RETRO RÁDIÓ

Kinek kell majd többet fizetnie a gázért és az áramért?





Mindenki azt számolja lázasan tegnap óta, hogy több gázt és áramot fogyaszt-e az átlagnál, és ha igen, mennyivel kell majd többet fizetnie. A háztartások háromnegyedét nem érinti a kormány energia-veszélyhelyzetre vonatkozó intézkedése – de ki tartozik az egynegyedbe?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.14.
rezsiárak

Jázmin 34 éves történelemtanár, egy budapesti belvárosi, 50 négyzetméteres, másfél szobás lakást bérel. Szerda este hazaérve az volt az első dolga, hogy megnézze a gáz- és villanyszámláját, miután olvasta, hogy az átlagos fogyasztás fölötti gáz- és áramfogyasztásra nem vonatkozik a rezsicsökkentés augusztus 1-jétől. Átalányt fizet, jelenleg 4500 forint a villanyszámlája és 13 600 forint a gázszámlája. Télen napközben, amikor nincs otthon, 16 fokra állítja a fűtést, este veszi fel 22 fokra és úgy számol, hogy ha jövőre is így tesz, rá nem vonatkozik majd az intézkedés – egyelőre biztonságosan az átlag alatt van. Marcellék panellakásban laknak, náluk távfűtés van és villannyal főznek, gázt egyáltalán nem használnak. Miután a távfűtést tudomása szerint az intézkedések egyáltalán nem érintik, a villanyszámla átalánya pedig havi 7400 forint, ő is azt reméli, hogy jövőre sem kell többet fizetnie. „Igaz, idén nyáron sokat használjuk a klímát, ami árammal megy, de azért remélem, nem csúszunk ki az átlagból” – vélekedett a Ripost kérdésére.

A családi házban lakóknak növekedhet a rezsije

Ádám már bánja, hogy csak egy mérőórát szerelt fel, amikor kétlakásos családi házat építettek a szüleivel, mert így egy háztartásnak számítanak, hiába két külön lakásban laknak. Gázzal fűtenek, és bár igyekeznek takarékoskodni, az összesen 170 négyzetméter kifűtése így is havi 21 ezer forintba kerül, a tavalyi fogyasztás után megállapított átalánydíj alapján. Villanytűzhely van mindkét lakásban és a klíma is árammal működik. „Mi biztos, hogy jövőre többet fizetünk, most számolgatom, mennyivel” – csóválja a fejét. – „A gyerekek már nem laknak velünk, az édesanyám meghalt, szóval egy nyugdíjból és két átlagos fizetésből élünk, így azért nem könnyű. Pályáztunk napelemre, ha jövőre felszerelik, akkor legalább az áramért nem kell pluszdíjat fizetni.” Úgy számol, hogy mivel az átlagos fogyasztásig rezsicsökkentett áron kapják a gázt és az áramot, havonta körülbelül 25-30 ezer forinttal fog többet fizetni. „Egyáltalán nem örülök” – szögezi le. – „Meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok, ha lesz napelemünk, akkor lehet, hogy villanyfűtéssel fogunk rásegíteni”. Margitéknak 100 négyzetméteres családi házuk van. A kétgyermekes édesanya kicsit nehezményezi, hogy csak három- vagy többgyerekre számolnak el pluszfogyasztást. „A két gyerekkel is nehezebb spórolni, mintha csak magunk lennénk” – mondja. – „Van viszont egy kemencénk a nappaliban, úgyhogy idén több fát rendelünk. Úgy számoltam, hogy ha egy kis rásegítéssel oldjuk meg a fűtést, pont beleférünk a gázkeretbe.”

Van kedvezmény a nagycsaládosok számára

Mint ismeretes, a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek részeként augusztus 1-jétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja a rezsicsökkentéssel limitált gáz- és áramárat. Annak, aki az átlagnál több energiát fogyaszt, piaci áron kell megfizetnie a többletet. Magyarországon az átlagos havi fogyasztás a villamos energia esetében 210 kilowattóra/hó, azaz 2523 kilowattóra/év, a földgáznál pedig 144 köbméter/hó, azaz 1729 köbméter/év. Az efölötti fogyasztást piaci áron kell megfizetni, ami elsősorban a nagyobb családi házban élőket érinti. Van viszont kedvezmény a nagycsaládosok számára: egy háromgyerekes család ezentúl évente 2329 köbméterig veheti igénybe a kedvezményt, vagyis kap plusz 600 köbmétert, és minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áram esetében ilyen kedvezmény nincs.

A nyaralókra is érvényes

„Egy átlagos fogyasztó jelenleg a rezsicsökkentéssel havi 7750 forintot fizet az áramért, rezsicsökkentés nélkül már 50 833 forintos számla érkezne. A gázért havonta 15 833 forintot fizet egy átlagos fogyasztó, ez havonta 131 441 forint lenne rezsicsökkentés nélkül” – közölte Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. A rezsicsökkentést a fogyasztási helyhez kötötték, így nyaralókra is érvényes, villany esetében 5,6 millió, gáz esetében 3,5 millió fogyasztót érint. A családok háromnegyedének a rezsije változatlan marad, körülbelül minden negyedik háztartást érint az az intézkedés, hogy az átlagos fogyasztáson felüli gáz- és áramhasználatért piaci árat kell fizetni. A Fidesz úgy számolt, hogy az átlagfogyasztásig továbbra is mindenki havi közel 159 ezer forintot spórol meg a rezsicsökkentéssel.





Ezeket olvastad már?
Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás