Ezekkel az apró változtatásokkal rengeteg energiát takaríthatunk meg





A rezsicsökkentés feltételeinek változása óta sokat osztunk-szorzunk. Íme néhány hasznos tipp, hogyan csökkenthetjük az energiafelhasználásukat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.12.
spórolási tanácsok

Nem kell csüggednünk, ha nincs pénzünk arra, hogy hosszú távon megtérülő beruházásokba vagy ingatlanfejlesztésekbe vágjunk bele. Elég néhány régi berögzült szokásunkon változtatni, hogy alaposan csökkentsük a rezsinket.

Kerüljük a túlfűtést!

Sokan fűtik fel az otthonukat 24-25 fokra, miközben a lakásban az általánosan ajánlott hőmérséklet 20-21 fok. Ez a 2-3 fok nem tűnik nagy különbségnek. pedig ennyi változtatással akár 10%-os energiamegtakarítás is elérhető.

Ne fűtsük túl a lakást Fotó: Shutterstock

Hagyjuk szabadon a radiátort!

Jelentősen javíthatjuk radiátoraink hatékonyságát azzal, ha nem lógatjuk eléjük a függönyt, és nem tolunk elé bútorokat. Akár 15%-kal is ronthatja a fűtőtestek hőleadását, ha eltakarjuk őket.

Szellőztessünk észszerűen!

Ahelyett, hogy egész napra vagy hosszú időre bukóra állítunk egy ablakot, jóval takarékosabb, ha teljesen kinyitunk többet is, majd 5-10 perces átszellőztetés után be is csukjuk azokat.

Nem kell a díszkivilágítás

Kapcsoljuk le a lámpát ott, ahol éppen nem tartózkodunk. Húzzuk ki az épp nem használt telefon- és laptoptöltőket, illetve készenléti állapot helyett kapcsoljuk ki vagy húzzuk ki éjszakára a folyamatos használatot nem igénylő elektronikai berendezéseinket.

Trükkök a mosogatógéphez

Ha van mosogatógépünk, azt csakis telepakolva indítsuk el! A szárító szakasz előtt kapcsoljuk ki a gépet, és nyissuk ki az ajtaját, az edények így is megszáradnak.

Csak megtelt mosogatógépet indítsunk el Fotó: Shutterstock

Ennyi a hűtő ajánlott hőmérséklete

Állítsuk megfelelő hőmérsékletre a hűtőszekrényt: a hűtőnél 5 fok, a mélyhűtőnél -18° C fok az ajánlott. A hűtőbe tett folyadékokat fedjük le, hogy csökkentsük a páraképződés, mert az lefagyhat a hátfalra, rontva a hatékonyságon.

Spóroljunk a fürdőszobában!

Ha még nem tettük meg, állítsuk alacsonyabbra a vízmelegítő (bojler) hőfokát, bőven elég az 50-60 fok. Ne töltsünk sok időt a zuhany alatt, 10–15 perc helyett 5 perc alatt zuhanyozzunk le, szappanozás közben el- vagy lejjebb zárva a csapot, ezzel rengeteg vizet megspórolunk.

Próbáljunk 5 perc alatt lezuhanyozni Fotó: Shutterstock

Mossunk 30 fokon!

A mosógépet csak akkor indítsuk el, ha tele van, és a kimondottan szennyezett ruhák kivételével mindent csak 30 fokos programon mossunk!





Ezeket olvastad már?
Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás