Tudod, mi van egy gyermekmentő rohamkocsiban? Ezek az eszközök segítenek a beteg babákon





A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatnál babakocsinak becézik azokat a speciális kialakítású mentőautókat, amelyekkel sérült és beteg gyermekek ellátását és szállítását végzik. Nemrég egyszerre két ilyen is szolgálatba állt, egy Budapesten, egy pedig Miskolcon. A szabály az, hogy a riasztástól számított két percen belül útnak kell indulniuk. Mutatjuk, mit tudnak!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.04.
Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat

Az új gyermekrohamkocsi Mercedes-Benz Sprinter 519 CDI, amelynek motortere egy 190 lóerős, 3000 köbcentiméteres motort rejt. A gyermek-mentőorvosi kocsi Volkswagen Amarok Comfort Line TDI 4Motion, 163 lóerős, 3000 köbcentis motorral és összkerékmeghajtással.

Több modern autó is a mentősök rendelkezésére áll Fotó: Metropol/Markovics Gábor

A gyermek-rohamkocsi háromféle kürtöt használ, és nem lehet nem meghallani: a rambler hangja átmegy a kocsik hangszigetelt üvegén is.

A legmodernebb egy Mercedes típusú mentőautó Fotó: Metropol/Markovics Gábor

László Endre Márton, a gyermekmentő szolgálat alapítója az első generációs gyermekrohamkocsi modelljével.

László Endre Márton mutatja az első generációs gyermekrohamkocsi modelljét Fotó: Metropol/Markovics Gábor

A kisebbik táskában van az oxigén, a nagyobb pedig a reanimációs táska az újraélesztéshez. Vannak benne légútbiztosítási eszközök: ballon, tubus és laringoszkóp a gége feltárásához.

A fontos eszközök azonnal kézre esnek Fotó: Metropol/Markovics Gábor

Orvosi táska a legfontosabb gyógyszerekkel, fecskendővel, tűvel, vérnyomásmérővel, fonendoszkóppal, kötszerekkel és égési kötszerekkel.

Gyógyszerek és kötszerek egy táskábanFotó: Metropol/Markovics Gábor

Kötszerek, egyszer használatos felszerelések.

Kisebb gyógyszertár is van a mentőben Fotó: Metropol/Markovics Gábor

Hűtőtáska a hidegben tárolandó gyógyszerekhez.

Fűtött fiók az infúziónak, hogy testmelegen tartsák, mert egy kisgyerek testét nagyon lehűtené a hidegebb anyag, hiszen a testtömege jóval kisebb egy felnőtténél.

Infúziók, amik csak testmelegen alkalmazhatóak Fotó: Metropol/Markovics Gábor

MR-kompatibilis lélegeztetőgép, nincs benne mágnesezhető fémalkatrész, így akár egy félórás vizsgálat alatt is biztosított a gyermek lélegeztetése, mert eközben saját kompresszorral állítja elő a szükséges sűrített levegőt.

A játékfigurák mellett egy fontos felszerelés a lélegeztetőgép Fotó: Metropol/Markovics Gábor

Motoros szívó a légutak (száj- és orrüreg) szabaddá tételéhez.

Fontos, hogy a légutak szabadak legyenek Fotó: Metropol/Markovics Gábor

Monitor-defibrillátor rendszer, amely vérnyomást, artériás (invazív) vérnyomást, véroxigénszintet mér, 3-12 elvezetéses EKG-ra képes és kapnográfként is működik (kilélegzett széndioxid-értéket mér). Itt a defibrillátorra általában nincs szükség, hiszen egy gyereknek ritkán van szívbetegsége, ezért az országban egyedülálló moduláris készüléket vettek, aminél a monitor gombnyomásra leválasztható, miközben a falon fönnmarad és töltődik a defibrillátor. A mobillá vált monitor bluetooth-on keresztül kapja a jeleket. Teljesen törésbiztos, és percre pontosan mutatja, mennyi időre elég az akkumulátor töltöttsége.

Monitor-defibrillátor rendszer, amely vérnyomást, artériás (invazív) vérnyomást, véroxigénszintet mér Fotó: Metropol/Markovics Gábor

Fecskendős pumpák, amelyek 50 milliméternyi felhígított gyógyszert tudnak milliliterenként finoman adagolni. Egy pici gyereknek ugyanis a felnőttekre szabott ampullák 10-ed vagy 50-ed részét kell beadni, amit kézzel nem lehetne kimérni. Egy komolyabb újraélesztés után akár mind az 5 párhuzamosan tud működni.

Játékok mellett az ijesztő gépek Fotó: Metropol/Markovics Gábor

Ultrahangkészülék, amivel folyadékot, vért keresnek olyan helyeken, ahol nem volna szabad lennie, például koponyában, hasüregben vagy a szív körül.

Ultrahangos készülék Fotó: Metropol/Markovics Gábor

Ami még megtalálható a gyermekmentő rohamkocsikban:

  • Vérgáz-laborkészülék, amely kijelzi, hogy a levett vérben milyen a laktátszint, a kálium- és nátrium-ionszint (egy kritikus állapotú gyereknél az ioneltolódás szívleálláshoz vezethet, ilyenkor azonnal gyógyszeresen be kell avatkozni).
  • Tartalék gyógyszerek, fecskendők, tűk és kötszerek (az orvosi táskából kifogyó anyagok pótlására).
  • Hidraulikusan emelhető és dönthető hordágy speciális matraccal, amivel kisgyerekek is rögzíthetők. Amikor rajta fekszik a beteg, légrugó segítségével teljes lengéscsillapítást biztosít számára.
  • Kerekesszék, vákuummatrac, röntgenezhető lapáthordágy, védőfelszerelések.




  • Ezeket olvastad már?
    Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

    Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

    Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

    Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

    Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

    Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

    „Az a szomorú, ha segítségért kiáltasz, akkor sem jönnek oda” - forrnak az indulatok, miután elszabadult a pokol az 1-es villamos megállójában

    „Az a szomorú, ha segítségért kiáltasz, akkor sem jönnek oda” - forrnak az indulatok, miután elszabadult a pokol az 1-es villamos megállójában

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás