Rendkívüli bejelentés: marad a benzin-és élelmiszerárstop, valamint a kamatstop is

A mai rendkívüli kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely azokat az intézkedéseket, amelyekkel nemcsak a lakosságot, hanem a kkv-kat és a gyárakat is segíti a kormány.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.17.
Kormányinfó

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy a háború és az arra adott szankciók brutális energiaáremelkedéshez vezettek. Annak érdekében, hogy ezektől a káros következményektől megóvjuk az embereket, a kormány korábban is hozott döntéseket. A benzin- és élelmiszerárstopot meghosszabbítjuk, és kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítjuk - jelentette be a kormányinfón, amelyet az Origo követett.

Gulyás arról is beszélt, hogy talán többen férnek bele a meghatározott átlagfogyasztásba, mint amennyit a kormány korábban számolt.

„A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy olyanok legyenek a magyar költségvetés adottságai, hogy a mostani árstopok és rezsitámogatási rendszer életben maradjon” - mondta.

A Miniszterelnökség vezetője szerint a cél az, hogy a háború végeztével és a szankciók végeztével rohamosan csökkennének az árak.

Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra és Nagy Márton tartottak ma kormányinfót Fotó: Szabó Gábor/Origo

Elindul az energiaintenzív termelő kkv-kat segítő támogatási program

Az energiaintenzív vállalkozásokat is meg kell védeni, és a kormány ennek megfelelő tervet fogadott el. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy az energiaintenzív vállalkozások azok, akiknek a nettó árbevételének 3 százaléka az energiára ment. A program október 1-jével indul és 2023 végéig tart. Az egyik elem a működési költségek és a beruházási költségek támogatása - tette hozzá. A működési költségek esetében a tavalyi évhez képest az árnövekedés 50 százalékát fizetik ki októberben, novemberben, decemberben. A beruházási költségek esetében az önerő támogatásában segítik a kkv-ket 15 százalékig - mondta a miniszter.

A kkv-k esetében a feltétel, hogy 90 százalék alá ne csökkenjen a foglalkoztatottsági szám. Nagy Márton elmondta, hogy még nem döntött a gyármentő vállalatok megsegítéséről.

„Itt még csak beruházási támogatás van az energiahatékonyság segítésében” - tette hozzá. Néhány szektorban az energiaárak elszabadulása miatt munkaerő-csökkentés jöhet, és ezért elindul egy új munkahelyvédelmi-akcióterv.

A kkv-k számára való működési költségi támogatás meghosszabbításáról a tapasztalatok fényében döntenek majd, és erre várhatóan decemberben kerülhet sor.

Biztos nem maradunk gáz nélkül, holnap jönnek a részletek a tűzifáról

„89 téli napra elegendő a hazai földgáztartalék, fel vagyunk készülve nagyon jól állunk” - mondta kérdésre Gulyás Gergely.

Minden háztartásnak 10 köbméternyi fa vásárlására lesz lehetősége hatósági áron, a részleteket holnap ismerteti Nagy István agrárminiszter.

Uniós tárgyalások

Gulyás Gergely beszélt az uniós tárgyalásokról, és mint mondta, kondicionalitási területen nyitott kérdés nem maradt. A vállalásokat a kormány jóváhagyta, és benyújtja a javaslatokat a parlamentnek - tette hozzá. A kölcsönös bizalmatlanság helyett egy kölcsönös bizalmi tárgyalás volt. A megállapodás része hogy azokat a vállalásokat teljesítsük, amit a bizottság felé vállaltunk - tette hozzá.

„A józan ész időleges sikere az, hogy a gázársapkát nem fogadta el az Európai Bizottság” - mondta kérdésre Gulyás Gergely.

Egyértelmű, hogy Gyurcsány a baloldal vezére

A Gyurcsány-Dobrev párossal kapcsolatban megjegyezte, ha korábban bármi kétsége lett volna, hogy nem Gyurcsány a baloldal vezére, akkor mostanra teljes bizonyosságot nyert a Fidesz kampány elmondott állítása, hogy Gyurcsány a baloldal vezére, hiszen még kormányzati felhatalmazás nélkül is kormányt alakít - tette hozzá.

Rendelőket, kórházakat nem zárnak be takarékosságból

Olyan helyzet nem állhat elő, hogy kórházat, vagy rendelőintézetet be kelljen zárni takarékossági okok miatt” - mondta kérdésre Gulyás. Semmilyen szigorítás nem történt az abortusztörvény esetében - mondta egy másik kérdésre a miniszter. A nőknek a döntési szabadságát nem érinti a döntés - tette hozzá.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás