RETRO RÁDIÓ

Erről nem maradhatsz le: „Légy ott!”-ra hív a Fővárosi Állat- és Növénykert!





Mától vasárnapig tart az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Állatkerti Fesztivál, amely az intézmény születésnapját is megünnepli.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.08.04.
I. kerület III. kerület VIII. kerület XIII. kerület XIV. kerület XVII. kerület XXI. kerület ez lesz ma

Állatkerti Fesztiválra fel!

Az Állatkerti Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykert születésnapjához kapcsolódik, amely egyúttal az állatkertek napja is Magyarországon. A többnapos program keretében az érdeklődők vezetett séták alkalmával ismerkedhetnek meg a Fővárosi Állat- és Növénykert történelmével és műemlék épületeivel, valamint a különböző családi programok mellett részt vehetnek rövid ismeretterjesztő előadásokon is. Az esemény résztvevői többek között bepillantást nyernek az állatkert fajmegőrzési és visszatelepítési programjaiba és előadásokat hallhatnak az állatkert állatorvosainak munkájáról.

Négynapos programkavalkád várja augusztus 4–7 között a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykertben Fotó: Metropol

Az Állatkerti Fesztivál „Légy ott!” programjai

– állat és növény élményprogramok, látványetetések, állattréningek, bemutatók

– a három úgynevezett „TapiZoo” állomáson kézbe vehető állati „alkatrészekkel”, tojásokkal, tollakkal, csontokkal ismerkedhetnek a látogatók

– A Varázshegyben napi öt ismeretterjesztő előadást tartanak az állatkert állatorvosi munkáiról, a cápák világáról és az állatkert botanikai különlegességeiről

– 10:00-től az állatkert történeti, műemléki sajátosságait bemutató vezetett séták

– délutánonként, illetve esténként színpadi programok (fellép a Kámfor Bábszínház, a Veronaki zenekar, a Barcarola Kvartett, a Majorka Színház, a Brass Dance, a Lilium acoustic, a Kiflihajó Zenekar, Paulina, a Portéka Színpad, a Kiskalász Zenekar és az Ivan & The Parazol)

A családi programok között lesz:

– kiskertésztanoda,

– Kádár Ferkó Fotószínháza,

– arc- és csillámfestés, kreatív kézműveskedés,

– Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény családi alkotóműhelye,

– Teddy Maci Kórház,

– „locsolimpia” és vurstli,

– és működni fog a több mint száztíz éves, felújított Schäftner-körhinta is.

Hosszított nyitvatartással vár az Állatkerti Fesztivál

– Az állatkert a fesztivál négy napja alatt a szokásosnál tovább, reggel 9-től este 10-ig tart nyitva, a pénztárak este 8-kor zárnak.

– Az állatházak, beltéri bemutatóhelyek a nyári hétköznapokon, illetve hétvégéken szokásos rendnek megfelelően lesznek nyitva továbbra is (csütörtökön és pénteken 17.30-ig, szombaton és vasárnap 18.30-ig).

– A fesztivál az állatkertbe szóló szokásos belépőjegyekkel és bérletekkel látogatható, amelyek ezeken a napokon is változatlan áron válthatók meg.

Sokakat várnak a Fővárosi Állat- és Növénykert Állatkerti Fesztiváljára MTI Fotó: Mohai Balázs

Véradókat várnak a XIII. és a XXI. kerületben

Ma a Duna Plazában és a Csepel Plazában is 12–18 óra között adhatnak vért azok, akik így szeretnének hozzájárulni a betegek gyógyításához. A véradásról tudni érdemes, hogy:

  • minimálisan 50 kg testsúly, betöltött 18. életév szükséges hozzá
  • a regisztrációhoz személyi igazolvány (lakcímkártya) és tajkártya kötelező
  • előtte étkezni és sok folyadékot kell fogyasztani
  • a gyógyszerszedés önmagában nem kizáró ok, a helyszínen lévő orvos felelősséggel dönt erről (gyógyszertől, betegségtől függően)
  • Nyáron is szükség van az önkéntes véradók felajánlásaira a gyógyító munkához Fotó: Szabóné Zsedrovis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

    Szúnyogot gyérítenek a XVII. kerületben

    Földi kémiai védekezéssel irtják a szúnyogokat ma napnyugta után Rákosmentén, mintegy 300 hektárnyi területen. Tartaléknapok: augusztus 5-6. A készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik – a katasztrófavédelem tájékoztatása alapján.

    A szúnyoggyérítés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni Fotó: Petőfi Népe/Bús Csaba

    Örökségvédelmi séta a Csarnok negyedben

    A Tűzfalon túl csoport hívja az érdeklődőket egy rövid sétára a Csarnok negyedbe. A séta a Rákóczi téri vásárcsarnok Víg utcai bejáratától indul, és a József utca, Lovassy László utca és a Tavaszmező utca útvonalon halad majd. A résztvevők izgalmas és karakteres épületek történetével, a monogramos üvegablakok, homlokzatdíszítések, ismert és kevésbé ismert házak titkaival ismerkedhetnek meg. Aki kedvet kap, akár fotózhat is, amit beküldhet a Tűzfalon túl csoport fotópályázatára.

    Lakossági fórum Óbudán

    Ma 16 órakor tartják az Óbudai Kulturális Központban azt a lakossági fórumot, amelyen az érdeklődők elmondhatják véleményüket a Pünkösdfürdő Duna-parti területére vonatkozó tervekről.

    Lakossági sétára hív a polgármester az I. kerületben

    Ma 17 órakor tartanak lakossági sétát a Palota úton, amelyen bemutatják a Palota úti felújításokat. A sétát Váradiné Naszályi Márta polgármester vezeti.

    110 éve született Raoul Wallenberg svéd diplomata

    Raoul Wallenberg az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb svéd nagytőkés családban született. A későbbi üzletember és diplomata a II. világháború éveiben Magyarországon zsidók ezreit mentette meg a deportálástól.

    60 éve hunyt el Marilyn Monroe

    A Golden Globe-díjas amerikai színésznő, fotómodell és énekesnő, Marilyn Monroe az 1950-es évek egyik legismertebb szexszimbóluma volt, aki „buta szöszi” filmszerepeivel szerzett hírnevet. Színésznőként körülbelül egy évtizedig volt aktív, ezalatt filmjeiből kétszázmillió dolláros bevétel folyt be.

    Férfiak százainak szívét rabolta el a szőke ciklon Fotó: Northfoto

    Isten éltesse Udvaros Dorottyát!

    Ma ünnepli 68. születésnapját a Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznőnk, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Udvaros Dorottya számos színpadi fellépése mellett olyan filmekből ismert, mint a Te rongyos élet, A miniszter félrelép és a Mi kis falunk című tévésorozat.

    Udvaros Dorottya mind a színházi, mind a hazai filmvilágban ismert sztárnak számít Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

    Újabb hőség érkezhet

    Egyre melegebb lesz a következő napokban, fokról fokra melegszik az idő. Ma napsütésre igen, csapadékra nem számíthatunk. A hőmérséklet délután általában 29 és 35 fok között alakul. Az előrejelzések szerint szombaton lehet a legmelegebb a héten.

    Lassan, de biztosan emelkedik újra felfelé a hőmérő higanyszála Fotó: Metropol/Máté Krisztián

     





    Ezeket olvastad már?
    Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

    Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

    Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

    Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

    Tragédia: kigyulladt az idősek otthona Ököritófülpösön, egy ember meghalt

    Tragédia: kigyulladt az idősek otthona Ököritófülpösön, egy ember meghalt

    „Azt hittük, hogy káprázik a szemünk” - tavaszi Mikulás járja Újbudát

    „Azt hittük, hogy káprázik a szemünk” - tavaszi Mikulás járja Újbudát

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás