RETRO RÁDIÓ

Itt vannak a részletek az árstopokról, mától indul a hatósági áras tűzifaprogram

Meghosszabbítja a kormány az üzemanyagra kivetett hatósági árat és az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopot is december 31-ig. A december 31-én lejáró kamatstopot 2023. június 30-ig tolták ki.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.09.19. 08:00
gazdaság

Rendkívüli kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szombaton.

Gulyás Gergely elmondta: a kormány úgy látja, hogy amíg a szankciók hatályban vannak, addig nem látszik, hogy reális esély lenne arra, hogy javuljon az energiahordozók árszintjének kérdése, ezért a rendkívüli helyzetre tekintettel a benzin- és élelmiszerárstopot meghosszabbítják.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a 480 forintos árral Magyarországon a legolcsóbb a benzin és a dízel üzemanyag Európában.

Havi 150-180 ezer forint marad a családoknál

A kancelláriaminiszter arról is beszélt, hogy a rezsicsökkentést is az átlagfogyasztásig fenntartják, és az első számlák érkezése után az látszik, hogy összességében többen férnek bele a meghatározott átlagos mennyiségbe.

Azzal, hogy nem piaci árat kell fizetni a gázért és az áramért, havi 150-180 ezer forintos támogatást ad a kormány a családoknak. Ez Európa legnagyobb támogatási programja” – fogalmazott.

A kis- és középvállalkozásokat is védik

A kormány a kkv-kat ( kis- és középvállalkozások) is védő programot is elfogadott, amely októbertől 1-jén indul.

Ez egy támogatási program, amely azokat a cégeket célozza, amiknek az energiaköltsége a nettó árbevétele arányában 2021-ben elérte a 3 százalékot. E fölött tekinthető egy vállalkozás energiaintenzívnek, ez egy uniós definíció” – mondta Nagy Márton.

További fontos elem, hogy a feldolgozói, termelői kkv-kat célozzák. Ez vagy teáor-kód alapján dől el, vagy pedig az alapján, hogy az adott cég bevételének több mint 50 százaléka a feldolgozóiparból származik.

Két fontos eleme van, az első a működési költségek, a második a beruházások támogatása.

A működési költségek finanszírozása azt jelenti, hogy 3 hónapra, októberre, novemberre és decemberre a tavalyi évhez viszonyított árnövekedés felét a költségvetés állja gáz és áram esetén. A beruházási támogatás keretében a Széchenyi Hitelprogramban az önerőt támogatja a kormány az energiahatékonyságot célzó beruházások tekintetében. A kormány cserében azt várja el, hogy a foglalkoztatottak száma 2023 végére a jelenlegi szint 90 százaléka alá ne csökkenjen.

Ezek mellett a kormány tárgyal egy gyármentő programról is, melynek keretében energiaintenzív gyárak energiahatékonyságot célzó beruházásait támogatnák, sőt terveznek egy új munkahelyvédelmi akciótervet is, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben támogassák a munkahelyek megőrzését.

Ma indul a hatóságiáras tűzifaprogram

Hétfőn elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni. A kormány ezzel újabb rendkívüli intézkedést tesz az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energia- és gázválság ellensúlyozására és a magyar családok rezsicsökkentésére. A lakosság így maximált áron juthat tűzifához és sok családban kiválthatják vele akár a gázfűtést is – közölte Nagy István agrárminiszter. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján. Fajtától függően 19-30 ezer forint között lehet vásárolni köbméterenként.

Ezeket olvastad már?
Összefogott a magyar sportvilág krémje: együtt harcolnak az SMA-s Tomika életéért

Összefogott a magyar sportvilág krémje: együtt harcolnak az SMA-s Tomika életéért

Orbán Viktor: továbbra is kiállunk a béketárgyalások és a kárpátaljai magyarok mellett

Orbán Viktor: továbbra is kiállunk a béketárgyalások és a kárpátaljai magyarok mellett

Súlyos balesethez riasztották a mentőket, árokba borult egy kamion

Súlyos balesethez riasztották a mentőket, árokba borult egy kamion

Ezúttal a IX. kerületben akarták megmérgezni a kutyusokat, méghozzá sósavval leöntött hússal

Ezúttal a IX. kerületben akarták megmérgezni a kutyusokat, méghozzá sósavval leöntött hússal

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás