Lezárások lesznek hétfőn számos kerületben





A csütörtökön talált robbanótestet hétfőn délelőtt emelik ki a vízből, emiatt lezárások várhatók a fővárosban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.12.
ez lesz ma

A csütörtökön talált robbanótestet hétfőn délelőtt emelik ki a vízből. Az egymázsás szovjet légibombára a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai bukkantak rá egy dunai gyakorló merülés közben az Erzsébet-híd és a Lánchíd közé eső fővárosi folyamszakaszon. A tűzszerész búvárok megállapították, hogy egy II. világháborús, 100 kilós, szovjet gyártmányú légibomba fekszik a folyómederben, élesített gyújtószerkezetekkel. A robbanóeszköz biztonságos kiemeléséhez, illetve hatástalanításához mintegy négyszáz méter sugarú körben le fogják zárni a területet szeptember 12-én délelőtt.

A II. világháborús bomba miatt több helyen is lezárások lesznek Forrás: google maps

Lezárások lesznek hétfőn számos kerületben

II. világháborús bomba hatástalanítása miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2022. szeptember 12-én Budapest több kerületében. A lezárás érinti többek között a Lánchidat, a Lánchíd utcát, a Jane Haining rakpartot, a Friedrich Born rakpartot, a Belgrád rakpartot, valamint a Várkert Bazár teljes területét. A forgalomkorlátozások várhatóan reggel 9-től délután 14 órái tartanak.

Bombát hatástalanítanak a tűzszerészek Fotó: Veszprém Megyei Napló

Kezdődik a lomtalanítás a II. kerületben

Szeptember 12. és 19. között a II. kerületben szabadulhatunk meg a feleslegessé vált nagydarabos szemetünktől. A lomokat 18 óra után lehet az utcára úgy kihelyezni, hogy az autóval, valamint gyalogosan közlekedőket ne akadályozza. Aki ettől eltér, az közterület-szennyezési szabálysértést követ el.

A lomtalanítás következő helyszínei:

· XI. kerület - szeptember 21. - október 4.

· VI. kerület - október 7-8.

· XVII. kerület - október 9-20.

Napsütéses, kora őszi idő lesz

Hétfőn még többfelé lehet élénk, erős a szél. A sok napsütés mellett csak helyenként fordulhat elő egy-egy zápor. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között alakulhat. A hét közepéig melegedés lesz, aztán őszies fordulat várható.

Hétfőig kérhető a HPV elleni ingyenes védőoltás

A szülők hétfőig kérhetik gyermekeiknek az ingyenes humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást. A vakcinát a hetedikes lányoknak és fiúknak adják be. Az első dózist idén októberben, a másodikat jövő év áprilisában kapják meg az érintett tanulók.

Még kérhető ingyenesen a HPV elleni védőoltás Fotó: Új Néplap

Sérült Gyermekek Napja az Állatkertben

Hétfőn 30. alkalommal rendezik meg a Sérült Gyermekek Napját a Fővárosi Állatkertben. Az eseményen változatos programokkal készülnek a fiataloknak, többek között fellép Vastag Csaba is. A színpadi programok közül a legmeghatóbb, amikor maguk a fogyatékkal élő gyermekek lépnek fel, hogy társaiknak bemutassák produkciójukat. Először 1992-ben került megrendezésre az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSz) és a Budapesti Állatkert közös rendezvénye.

Távol-keleti árusítókat ellenőriz a NAV

Szeptember 12. és 16. között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a távol-keleti termékek árusítóit, piacokat, bevásárlóközpontokat és éttermeket vizsgálják majd. A revizorok nézik a számla- és nyugtaadást, de a foglalkoztatottak bejelentését is.

Ékszerekben gyönyörködhetünk ezen a héten

Mától egészen szeptember 18-ig tart a Kortárs Ékszerhét Budapesten. Hét nap alatt egyéni vagy csoportos kiállításokon vehetünk részt, amelyekkel a szervezők nem titkolt célja a kortárs ékszerek nagyközönség elé tárása és az alkotók bemutatása. A helyszínek és az időpontok itt találhatók: https://budapestjewelryweek.com

Dezső funny bag workshop

Szeptember 12-17 között egyedi táskákat készíthetünk a Dezső workshopon. A foglalkozás a Nyolcésfélben (VIII. Német u. 16.) zajlik majd, és eseményre előzetesen regisztrálni kell.

90 éve indult a villamos vasúti forgalom Magyarországon

1932-ben ezen a napon indult meg a menetrendszerű villamos vasúti közlekedés Budapest és Komárom között. Az első vonatok Kandó Kálmán gépészmérnök fázisváltó rendszerű mozdonyaival álltak forgalomba. Ezek a járművek már áramszedő segítségével közlekedtek.

Kandó Kálmán és kísérleti kocsija a Hajógyári szigeten lefektetett próbapályán Fotó: Wikipedia

65 éve nyílt újra a helyreállított Corvin Filmszínház

1912-ben ezen a napon ünnepi díszelőadással nyitotta meg újra a kapuit a Corvin Filmszínház. Az egyik legrégibb és legjelentősebb budapesti filmszínház 1924-ben nyílt meg először Corvin Színház néven. A mozit 1995 júniusától teljesen átépítették, és létrehozták az első magyar multiplex rendszerű filmszínházat, amelyet 1996.szeptember végén adtak át.





Ezeket olvastad már?
„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás