Finom borok és gyönyörű kilátás – kezdődik a borfesztivál!

Ma kezdődik a 31. Borfesztivál a várban, de lesz még más program is a fővárosban csütörtökön. Mutatjuk a mai nap tudnivalóit.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.08.
I. kerület IX. kerület XI. kerület XX. kerület ez lesz ma

Ma nyit a 31. Borfesztivál!

Szeptember 8–11. között különleges borokat kóstolhatunk a budai Várban. Az idei nyártól nem is lehetne máshogy búcsúzni, mint egy gyönyörű helyen finom borok társaságában. Erre nincs is jobb esemény, mint a 31. Borfesztivál, amelyet újra az eredeti helyszínén, a Budavári Palota udvarán tartanak meg. Rengeteg hazai pincészet mutatja be termékeit, de érkeznek borok Kaliforniából, Washington államból és Oregonból is, melyekhez klasszikus amerikai ételeket kóstolhatunk. A rendezvényen szakmai programok és előadások is lesznek, amelynek a célja a borkedvelők tudásának mélyítése könnyed, szórakoztató formában. A finom italok és ételek mellett a zene sem maradhat el, amelyről magyar könnyűzenei, világ- és népzenei előadók fognak gondoskodni. További információk a fesztivállal kapcsolatban az aborfesztival.hu oldalon.

Újra borfesztivál a budai Várban Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Zárul a lomtalanítás a XX. kerületben

Ma még kihelyezhetik a feleslegessé vált nagydarabos szemetüket a XX. kerület 10. körzetében élők. A lomokat 18 óra után lehet az utcára úgy kihelyezni, hogy az se az autós-, se a gyalogosközlekedést ne akadályozza. Aki ettől eltér, az közterület-szennyezési szabálysértést követ el. Az FKF a limlomok elszállításáról a kihelyezést követő napon gondoskodik. Részletek az FKF oldalán.

Véget ér a lomtalanítás a XX. kerületben Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Ma megtisztul a kelenföldi vasútállomás környéke

A BKK folytatja köztisztasági és közrendvédelmi akcióját. Szeptember 8-án a kelenföldi vasútállomás és környéke következik. A következő ilyen eseményre szeptember 22-én a Móricz Zsigmond körtéren kerül sor.

Batthyány tér már megtisztult, Kelenföld is megfog Fotó: BKK

Fradi–Trabzonspor: nagy meccs a Groupama Arénában!

Szeptember 8-án a Ferencváros a török Trabzonspor ellen kezdi meg az Európa Liga-csoportkörét. A találkozó este 9 órakor kezdődik a Groupama Arénában. A meccs miatt forgalomkorlátozásokra kell készülniük az autósoknak. Tilos lesz megállni és szakaszos lezárásokra kell számítani többek között az Albert Flórián úton és a Könyves Kálmán körúton is. Részletes információ a Police.hu-n.

Jóga és gyönyörű kilátás

Szeptember 8-án a Párisi Udvar exkluzív elnöki lakosztályának teraszán Kovács Eszter, a Mat on the Moon alapítója egy különleges, tematikus élménycsomaggal készül a jóga, a meditáció, valamint a mindfulness szerelmeseinek. A feltöltődés után egy francia tematikájú workshopot is tartanak majd az érdeklődők számára.

30 fokkal tér vissza a nyár, de csak egy napra

Csütörtökre várható a hét legmelegebb napja, ugyanis a sok napsütésnek köszönhetően akár 26–30 fok közé is emelkedhet a hőmérséklet. Délutántól megerősödik az északnyugati szél. Esőre, záporokra, valamint zivatarokra csak estétől kell majd számítani.

Ma 112 éves a János-hegyi kilátó

1910-ben ezen a napon adták át a János-hegyi kilátót vagy ismertebb nevén az Erzsébet-kilátót. A neoromán stílusban épült, 23,5 m magas épületben 100 lépcső vezet fel a felső teraszra. Tiszta időben akár 75–80 km-re lehet ellátni, ritkán a Magas-Tátra csúcsai is kivehetők. Sissi, Erzsébet királyné háromszor is járt a kilátónál, utoljára 1897-ben. Az 1990-es évekre az egész kilátó állaga leromlott, életveszélyes állapota miatt a felső szinteket a látogatók elől lezárták, a teljes felújítására 2001–2005 között került sor. Aki szeretne ellátogatni a helyszínre és gyönyörködni a panorámában az tömegközlekedéssel ezt könnyen megteheti, ugyanis a hely a Libegő felső állomásától vagy a Gyermekvasút „János-hegy” vagy Virágvölgy vasútállomásától könnyen elérhető. Emellett a 21-es busszal a Normafa megállótól gyalogosan is megközelíthető.

112 éves a János-hegyi kilátó Fotó: Wikipédia/Tanar

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás