RETRO RÁDIÓ

Ezt jó, ha tudod! Nyári szünetre megy két polgármesteri hivatal, köztük a fővárosi is – EZ LESZ MA

Két polgármesteri hivatalban tartanak mától nyári szünetet, és enyhül a hőség. Emellett a nap számos fontos tudnivalóiról is beszámolunk.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.07.25. 04:00
ez lesz ma

Itt az enyhülés, „csak” 34 fok lesz

Ma már fellélegezhetünk, nem lesz olyan nagy forróság, mint az elmúlt héten. A vörös kód ma 20 óráig marad érvényben.

A múlt héthez képest jelentősen enyhül hazánk időjárása. Ma túlnyomóan napsütéses idő lesz, csapadék azonban nem várható, emiatt továbbra is marad a meleg. A szél mérsékelt marad, ez hozhat egy kis enyhülést a hőségben. A hőmérséklet délutáni csúcsértéke 34 fok körül alakul, de a legmelegebb tájakon akár 37 fok is lehet.

Védjük az UV-sugaraktól a bőrünket

 • Az erős UV-sugárzás ellen napfényvédő krémmel védekezhetünk. Érdemes bekenni ruhával nem fedett bőrünket minél magasabb faktorszámú naptejjel napozáskor és, ha időt töltünk a tűző napon.
 • Fejünket kalappal, sapkával védhetjük a káros sugaraktól, szemünket pedig az UV-sugárzás kiszűrésére alkalmas napszemüveggel óvhatjuk.
 • A nagy melegben bőrünket is óvni kell az izzadást követő kiszáradástól is. „Az izzadás következtében ugyanis gyengül a bőr vízmegtartó képessége, ezért fontos, hogy tápláljuk, utánzsírozzuk” – magyarázta el dr. Gyovai Viola. A Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa kifejtette azt is, hogy „fürdőzés után is tapasztalhatjuk, hogy húzódik a bőrünk a szárazságtól. Ilyenkor a zsírt bőrtápláló, bőrnyugtató testápolóval, esetleg napozás utáni after sun készítménnyel pótolhatjuk vissza”.
 • Ma estig van érvényben a vörös kód!

  Este 8-ig tart a nagy hőség miatt elrendelt vörös kód. Az intézkedésnek két fontos célja van:

 • felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli időjárási helyzetre,
 • az otthontalanok segítése: a szociális szektor minden intézményének ellátási formájától, területétől, férőhelyszámától függetlenül be kell fogadnia az odaérkező hajléktalanokat.
 • Hatalmas a hőség, 50 foknál kiakad a hőmérő higanyszála Fotó: Metropol

  Szabadságra megy a főpolgármesteri hivatal

  Július 25–29. között, az igazgatási szünet alatt a főpolgármesteri hivatal központi ügyfélszolgálata, a Zöld Budapest Tanácsadó Iroda és az Idősek Információs Pontja zárva tartanak. Augusztus 1-jétől újra a megszokott rend szerint várják ügyfeleket.

  Pihenőt tart a ferencvárosi polgármesteri hivatal is

  Július 25. és augusztus 5. között igazgatási szünet lesz a ferencvárosi polgármesteri hivatalban is. Az ügyintézés ebben az időszakban szünetel. Augusztus 8-ától a megszokott ügyfélfogadási rendben fogadják az ügyfeleket.

  Nyári szabadságot tart a főpolgármesteri hivatal Fotó: Metropol/NZ

  Év madara szavazás

  Ma még dönthetünk arról, hogy ki legyen az év madara 2023-ban. A program célja, hogy a nagyközönség is megismerhesse a megóvandó fajokat. Voksolni az mme.hu oldalon lehet.

  Újabb köztéri szervizpont a bicikliseknek

  A Harmat utca–Sibrik Miklós út kereszteződésénél lévő és az Óhegy parki szervizpont után most újabb helyszínen, a Sajó Sándor téren helyezett a X. kerületi önkormányzat olyan pontot, ahol szükség esetén szerelhetjük a biciklit.

  Négynapos színházi kutatótábor

  Július 25–29. között ismerkedhetnek meg játékosan az Örkény Színház épületével a gyerekek. A táborozó lurkókat Fahn Rebeka és Kabdebon Dominik játékmesterek fogják segíteni a feladatok teljesítése során.

  Két helyszínen lesz véradás hétfőn

  Ma 12–18 óra között a Duna Plázában és az Europeum Plázában adhatunk vért. Aki segíteni szeretne ne felejtse otthon személyi igazolványát, lakcímkártyáját és tajkártyáját.

  Életet ment, aki vért ad Fotó: Metropol

  151 éve szabadalmaztatták a vécépapírt

  1871-ben ezen a napon szabadalmaztatta az amerikai Seth Wheeler az egészségügyi papírt. A tekercses kivitelt is ő jegyeztette be 1883-ban.

  A vécépapírt 1871. július 25-én szabadalmazták Fotó: Észak-Magyarország/Bujdos Tibor

   

  Ezeket olvastad már?
  Mérget kevert a tisztítószerekből a nő, rosszul lett a család

  Mérget kevert a tisztítószerekből a nő, rosszul lett a család

  Ez lenne az igazi tél? Hatalmas szél csapott le az országra, de hó alig esik majd

  Ez lenne az igazi tél? Hatalmas szél csapott le az országra, de hó alig esik majd

  Pornót posztolt exéről bosszúból egy nő

  Pornót posztolt exéről bosszúból egy nő

  Sokkoló felismerés, férfi nemi szervet talált egy benzinkutas

  Sokkoló felismerés, férfi nemi szervet talált egy benzinkutas

  Top hírek  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás