlyosan betegek, és még kevesebben szorultak kórházi ellátásra.

Rusvai szerin a vírus miatt nem lesz távoktatás Fotó: Veszprém Megyei Napló

A lakosság átoltottsága jó: közel 6,5 millió ember van beoltva, közülük több mint 6,2 millióan két oltást is kaptak. A járvány kezdete óta 2.058.847-en estek át a fertőzésen igazoltan, de sok lehet a az olyan gyógyult, akit nem tartanak nyilván, mert nem teszteltette magát, hiszen nem voltak tünetei vagy azok enyhék voltak. A járványügyi hatóság azt javasolja, hogy aki 4 hónapnál régebben vagy egyáltalán nem kapott oltást és nem esett át a betegségen, az oltassa be magát.

Csak Salgótarjánban nő a koronavírus koncentrációja

Az országos átlagot tekintve csökkenésnek indult a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag-koncentrációja – adta hírül a múlt héten a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A vizsgált városok közül egyedül Salgótarján esetében figyelhető meg emelkedő tendencia, ellenben csökkenés mérhető Budapest északi és központi szennyvíztisztítóinak mintáiban, valamint Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Zalaegerszegen. A többi településen a tendenciában nincs változás.





Ezeket olvastad már?
Az Androidosok dühöngenek: újabb hasznos funkciókat vettek el tőlük

Az Androidosok dühöngenek: újabb hasznos funkciókat vettek el tőlük

Emberölés Miskolcon: holttestet talált a rendőrség

Emberölés Miskolcon: holttestet talált a rendőrség

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás