Csokorba szedtük a legfontosabb tudnivalókat a keddi Kormányinfóról





Gulyás Gergely: Minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszert hoznak létre az uniós pénzek felhasználására és az uniós közbeszerzések ellenőrzésére.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.08.23.
kormányzati bejelentés

A kormány mai ülésén, amelyet a miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt vezetett, áttekintették az energiaellátás itthoni kezelését. A háború és az arra adott szankciók miatt meg kellett győződnie a kormánynak arról, hogy az energiaellátás biztosított-e.

Gulyás Gergely szerint Magyarország energiaellátása biztosított /Fotó: MTI/Kovács Tamás

A jelenlegi fogyasztói és piaci igényeket ki tudjuk elégíteni. Folyamatosan tárgyalunk beszerzésekről és a stratégiai tartalékok bővítéséről” – árulta el Gulyás Gergely.

„A háború és a szankciók miatt jelentősen megemelkedtek az energiaárak. Ezért a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztásig tudja biztosítani a kormány. A villamos energiánál nincs is olyan kérdés, amit meg kell vitatni, a földgáznál van. A fűtőérték ugyanis nem azonos a földgáznál az Oroszországból behozott, a Magyarországon kitermelt és a nyugatról vásárolt földgáznál” – tette hozzá a miniszter.

Megváltozik a rezsirendelet

„Még a legrosszabb fűtőértékűnél is a rezsicsökkentett áron kell minden háztartásnak megkapnia. Korábban az átlag fűtőérték szerepelt a rendeletben, most meg a leggyengébb fűtőértékű megajoule szerepel. Mostantól kezdve a leggyengébb fűtőértékű gázt fogyasztók számára is 1729 köbméter éves fogyasztásig marad a rezsicsökkentett ár. Ezért állapították meg 63 645 megajoule-ban a fűtőértéket, ami jelentősen több, mint ami korábban a rendeletben szerepelt” – fejtette ki Gulyás Gergely.

Európai Uniós tárgyalások helyzete

Az Európai Bizottság tárgyalásai érintették a következő 7 éves költségvetését, a helyreállítási alapot és a kondicionalitási kérdéseket. Tegnap éjfélig kellett a magyar kormánynak választ adni a bizottság kérdéseire, erről is beszélt a miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón.

Olyan választ tudtunk adni, amiben minden kérdésben közös álláspontra jutottunk a bizottsággal. A technikai egyeztetések még zajlanak. Minden eddiginél szigorúbb pénzfelhasználási rendszerek lesznek. Az a célunk, hogy a kondicionalitási eljárás lezárható legyen, és a megállapodást aláírható formába hozzuk” – mondta el a politikus.

Ezért mentették fel az OMSZ vezetőjét

Gulyás Gergely elmondta, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek felmentése miatt nincsen kötelezettsége a technológiai miniszternek arra, hogy megindokolja döntését. Elárulta azonban, hogy az augusztus 20-i rendezvényen történt téves előrejelzésük nélkül is megtörtént volna a felmentés, ez már csak az utolsó utáni csepp volt a pohárban a miniszteri döntéshez.

„A kormány helyesnek tartja Palkovics László döntését” – szögezte le Gulyás Gergely.

Az OMSZ előrejelzése miatt elmaradt augusztus 20-án a tűzijáték/Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A nyugdíjak növekedése a korábbi évekhez hasonló lesz

Miután a 3,5% felett lesz a gazdasági növekedés, így a korábbi évek nyugdíjprémiumaira lehet számítani idén is” – válaszolt újságírói kérdésre a miniszter.

Legközelebb szeptember végén tárgyalnak az ársapkákról

Gulyás Gergely egy újságírói kérdésre elmondta, hogy október elsejéig hozott döntést az ársapkák fenntartásáról a kormány, ezt megelőzően 1-2 héttel fognak új döntést hozni, az esetleges meghosszabbításukról.

Október elsejéig maradnak biztosan az ársapkák /Fotó: Metropol/BS

76 téli napra elegendő gáz van a tárolókban

„A hazai gáztározókban jelenleg 3,8 milliárd köbméternyi gáz van, és ez 76 téli napra elegendő, ha az ipari és a lakossági fogyasztást is belevesszük. Ha csak lakossági fogyasztás lenne, ez a mennyiség fél évre elegendő lenne” – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

„Nagyon nagy károkat okozott az aszály, de a hazai lakosság ellátása biztosított” – tette hozzá később egy újságírói kérdésre a miniszter.

Szeptembertől állhat szolgálatba az első csapat határvadász

„2700 határvadász fog terveink szerint szeptemberben esküt tenni, és a jövő év elejére ez fog 4000 főre bővülni” – válaszolta Gulyás Gergely újságírói kérdésre.





Ezeket olvastad már?
Sorsdöntő választás jön: 50 ezer aktivistával küzd a Fidesz a békéért - Videó!

Sorsdöntő választás jön: 50 ezer aktivistával küzd a Fidesz a békéért - Videó!

Orbán Viktor budapesti kampánykörútján: Karácsony igazi bűne a rengeteg elszalasztott lehetőség

Orbán Viktor budapesti kampánykörútján: Karácsony igazi bűne a rengeteg elszalasztott lehetőség

Közleményt adtak ki a benzin és a gázolaj áráról

Közleményt adtak ki a benzin és a gázolaj áráról

Gondoltad volna, hogy évtizedekig nem volt kapcsolat a Margit híd és a Margit-sziget között - Galéria

Gondoltad volna, hogy évtizedekig nem volt kapcsolat a Margit híd és a Margit-sziget között - Galéria

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás