Ezért van kevés nő az e-sportban





Habár az e-sportban az elsőként jegyzett profi játékos egy magyar nő volt, a versenyeken a férfiak vannak túlsúlyban. A lehetséges okokat a K&H vizsgálta.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.11.
nemek közötti egyenlőség

Az e-sport mondhatni az egyetlen olyan sportág, ahol nem számít a versenyző fizikuma ahhoz, hogy sikereket érjen el. Ennek ellenére túlnyomórészt férfiak uralják az e-sportot, pedig nemtől függetlenül bárki részt vehet a nemzetközi versenyeken is. A K&H megvizsgálta az esportsearning.com pénznyereményeket összesítő listáját, és a top 300 versenyző között nem találtak női nevet.

A nők is tehetségesek az e-sportban Fotó: Shutterstock

Az első profi játékos egy magyar lány

A versenysportot űző gamerek között általánosságban sem lehet egykönnyen női játékosra bukkanni, de ez nem azt jelenti, hogy a nők kevésbé lennének tehetségesek. Az elsőként jegyzett profi játékos épp egy magyar lány, Takács Kornélia, aki még az e-sport trend elnevezés előtt, az ezredfordulón került a legjobbak közé. 2019-ben pedig a Shanghai Dragons Overwatch csapat leigazolta a koreai Szejon „Geguri” Kimet, aki az egyik legfiatalabb játékos volt a koreai bajnokságban, és az első nő, akit koreai profiként jegyeztek.

A női jelenlét hiányának lehetséges okai

Az e-sportágban a nők alulreprezentáltságáról tudományos felmérés még nem készült, de a lehetséges okok közé tartozik:

  • életkor
  • nemek között kommunikáció
  • ellenséges hozzáállás a fiúk részéről
  • Az e-sport a jövő sportja

    „Hiszünk benne, hogy az e-sport nemtől és kortól is függetlenül mindenkinek szól. Az e-sport fejlődésében 5 éve veszünk részt aktívan, hiszen az e-sportra, a sport leginnovatívabb és leggyorsabban fejlődő szakágára a jövő sportjaként tekintünk. Itthon az első alkalommal meghirdetett K&H Egyetemi E-sport Kupán a League of Legends versenyben nem megszokott módon női játékos is erősítette a mezőnyt a Metropolitan Egyetem színeiben, így bízunk benne, hogy a bajnokságok felkarolásával még több női e-sportolónak adhatunk teret a fejlődésre” – mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője.

    Érdemes felzárkóztatni a női játékosokat

    Felzárkóztatják a női játékosokat

    A játékkiadók is szívügyüknek tartják a női e-sport játékosok felzárkóztatását. A Riot Games és a nagy tornaszervezők, mint az ESL kifejezetten női csapatoknak is írnak ki versenyeket. A 2021-ben indult Game Changers sorozat, valamint az ESL Impact League versenyek látványos eredménye pedig, hogy az e-sportban jól ismert brandnek számító nagy egyesületek, mint a Cloud9, Team Liquid, G2, NA’VI vagy a FURIA női csapatot igazoltak, ami szintén egy jó irány a női szcéna felhozása felé. Itthon a Budapest Five rendelkezik női VALORANT szakággal, míg CS:GO-ban az egyik legtapasztaltabb profink, Bea „flashie” Viktor edzi az ESL Impact League-ben nemrég elődöntőig jutó női csapatot.





    Ezeket olvastad már?
    Az évszázad csalása - izgalmas új sorozat érkezik a Direct One-ra

    Az évszázad csalása - izgalmas új sorozat érkezik a Direct One-ra

    Előkerült az eddigi legegyértelműbb bizonyíték az időutazás létezéséről – Video

    Előkerült az eddigi legegyértelműbb bizonyíték az időutazás létezéséről – Video

    A Bagossy Brothers és Illés Fanni így támogatja a tehetségeket – Videókkal

    A Bagossy Brothers és Illés Fanni így támogatja a tehetségeket – Videókkal

    Olasz fagylaltárus okozhatja a magyar érettségizők vesztét

    Olasz fagylaltárus okozhatja a magyar érettségizők vesztét

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás