RETRO RÁDIÓ

Galambtetemek sokkolják a járókelőket Zuglóban, ezt mondja a szakértő

Olvasóink tömeges galambhullásról számoltak be Zugló környékén. Az okát csak találgatják, hiszen a tetemeken nincsen semmilyen külső sérülés. A helyszínen többen is megerősítették, hogy rendszeresen találnak elhullott galambokat.Megosztás
Szerző: metropol
2022.07.22. 04:50
XIV. kerület XIV. kerület

A zuglóiaknak eddig is rengeteg fejfájást okoztak a galambok, mivel rendkívül elszaporodtak a kerületben.

Annyi van belőlük, hogy a közös képviselő galambriasztó tüskéket tetetett a tízemeletes házak legfelső erkélyeire” – mondta egy kutyát sétáltató helyi lakos. A hölgy elmesélte, hogy legutóbb egyszerre 3 döglött szárnyast is talált. „Akkor is kutyát sétáltattam, és észrevettem, hogy nagyon húz a füves részhez. Ott volt egy kimúlt galamb, de a háromnegyed órás séta alatt találtunk még kettőt” – emlékszik vissza.

Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Egy másik helyi lakos is hasonlóképp járt.

Kutyát sétáltattam az egyik barátnőmmel, és akkor megláttuk a tetemeket. Másnap a kocsi mögött is volt egy” – mesélte. Nem csak kutyások panaszkodtak az elhullott galambokra. Megkérdeztük a parkban dolgozókat, akik azt mondták, egyáltalán nem lepődnek meg, ha dögöt találnak.

„Van, hogy egyet találunk, van, hogy hármat-négyet. A Bosnyák tér felé még több van” – számoltak be a dolgozók.

Hőguta tizedeli a szárnyasokat?

A tömeges galambelhullásról megkérdeztük Mályi László madarászt, aki szerint a jelenséget jó eséllyel a klímaváltozás okozza. „46 fok van a napon és 8.0 felett van az UV-sugárzás. Ezt mi is nehezen viseljük, hát még a madarak. Ők is kaphatnak hőgutát” – magyarázta lapunknak a szakember. A madarász azt is elmondta, hogy mivel a galambok nem rovarevők, hanem szárazat esznek, ezért azt 80%-ban hígítani kéne folyadékkal. „Madáritatók kellenének a városba, mert a szárazság miatt sehol nem tudnak vízhez jutni. Ilyenkor gyakran megisszák a kiöntött felmosóvizet, és néhány óra alatt végük” – mondta a szakértő, aki azonban nem zárta ki teljesen, hogy valami betegség pusztít az állatok között. Ennek tisztázásához viszont a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata szükséges.  

A macskák is gyakran rátalálnak az elhullott madarakra – Fotó: Metropol/Máté Krisztián

 

Ezeket olvastad már?
Bő egy heted maradt életed egyik legfontosabb döntésére

Bő egy heted maradt életed egyik legfontosabb döntésére

Szombatra behavazódhat az ország

Szombatra behavazódhat az ország

Sokkot kaptak a szomszédok, saját otthonában marták halálra az apát

Sokkot kaptak a szomszédok, saját otthonában marták halálra az apát

Három gyermekét fojtogatta halálra egy anyuka

Három gyermekét fojtogatta halálra egy anyuka

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás