Lélegzetelállító jelenség: hadseregnyi fénypötty tölti meg a levegőt





Évente csak egyetlen időszakban látható a semmivel össze nem hasonlítható természeti csoda: kezdetét vette a szentjánosbogár-rajzás!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.25.
természeti csoda

A szentjánosbogarak fényes násztáncára évente egyetlen, pár hétig tartó időszakban kerül csak sor, viszont aki egyszer látta a rajzást, az sosem felejti el az élményt. Az aprócska lámpásokként repkedő rovarok násza június 18-án kezdődött, és várhatóan nagyjából két hétig, június végéig, július elejéig fog tartani – írja a Colore.

Illusztráció Fotó: Pixabay

A lélegzetelállító jelenség ellenére a rajzás hátterében sokkal kevésbé szép tények húzódnak meg: a szentjánosbogár már lárva formájában is kegyetlenül falánk, az útjába kerülő csigákkal és rovarlárvákkal mohón végez, mígnem eléri a párzásra alkalmas állapotát. Ilyenkor a nőstények a fűben villódzva várják párjukat, akik esetenként már 50 méterről is észreveszik a hívogatóan világító fényt. A fénykibocsátás, azaz a biolumineszcencia egy kémiai reakció következménye: amikor a luciferin nevű anyag a luciferáz rovarenzim segítségével oxidálódik, a szentjánosbogár lámpásként világítani kezd.

A természeti csodaként megjelenő fényes násztáncot követően, a párzás végén azonban a hím azonnal elpusztul, de a nőstény órái is meg vannak számlálva. Mielőtt azonban közel három napon belül kimúlna, a nőstény minél több tojást rak le – egy petézés során 50–100 tojást hagy maga után. Bár világszerte mintegy kétezerfajta szentjánosbogár létezik, Magyarországon csak három faj fordul elő, azonban a fényes násztánc során alapvetően a hímeknél kétszer nagyobb nőstények csak a saját fajuk fénymorzéjára válaszolnak.

A rideg természeti tények ellenére azonban a szentjánosbogár-rajzás páratlan élmény, az apró, seregnyi fénylámpás röppenése egy egész erdősávot is bevilágíthat. Az évente egyszeri jelenség megfigyelésére az arborétumaink a legalkalmasabbak, több kert is vezetett sétákkal készül a ritkán látható csodára, amely jellemzően este 8 és 10 óra között érhető tetten. A szentjánosbogarak násztáncát megfigyelhetjük többek mellett az Alcsúti Arborétumban, Eplényben, a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, a Diósjenői Erdei Szabadidőparkban, a Zirci Arborétumban, Pannonhalmán vagy Tata Tóvároskertben is.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás